| |     ћирилица | english  
Naslovna
Obeležavanje Svetih Novomučenika Jasenovačkih u Jasenovcu, 13.9.2020. godine

Episkopija Pakračko-slavonska je 13. septembra 2020. godine proslavila praznik Svetih Novomučenika Jasenovačkih u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. U okviru proslave praznika osveštan je hram posvećen Svetim novomučenicima jasenovačkim. Liturgiju je vodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije,  zajedno sa episkopima slavonskim Jovanom, budimljansko-nikšićkim Joanikijem, diseldorfskim i nemačkim Grigorijem, istočnoameričkim Irinejem, austrijsko-švajcarskim Andrejem, bihaćko-petrovačkim Sergijem i umirovljenim zahumsko-hercegovačkim Atanasijem.

Centralnoj proslavi praznika i svetoj arhijerejskoj Liturgiji prisustovali su i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Veljko Odalović i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivak Bošnjak. U ime Ambasade Republike Srbije prisustvovali i otpravnik poslova a.i. Davor Trkulja i izaslanik odbrane, potpukovnik Dejan Đorđević.


Opširnije...
COVID - 19 - KORISNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE

 

COVID - 19 - KORISNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE I ULAZAK STRANIH DRŽAVLJANA U REPUBLIKU SRBIJU,

 

možete videti na sledećem linku:

http://mfa.gov.rs/sr/index.php/teme/corona19172020?lang=latOproštajna poseta Episkopiji pakračko-slavonskoj - 15.07.2020.

Ambasador Mira Nikolić 15. jula 2020. godine je boravila u oproštajnoj poseti Episkopiji pakračko-slavonskoj. Tom prilikom razgovarala sa episkopom Jovanom o aktuelnim temama.Oproštajna poseta ministru spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanu Grlić Radmanu - 14.07.2020.

Ambasador Mira Nikolić je 14. jula 2020. godine imala oproštajnu posetu ministru spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanu Grlić Radmanu. Tokom razgovora sa ministrom naglašeno је da unapređenje srpsko-hrvatske saradnje predstavlja obostrani interes.Oproštajna poseta Predsedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću - 13.07.2020.

Ambasador Mira Nikolić је 13. jula 2020. godine imala oproštajnu posetu Predsedniku Republike Hrvatske, Zoranu Milanoviću. U razgovoru sa predsednikom je bilo reči o aktuelnoj situaciji u regionu i odnosima dve zemlje.

 

 

 KOMEMORACIJA JADOVNO 24. JUNI 2020.

Ambasador Mira Nikolić i ataše Đorđe Žakula su 24. juna 2020. godine u ime Ambasade položili venac na spomenik žrtvama ustaškog logora Jadovno povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Jadovno.

Takođe, predstavnici Ambasade su učestvovali u ceremoniji polaganja ruža u Jadransko more u čast sećanja na nastradale u ustaškim logorima Slana i Metajna.


Opširnije...
URUČENJE POVELJE NOVAKU DJOKOVIĆU - 29. MAJ 2020.

Na svečanosti povodom Dana diplomatije, održanoj 29. maja 2020. godine u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, uručio je Novaku Đokoviću Povelju za izuzetan lični angažman i doprinos u promociji interesa Republike Srbije i njenog naroda u svetu.

„Idol je mladih, ne samo zbog svojih sportskih rezultata, već i zbog potvrđenih ličnih kvaliteta van sportskog terena. Teško se u novijoj istoriji može naći primer takvog mladog čoveka koji je u svojim uspesima ujedinio narod u snažnom doživljaju sreće i ushićenja kroz vanserijske pobede, ili, opet, tuge i razočaranja, kada su u pitanju retki porazi. I kroz pozitivne i kroz negativne emocije probudio je naš uspavani duh, dao nam snagu i inspirisao sve generacije. Svetu je poslao poruku  snažne sportske nacije, talentovanih i dobrih ljudi, koji se ponose svojom istorijom i tradicijom“, rekao je Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, prilikom uručenja Povelje.VAŽNO OBAVEŠTENJE

20. MAJA 2020. VAŽNO UPOZORENJE – LAŽAN SAJT ZA PRIJAVU ZA GLASANJE IZ INOSTRANSTVA
Vesti, Jedinstveni birački spisak

Nijedan organ države ne stoji iza sajta www.hocudaglasam.com na kom se navodi da građani Republike Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće izbore.

Posebno je važno upozoriti javnost i sve građane da budu oprezni, jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Ta procedura podrazumeva podnošenje ličnog zahteva preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije koji te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Građani moraju biti oprezni kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost zloupotrebe istih.VAŽNO OBAVEŠTENJE

IZBORI 2020: NASTAVAK IZBORNIH RADNJI

Predsednik Republike Srbije je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike (“Službeni glasnik RS“, broj 68/20), kojom je kao datum izbora određen 21. jun 2020. godine

U skladu sa Rešenjem Republičke izborne komisije, kao organom koji sprovodi postupak izbora za poslanike Narodne skupštine, donetim 11. maja 2020. godine, diplomatsko-konzularna predstvništva nastavljaju sa izbornim radnjama, odnosno sa prijemom zahteva državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu.

S tim u vezi, obaveštavamo da su informacije o glasanju u inostranstvu dostupne na sledećem linku:

http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-birace-sa-boravistem-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-za-narodne-poslnike-narodne-skupstine/

Istovremeno obaveštavamo da punoletni državljani sa biračkim pravom, koji poseduju važeći identifikacioni dokument Republike Srbije i imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, mogu podneti zahtev za glasanje u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu najkasnije do ponoći 30. maja 2020. godine i to putem pošte, mail-om (konzularno@ambasada-srbije.hr , embassy.zagreb@mfa.rs)

Obrazac zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde.

Formulare potrebne za prijavu za glasanje možete takodje preuzeti i na sledećim linkovima;

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/03/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc

http://www.dijaspora.gov.rs/wp-content/uploads/2016/03/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak1.doc


Uz prijavu za glasanje potrebno je dostaviti i jasnu fotokopiju identifikacionog dokumenta Republike Srbije.4. MARTA 2020. OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

Na osnovu člana 16. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12 i 88/18), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

                                                            OBAVEŠTAVA

BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4. april 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Obrazac zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde.

Način podnošenja zahteva (može lično, putem pošte i e-majla).O B A V E Š T E NJ E

KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.


 Predavanje učenika Gornjogradske gimnazije o Srbiji – 12.03.2020.

Ambasador Mira Nikolić prisustvovala je prezentaciji o Srbiji maturanata Gornjogradske gimnаzije u Zagrebu, koja je održana 12. marta 2020. godine u svečanoj sali Pravoslavne gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu.

Prezentacija predstavlja završnicu aktivnosti u okviru fakultativnog predmeta „Hrvatska u Jugoistočnoj Evropi“, koji se izučava u sklopu nastave geografije, tokom čijeg trajanja su maturantu stekli dodatna znanja o Srbiji i ostalim državama jugoistočne Evrope.

 Izložba "Ivo Andrić- književnik i/ili diplomata" - 21. februar 2020.

Na inicijativu Ambasade, koju prihvatilo SKD „Prosvjeta“, 21. februara o.g. otvorena je izložba „Ivo Andrić – književnik i/ili diplomata“ koja je posvećena diplomatskoj službi Ive Andrića i s tim vezanim književnim opusom. Pored Zagreba, izložba će biti poredstavljena u gradovima širom Hrvatske.

Uvodna izlaganja imali su ambasador Mira Nikolić, koja je govorila o diplomatskoj karijeri I. Andrića, podsetivši na brojna zadužewa iz njegove karijere i istakavši da je i na tom polju ostavio veliki trag i Dušan Marinković, profesor na Katedri za srpski jezik Sveučilišta u Zagrebu, koji je govorio o književnom opusu I. Andrića i značaju jezika koji je koristio u svojim delima.

Nakon uvodnih izlaganja glumac Tihomir Stanić je izgovorio delove iz romana „Na Drini ćuprija“.

 


Opširnije...
Obeležavanje Dana Državnosti i Dana vojnih snaga Republike Srbije - 14.02.2020.

U Muzeju „Mimara“ u Zagrebu, 14. februara 2020. godine, uz prisustvo velikog broja zvanica iz političkog, kulturnog i javnog života Republike Hrvatske, obeležen je Dan državnosti i Dan vojske Republike Srbije.


Opširnije...
Narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnike – informisanje

Narodna banka Srbije je, u cilju ispunjavanja svojih Zakonom određenih ciljeva, izradila Finansijski vodič za povratnike, kojim nastoji da unapredi informisanost naših građana koji žele da se vrate u R. Srbiju, sa aspekta deviznih propisa uz nastojanje da se stvore uslovi za njihov lakši povratak i bržu integraciju, kao i za raspolaganje njihovim novcem. Cilj ovih aktivnosti jeste da se na jednom mestu, jednostavno i sveobuhvatno, pruže informacije u vezi s većinom pitanja iz oblasti deviznog poslovanja koje su značajne za povratak naših građana iz inostranstva, u skladu sa zakonom o deviznom poslovanju.

Finansijskom vodiču može se pristupiti putem sajta Narodne banke Srbije putem sledećeg linka:

http://www.nbs.rs/internet/latinica/20/plp/finansijski_vodic_za_povratnike.pdf

Verzija na engleskom jeziku:

https://www.nbs.rs/internet/english/20/dev/finansijski _vodic_za_povratnike_e.pdf
 Obeležen Dan Primirja u Prvom svetskom ratu - 11.11.2019. godine

Delegacija Ambasade Republike Srbije koju je predvodila ambasador Mira Nikolić, položila je 11.11.2019. godine u 11,00 časova, lovorov venac kod Krsta ispred kapele Svetog Petra i Pavla na groblju Mirogoj u Zagrebu. Postradalim sunarodnocima u Velikom ratu, parastos je služio sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve.

Na poziv Ambasade, obeležavanju Dana primirja, prisustvovali su i položili vence, predstavnici Srpskog Narodnog Veća, SPD “Privrednik“, SKD “Prosvjeta“, nedeljnika “Novosti“, saborski zastupnik B.Milošević i mnogi drugi.

Prigodnim rečima, ambasador M.Nikolić je podsetila na ogromne žrtve i stradanje srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.


Opširnije...
Prezentacija srpskih vinarija u Ambasadi R.Srbije u Zagrebu – 17.10.2019.

Četiri poznate srpske vinarije - "Kovačević" iz Iriga, "Šapat" iz Novog Slankamena, "Vista Hil" iz Šida i "Temet" iz Jagodine, predstavile su svoje proizvode u Ambasadi Srbije 17. oktobra. Prezentaciju vina je, kao partner u projektu, pomogla Opština Inđija.

Ambasadorka Mira Nikolić naglasila je da je prezentacija prilika da se javnosti prikažu vrhunska vina iz Srbije, te da se razgovara o tome kako da se ona nađu u prodavnicama u Hrvatskoj.

Pored gostiju iz diplomatskog kora i javnog života, prezentaciji su prisustvovali i distributeri vina u Hrvatskoj, kao i predstavnici Asocijacije vinara i novinara.POSETA GRADONAČELNIKA NOVOG SADA, MILOŠA VUČEVIĆА R.HRVATSKOJ – 24. i 25.09.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević boravio je u dvodnevnoj poseti R.Hrvatskoj, 24.i 25.09.  U Zagrebu je imao sveobuhvatne razgovore s gradonačelnikom Zagreba M.Bandićem i predstavnicima SNV i SDSS. Pored sadržajnih razgovora sa gradonačelnikom Knina, M. Jelićem, gradonačelnik Vučević i ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, M. Nikolić  podelili su 160 tableta deci srpske nacionalnosti koja pohađaju školu u Kninu. Delegacija posetila manastir Krku i razgovorala s episkopom Dalmatinskim o stanju u eparhiji. U Kistanju, održani razgovori s gradonačelnicima iz redova srpske zajednice koji upoznali sa svojim projektima i naporima na planu samoodrživosti srpske zajednice.

 

 


Opširnije...
KOMEMORACIJA VARIVODE - GOŠIĆ, 28. septembar 2019.

Ambasador R. Srbije, Mira Nikolić prisustvovala je komemoracijama u Varivodama i Gošiću, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Opštine Kistanje, u spomen na srpske civile koji su u tim selima ubijeni posle VRA "Oluja" 1995. godine. Pored Ambasade,  vence na spomen-obeležje u Varivodama,  položili su  članovi porodica žrtava, Ivica Poljičak, državni sekretar Ministarstva kulture u svojstvu izaslanika PV RH, gradonačelnik Knina, Marko Jelić, kao   i članovi SNV i SDSS. Parastos u Varivodama i Gošićima služio je episkop dalmatinski Nikodim uz sasluženje sveštenstva Eparhije dalmatinske.SVEČANO OBELEŽAVANJE DANA OPŠTINE DVOR – 20. septembar

Ambasador Mira Nikolić prisustvovala je u petak, 20. septembra svečanom obeležavanju  Dana Opštine Dvor. Na Sednici su prezentovani projekti koji su realizovani u proteklih godinu dana u visini od oko 30 mil. kuna. Gradonačelnik opštine Dvor, Nikola Arbutina je posebno zahvalio PR RS, A. Vučiću na donaciji  traktora i malčera za potrebe komunalne službe, kao i na donaciji sredstava za kupnju vozila hitne pomoći.

Amb. Nikolić u svom obraćanju ukazala na značaj  pitanja manjina u odnosima RS i RH, potrebu stvaranja  uslova za održivost srpske zajednice na prostorima na kojima živi i ukazala da RS nastaviti da pruža pomoć u obrazovnoj, kulturnoj i ekonomskoj sferi pripadnicima srpske zajednice u RH.


 SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA, MANASTIR KRKA - 19.08.2019.

Ambasador Mira Nikolić i predstavnici Ambasade R. Srbije u Hrvatskoj prisustvovali su u ponedeljak, 19. avgusta u manastiru Krka Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji u povodu praznika Preobraženja Gospodnjeg, koju su služili Njihova Preosveštenstva Episkopi novogračanički i srednjezapadnoamerički G. Longin i dalmatinski G. Nikodim. Obeležavanju su prisustvovali, uz ogroman broj pripadnika srpske zajednice i župan šibensko-kninski G. Goran Pauk, gradonačelnik Knina G. Marko Jelić, saborski zastupnik G. Boris Milošević, kao i drugi zvaničnici.

Ambasada R.Srbije u Zagrebu je i ovom prilikom urlučila Manastiru Krka donaciju u vidu (hrane i kućne komzemtike), što je deo projekta koji Ambasada sprovodi zajedno sa Opštinom Inđija i KIRS-om.


Opširnije...
KANDIDATURA RS ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO-a

 
KANDIDATURA RS ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO-a

                          Promocija turističkih potencijala Beograda

U Zagrebu je, 4. jula 2019. godine, održana promocija turističkih potencijala Beograda u organizaciji Turističke organizacije Beograda. U okviru promocije, koju je otvorila amb. Mira Nikolić, predstavljene su neke od predstojećih manifestacija, prikazan promotivni film o Beogradu i podeljene nagradne nekima od prisutnih. U okviru promocije, održana je i kabare predstava „Dobrodošli u Kabare Beograd“ u izvođenju Tanje Bošković i Radeta Marjanovića.

Fotografija: Place2Design d.o.o.

Fotografija: Place2Design d.o.o.Komemoracija povodom Dana sećanja na Jadovno 1941

Predstavnici Ambasade su povodom Dana sećanja na Jadovno 1941. godine, položili vence na spomenik pored Šaranove jame u Jadovnu. Sećanje na žrtve ustaškog logora u Jadovnu, između ostalog, obeležio je veći broj predstavnika srpske i jevrejske zajednice, antifašista i drugih prisutnih.„Dan nacionalnih zajednica Grada Zagreba“, 16. jun 2019. godine

Predstavnici Ambasade su prisustvovali manifestaciji „Dan nacionalnih zajednica Grada Zagreba“ u parku „Zrinjevac“, gde je 18 nacionalnih zajednica, među kojima i srpska, imalo priliku da predstavi  svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno i muzičko stvaralaštvo, izdavaštvo i dr.Učeće Ambasade na manifestaciji „Dan prijateljstva“, 14. juna 2019. godine u Sunju

Ambasador Mira Nikolić i izaslanik odbrane potpukovnik Dejan Đorđević su 14. juna 2019. godine učestovali na manifestaciji „Dan prijateljstva“ u organizaciji Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva Sisak, Hrvatsko-srpskog društva prijateljstva Sisačko-moslavačke županije i Hrvatsko-norveškog društva prijateljstva Sunja.

 Dostavljanje humanitarne pomoći za Manastir Krka

Predstavnici Ambasade RS u Zagrebu su, 29. maja 2019. godine, u okviru projekta koji je Ambasada inicirala 2018. godine, Manastiru Krka dostavili humanitarnu pomoć Komesarijata za izbeglice i migracije i Opštine Inđija.Učešće Ambasade R.Srbije na 64. zasedanju Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije, 28. i 29. maja 2019. godine u Zagrebu

Ambasada je, u okviru delegacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, učestvovala na 64. zasedanju Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije, 28. i 29. maja 2019. godine u Zagrebu. Na pomenutom sastanku, R. Srbija je izabrana za potpredsednika Komisije (deli mandat sa R.Poljskom) i člana Komiteta za turizam i održivost.

 Polaganje venaca na spomeniku na Petrovoj Gori povodom godišnjice proboja na Biljegu

Ambasada R. Srbije je 11. maja 2019. godine položila venac na spomenik na Petrovoj Gori povodom godišnjice proboja na Biljegu.Polaganje venaca na Spomenik Crvenoj armiji - „Pobeda“ u Batini

Predstavnici Ambasade R. Srbije u Zagrebu i Generalnog konzulata u Vukovaru su 9. maja 2019. godine, povodom obeležavanja Dana pobede u Drugom svetskom ratu, položili vence na Spomenik Crvenoj armiji „Pobeda“ u Batini.24. Međunarodna izložba karikature u Zagrebu

U Zagrebu je od 8. do 19. maja 2019. godine održana 24. Međunarodna izložba karikature na temu „muško-ženskih odnosa“, u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, na kojoj je učestvovalo preko 400 autora iz 60 zemalja. Na izložbi su dodeljene nagrade za najbolju karikaturu u okviru čega je g-đa Miroslava Raković, autorka iz Novog Sada, osvojila drugo mesto.Polaganje venaca na Spomenik narodnih heroja u Mirogoju u Zagrebu

Predstavnici Ambasade R. Srbije su, povodom 9. maja Dana pobede u Drugom svetskom ratu, položili vence na Spomenik narodnih heroja u Mirogoju u Zagrebu.8. Samit šefova vlada Inicijative „16+1“ zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine

Ambasada je u okviru delegacije R. Srbije koju je predvodila predsednica Vlade R. Srbije Ana Brnabić, učestvovala na 8. Samitu šefova vlada Inicijative „16+1“ zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, 11. i 12. aprila 2019. godine u Dubrovniku.Dani srpskog filma u Zagrebu

U Zagrebu su 3. aprila 2019. godine, u Bioskopu „Tuškanac“, otvoreni treći po redu Dani srpskog filma pod sloganom „Ponovo radi bioskop“. Festival će trajati do 7. aprila 2019. godine i biće posvećen životu i delu dva velika srpska umetnika, Mileni Dravić i Dušanu Makavejevu.Studijska poseta Brodsko-posavskoj županiji

Ambasada je 20. marta 2019. godine učestvovala u studijskoj poseti Brodsko-posavskoj županiji u organizaciji Ministarstva za inostrane i evropske poslove R. Hrvatske. Poseta je organizovana za predstavnike diplomatskog kora sa ciljem upoznavanja sa ekonomskim potencijalima, kao i sa kulturnom i turističkom ponudom Županije.Međunarodni sajam turizma – “Place2Go” u Zagrebu

Ambasador R. Srbije u R.Hrvatskoj Mira Nikolić je 15. marta 2019. godine prisustvovala otvaranju Međunarodnog sajma turizma u Zagrebu, u okviru čega je posetila i izlagače iz Srbije.Poseta Manastiru Krka i opštinama Kistanja i Sinj

Predstavnici Ambasade R.Srbije su 14. marta 2019. godine posetili opštine Kistanja i Sinj, kao i Manastir Krka gde su uručili humanitarnu pomoć Opštine Inđija.Održavanje 8. sednice Međuvladinog mešovitog odbora za manjine sa R.Hrvatsko

U Zagrebu (12.marta) i Pakracu (13. marta) 2019. godine je održana 8. sednica Međuvladinog mešovitog odbora za manjine sa R.Hrvatskom (MMO). Na sastanku je razmotreno sprovođenje preporuka srpskoj i hrvatskoj strani za unapređenje položaja srpske manjine u R.Hrvatskoj i hrvatske manjine u R. Srbiji i donete su nove preporuke za dalje unapređenje položaja nacionalnih manjina.

Po završetku sastanka, svi članovi MMO su obišli Saborni hram Svete troice i Vladičanske dvori u Pakracu, kao i Riznicu, gde su se susreli sa episkopom Pakračko-slavosnkim g. Jovanom.

Sastanak MMO u Zagrebu

Sastanak MMO u Zagrebu

Članovi MMO ispred Sabornog hrama Svete trojice u Pakracu36. riječki karneval

Ambasada je 3. marta 2019. godine prisustvovala tradicionalnom Riječkom karnevalu - veličanstven događaj kao i uvek.Sastanak nacionalnik koordinatora za Kina+16 inicijativu

Amb. Mira Nikolić je 1. marta 2019. godine učestvovala na Sastanku nacionalnih koordinatora Kina+16 inicijative, koji je organizovalo Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova R. Hrvatske, u kontekstu priprema za održavanje Samita Kina+16, 11. i 12. aprila 2019. godine u Dubrovniku.

Autor: Ministarsvo vanjskih i evropskih poslova R. HrvatskePrezentacija 16. Beogradskog festivala igre u Zagrebu

U Zagrebačkom plesnom centru je 25. o.m, održana prezentacija 16. Beogradskog festivala igre, koji će se održati od 22. marta do 12. aprila o.g. Prezentacija je održana uz podršku Odseka za kulturu Grada Zagreba. Prezentaciji su prisustvovali umetnici, predstavnici kulturnog života Zagreba, dip.kora, srpske zajednice u RH, kao i čelnici Grada Zagreba.Poseta Manastiru Gomirje

Ambasador R.Srbije Mira Nikolić je sa članovima Ambasade, 23. februara 2019. godine posetila manastir Gomirje.Poseta Opštini Kistanje

Amb. M.Nikolić je 15. februara 2019. godine, sa delegacijom Opštine Inđija, posetila Opštinu Kistanje. Tom prilikom, predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak i amb. Nikolić su najboljim učenicima OŠ „Kistanje“ uručili poklon tablet računare, kao donaciju Opštine Inđija.

Održan je i sastanak sa predstavnicima Opštine Kistanje koji su delegaciju upoznali sa aktuelnim projektima Opštine.

Delegacija je posetila i manastir „Krka“ gde ih je primio iguman Manastira, otac Sebastijan.Obeležavanje Dana državnosti i Dana vojnih snaga Republike Srbije

U Muzeju „Mimara“ u Zagrebu, 14. februara 2019. godine, uz prisustvo velikog broja zvanica, obeležen je Dan državnosti i Dan vojnih snaga Republike Srbije.Učešće ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića na Svetosavskoj akademiji u Zagrebu i susreti sa hrvatskim zvaničnicima i predstavnicima srpske zajednice

Delegacija koju je predvodio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, boravila je u Zagrebu, 27. i 28. januara o.g. radi prisustvovanja Svetosavskoj akademiji u organizaciji srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, se obratio tokom ceremonije Svetosavske akademije i ukazao na značaj koji Sv. Sava ima u srpskom narodu. Pored toga, ministar Vukosavlljević je imao bilateralne susrete sa ministrom kulture Republike Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek i gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem. Takođe, delegacija se sastala sa predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj i obišla prostorije SKD „Prosvjeta“. Delegacija je posetila i Srpsku pravoslavnu opštu gimnaziju „Kantakuzina Katarina Branković“, gde se ministar Vukosavljević susreo sa mitropolitom ljubljansko-zagrebačkim njegovim pravosveštenstvom Porfirijem. U delegaciji su bili i predstavnici Ambasade R. Sbije u Zagrebu.

Fotografija: Izlaganje ministra Vukosavljevića na Svetosavskoj akademiji

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije

delegacija sa učenicima Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" 

 

 Pripremni sastanci Međuvladinog mešovitog odbora za manjine sa R.Hrvatskom

Delegacija srpskog dela Međuvladinog mešovitog odbora za nacionalne manjine sa Hrvatskom na čelu sa Ivanom Bošnjakom, državnim sekretarom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, boravila je od 16. do 18. januara o.g. u Hrvatskoj radi pripreme predstojećeg sastanka MMO koji bi trebalo da se održi u februaru o.g. u Zagrebu.

Delegacija se susrela sa predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske i Središnjeg državnog ureda za Hrvate van Hrvatske u čijem sastavu su bili predstavnici brojnih resora Vlade R. Hrvatske.

Delegacija je imala sastanke u Vukovaru, Pakracu i Zagrebu sa saborskim zastupnicima i predstavnicima Srba u lokalnim samoupravama i Zajednice veća opština. Posetila je SKD „Prosvjeta“ i SPD „Privredni“. Pored toga, obavljeni su razgovori sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve i mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim, njegovom pravosveštenstvom Porfirijem. Takođe, delegacija je imala razgovore sa zamenicima gradonačelnika Vukovara i Pakraca.

Na navedenim sastancima učestvovali su i predstavnici Ambasade RS u Zagrebu, kao i iz generalnih konzulata Srbije u Vukovaru i Rijeci.

 

                Fotografije: Pripremni sastanak za MMO za manjine u Središnjem državnom uredu za Hrvate van Hrvatske

Izvor: Središnji državni ured za Hrvate van HrvatskeProslava Svetog Save u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu

Ambasador Mira Nikolić je 13. januara 2019. godine prisustvovala proslavi Svetog Save, koja je liturgijom u gimnazijskoj kapeli i priredbom učenika škole proslavila prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog. Amb. Nikolić je tom prilikom najboljoj učenici škole uručila „tablet“ računar i imala kraće izlaganje.25. HUMANITARNI BOŽIĆNI BAZAR, ZAGREB 02.12.2018. GODINE

U organizaciji Međunarodnog kluba žena Zagreb (IWCZ) i pod pokroviteljstvom PR RH, K. Grabar Kitarović, u Zagrebu je, 2.12.2018. godine, održan tradicionalni 25. humanitarni Božićni bazar, na kome je učestvovala i Ambasada R. Srbije u R. Hrvatskoj.

Zahvaljujući dobroj saradnji koju Ambasada ima sa privrednim subjektima iz R. Srbije i njihovim zastupnicima u R. Hrvatskoj, a koji su bili spremni da doniraju deo svog proizvodnog asortimana, na štandu R. Srbije predstavljeni su proizvodi „Swisslion-Takovo“, „Carnexa“, „Metalca“, trikotaže „IVKO“, vinarija „Temet“ i „Vista Hills“.

Takođe, zahvaljujući saradnji i donaciji Atlantic Grupe, čije je sedište u Zagrebu, predstavili smo i naše domaće proizvode „Soko Štarka“ i „Foodlanda“.

Ovim putem Ambasada R. Srbije je, zajedno sa drugim DKP-ima i orzanizacijama iz 50 zemalja, prodajom tradicionalnh proizvoda iz naše zemlje doprinela  prikupljanju humanitarne pomoći za Institut paliativne medicine Zagreb.XXI KONGRES HOTELIJERA, ZAGREB 28.-29. NOVEMBAR

Ambasador R.Srbije, Nj.E. Mira Nikolić, učestvovala je na XXI Kongresu hotelijera, u organizaciji Udruženja poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), a pod pokroviteljstvom predsednice R.Hrvatske,  K.Grabar Kitarović, Ministarstva turizma i Grada Zagreb. Kongres je održan u Zagrebu, 28. i 29. novembra 2018. godine.

Ambasador Nikolić govorila je u okviru drugog panela, pod nazivom "Migracije 21. veka: Potraga za prilikom", uz ambasadore Ukrajine i Irske, kao i direktora Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ambasador Nikolić govorila je o migracionim trendovima i izazovima, aktuelnim u R.Srbiji, a posebno o naporima na planu sprečavanja iseljavanja mladih i zemlje, u skladu sa merama i programima Vlade R.Srbije, odnosno njenom zalaganju za omogućavanje prilika za kvalitetno i adekvatno obrazovanje i zaposlenje.Ansambli narodnih igara i pesama iz Srbije i Hrvatske, „Kolo“ i „Lado“, koncert 26.11.2018. godine

Ansambli narodnih igara i pesama iz Srbije i Hrvatske, „Kolo“ i „Lado“, održali su, nakon ovogodišnjeg beogradskog, i zagrebački zajednički koncert, pod nazivom „Ruku pod ruku 2“, budući da se radi o nastavku saradnje dva ansambla, nastavljene u toku 2016. godine, posle pauze od skoro trideset godina. Poslednji zajednički nastup dva ansambla bio je održan 1989. godine, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u Beogradu.

Održavanja zajedničkih koncerata, prema rečima direktora oba ansambla, Vladimira Dekića iz „Kola“ i Krešimira Daba iz „Lada“, podstakla je želja za ponovnom saradnjom i razvojem odnosa dve države, u sferi kulture. Održavanje oba koncerta, u Beogradu i Zagrebu, podržala su ministarstva kulture iz dve države.

Ovaj put je zagrebački koncert održan u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“, 26. novembra o.g. Tradicionalne igre, pesme i muziku, iz više regiona Srbije i Hrvatske, koje pokazuju bogato nematerijalno kulturno nasleđe dve zemlje, izvelo je u „Lisinskom“ preko sto umetnika.

Pored svih članova Ambasade RS u RH, koncertu je prisustvovala brojna, zagrebačka, publika.


Opširnije...
Obeležen Dan Primirja u Prvom svetskom ratu

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, Ambasada R.Srbije u R.Hrvatskoj i Srpsko privredno društvo ‘Privrednik‘, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja R.Srbije, organizovali su, u prostorijama ‘Privrednika‘, u Zagrebu, projekcije filmova koji govore o Srbiji u Velikom ratu, 08. i 09. novembra 2018. godine.

Prvog dana, prikazan je dokumentarno-igrani film Slađane Zarić ‘Srbija u Velikom ratu’, dok je, u uvodu programa, prikazan kraći film, rađen u produkciji Ambasade SAD u R.Srbiji, o Srbiji kao „zemlji velikih ljudi i ideja“, kao i kraći film, u istoj produkciji, o postavljanju zastave Srbije na Beloj kući, 28. jula 1918. godine. Drugog dana programa, prikazan je televizijski film Miška Milojevića i scenariste Vladimira Đurđevića ‘Talog’.

Događaju je prisustvovao veliki broj ljudi, među kojima i predsednik Srpskog narodnog vijeća, Milorad Pupovac, predsednik ‘Privrednika’, Nikola Lunić, kao i učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu.Obeležen Dan Primirja u Prvom svetskom ratu

Delegacija Ambasade Republike Srbije koju je predvodila ambasador Mira Nikolić, položila je 11.11.2018. u 11,00 časova, lovorov venac kod Krsta ispred kapele Svetog Petra i Pavla na groblju Mirogoj u Zagrebu. Postradalim sunarodnicima u Velikom ratu, parastos je služio sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve.

Na poziv Ambasade, obeležavanju Dana primirja, prisustvovali su i položili vence, predstavnici Srpskog Narodnog Veća, SPD “Privrednik”, SKD “Prosvjeta”, nedeljnika “Novosti”, saborski zastupnik B. Milošević I mnogi drugi.

Prigodnim rečima, ambasador M. Nikolić je podsetila na ogromne žrtve i stradanje srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.


Opširnije...
Promocija fruškogorskih vina u Ambasadi

Vina iz Srema promovisana su u Ambasadi Srbije u Zagrebu 26. oktobra, na inicijativu naše Ambasade i Opštine Inđija. Vinarije su predstavile svoje nagrađivane proizvode, a Er Srbija je poklonila jednu avio-kartu za Beograd. Ambasador Mira Nikolić i načelnik Opštine Inđija Vladimir Gak bili su domaćini događaja, kojem su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, hrvatskih institucija, poslovni ljudi koji se bave uvozom i distribucijom pića, kao i pripadnici srpske zajednice u RH.

Promocija je bila prilika da predstavnici vinarija ostvare kontakte s uvoznicima alkoholnih pića i distributerima iz Hrvatske.STOGODIŠNJICA VELIKOG RATA (Zagreb, 08-09. novembar 2018. godine)

Povodom stogodišnjice Velikog rata, Srpsko privredno društvo Privrednik
i Ambasada Republike Srbije u Zagrebu pozivaju Vas na
projekcije filmova s tematikom Prvog svjetskog rata.

U četvrtak, 8. novembra 2018. s početkom u 18 sati:
„Srbija u Velikom ratu“
Dokumentarno-igrani film autorke Slađane Zarić

U petak, 9. novembra 2018. s početkom u 18 sati:
„Talog“
Televizijski film redatelja Miška Milojevića i scenariste Vladimira
Đurđevića

Projekcije će se održati u Privrednikovom domu u Zagrebu (Preradovićeva
18, 1. kat) i realiziraju se uz podršku Ministarstva kulture i
informisanja Republike Srbije.
 

U prilogu pozivnica.Split, 24. avgust 2018. godine

Ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, NJ.E. gospođa Mira Nikolić, prisustvovala je svečanom zatvaranju 22. Plazma sportskih igara mladih, koje se tradicionalno održavaju u Splitu.

Kao i svake godine, i ove su se pozivu za učešće odazvali mladi iz R.Srbije, pa je tako oko 300 dece, iz različitih gradova u Srbiji, učestvovalo u navedenoj sportskoj manifestaciji. Ambasador Nikolić iskoristila je priliku da se, na zatvaranju ove sportske smotre, 24. avgusta 2018. godine, upozna sa predstavnicima R.Srbije, koji su joj preneli svoje pozitivne utiske boravka u R.Hrvatskoj.Varaždin, 23. avgust 2018. godine

NJ.E. ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, gospođa Mira Nikolić, učestvovala je na 3. Međunarodnoj sportsko-obrazovnoj konferenciji, pod nazivom „Učenje usmereno na život“, koja je održana 23. avgusta 2018. godine, u Varaždinu.

Konferenciji, na kojoj je ambasador Nikolić, u pozdravnom govoru, predstavila aktivnosti R.Srbije na planu obrazovanja i značaj koji se pridaje ovoj temi i mladima u Srbiji, prisustvovali su predstavnici srednjoškolskog obrazovnog sistema iz regiona. Od srednjih škola iz R.Srbije, konferenciji su prisustvovali direktori Druge ekonomske škole, Zemunske gimnazije, Sportske gimnazije i Prve ekonomske škole, iz Beograda.Obeležena 77. godišnjica ustaških zločina u Glini

Ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, Nj.E. gospođa Mira Nikolić, prisustvovala je 29. jula 2018. godine, komemoraciji povodom obeležavanja 77. godišnjice ustaških zločina u crkvi Rođenja presvete Bogorodice, u Glini, na poziv Srpskog narodnog vijeća. 

 Poseta deci, učesnicima letnje škole srpskoj jezika i kulture „Savo Mrkalj“ na poluostrvu Vir

Ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, Nj.E. gospođa Mira Nikolić posetila je 30. jula 2018. godine decu, polaznike Letnje škole srpskog jezika i kulture „Savo Mrkalj“, koju već dugi niz godina, u kontinuitetu, zajedno organizuju Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ i Vijeće srpske nacionalne mannjine Grada Zagreba.
Ovom prilikom, ambasador Nikolić poklonila je deci, najboljim polaznicima Letnje škole, tablet uređaje, pribavljene ljubaznošću Rotary Club-a „Beograd – Dunav“.

 

 Susret ambasadora R.Srbije, Nj.E. Mire Nikolić, sa predstavnicima Rotary Club-a „Beograd - Dunav“

Ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, Nj.E. gospođa Mira Nikolić, susrela se 28. jula 2018. godine sa predstavnicima Rotary Club-a „Beograd – Dunav“, prilikom njihovog boravka u Zagrebu. Ovom prilikom, predstavnici kluba su donirali Ambasadi R.Srbije u R.Hrvatskoj tablet uređaje, namenjene deci u R.Hrvatskoj, u sklopu projekta koji Ambasada R.Srbije u R.Hrvatskoj sprovodi od 2016. godine.

 Predstavnici Ambasade posetili Žegar

Predstavnici Ambasade Republike Srbije u Zagrebu, posetili su 26.05.2018. godine, građane srpske nacionalnosti koji žive na području Žegara (opština Obrovac, Zadarska županija), i posetili manastir Krupa (sagrađen 1317.). Pored pružanja informacija i praktičnih saveta iz oblasti konzularnih poslova, učenicima osnovnog školskog uzrasta, uručeno je 10 tablet-računara koji su obezbeđeni u saradnji Ambasade i grada Inđije. Do sada je uručeno preko 80 tablet-računara, a intencija Ambasade je da se sa akcijom nastavi i u narednom periodu, u saradnji sa drugim donatorima, među kojima je i ComTrade. Ministar Dačić u Splitu na Godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative

Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative koji se održava u Splitu:

 

„Poštovana predsedavajuća,
Drage kolege,
Dame i gospodo,

Na početku želim da zahvalim potpredsednici Vlade Hrvatske i ministarki Pejčinović-Burić i generalnom sekretaru Centralno-evropske inicijative ambasadoru di Vijetriju na izrazitom gostoprimstvu i izvrsnoj organizaciji Godišnjeg sastanka ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative.

Zadovoljstvo mi je što danas imam priliku da učestvujem u razmeni mišljenja o povezivanju unutar šireg evropskog regiona, iskustvima i izazovima evropskih integracija i naporima koje treba zajednički da uložimo u smislu održanja stabilnosti regiona.

Republika Srbija, usudiću se da kažem, tokom čitave poslednje decenije ne pravi razlike u prioritetnim ciljevima koji se odnose na unutrašnje reforme, evropske integracije i regionalnu saradnju.
Politika proširenja EU, uvereni smo, predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije, ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanju stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine, što je, nadam se, nedvosmisleno potvrđeno još jedanput na nedavno okončanom Samitu u Sofiji činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na Zapadnom Balkanu. Srbija se pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena.

Uprkos evidentnim izazovima sa kojima se EU na političkom i ekonomskom planu danas suočava, uvereni smo da je jasna perspektiva članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformskih aktivnosti i pozitivnog razvoja u regionu. Republika Srbija je posvećena procesu pristupanja EU, u okviru kojeg je do sada otvorila dvanaest pregovaračkih poglavlja. Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat moga da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju – punopravnom članstvu u EU.

Nama, kao i ostalima na Zapadnom Balkanu, od neprocenjive je važnosti da se proces integracija, koji je prvenstveno proces dugih i teških reformi, nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumevanje dolaziti od svih članica EU. Napredak svakog od nas pojedinačno u procesu EU integracije ima pozitivan efekat i na ostale u regionu.

Dame i gospodo,

Zalažući se za stabilnost u regionu, svi mi zapravo radimo na održivosti i napretku naših ekonomija.
Srbija je ostvarila značajne pozitivne rezultate u prethodnoj godini. Uz projekciju rasta od preko 4% moja zemlja beleži i treći uzastopni budzetski suficit, dok je javni dug smanjen na ispod 58%, što je, podsetiću vas, uslov predviđen Ugovorom u Mastrihtu. Stopa nezaposlenosti je smanjena sa gotovo 26 posto na današnjih 13, a nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 procenata. Svi se u regionu suočavamo sa „odlivom mozgova", ali očekivani ekonomski rast za naredni period i planirane strane investicije, stvoriće, možemo biti sigurni, i mogućnosti za zapošljavanje, naročito mladih.

Sa druge strane, govoriti o održivoj stabilnosti nemoguće je bez prepoznavanja zajedničkih interesa i pune podrške regionalnoj saradnji, koja je, kako sam već napomenuo, jedan od ravnopravnih stubova naše spoljne politike. U pružanju doprinosa jačanju regionalne saradnje, Republika Srbija posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru tzv. ,,Berlinskog procesa". Srbija podržava primenu regionalnih projekata, zajednički usaglašenih na prošlogodišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u mlade, kao i usaglašavanje eventualno novih zajedničkih projekata u drugim oblastima, koji bi doveli do boljitka života u regionu i pre formalnog članstva u EU. Takođe se najozbiljnije pripremamo za predstojeći Samit u Londonu, koji će pored već uhodanih tema, pokrenuti i pitanje bezbednosti, te veću regionalnu povezanost u tom smislu.

Kada govorimo o stabilnosti, ne možemo a da se ne osvrnemo na neke događaje i procese na međunarodnom planu koji donose nove izazove za širi evropski region, ali pogađaju i svakog našeg građanina. Napuštanje multilateralizma, sukobi na granicama Evrope, jačanje desničarskih pokreta, populizma i opšta radikalizacija i banalizacija političke scene, terorizam koji i dalje opstaje i pored poraza tzv. „Islamske države", migracije, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, samo su neke od opomena koje podsećaju na neophodnost da Evropa i Evropska unija jačaju i ujedinjuju se, kako bi ostvarile zajedničke interese na kontinentu i prema spoljnom svetu. Što se tiče migracija, moramo biti svesni krize koja se ponavlja, svakako ne u istom obimu, niti istog intenziteta, ali sa novim talasima, rutama i izazovima. Čak i ako ne utiče ponovo na Srbiju direktno, spremni smo da nastavimo sa konstruktivnom saradnjom i da radimo zajedno sa svima vama u rešavanju ovog zajedničkog problema.

Dame i gospodo,

Možemo slobodno reći da CEI predstavlja „most" između zemalja članica Evropske unije i onih zemalja kandidata i aspiranata koje svoje članstvo u Evropskoj uniji još uvek nisu ostvarile. Pripadnost ovoj regionalnoj inicijativi, koja predstavlja okvir za unapređenje regionalne saradnje i bržu evropsku integraciju, za Srbiju je veoma značajno, naročito u svetlu pregovora o pristupanju EU.
CEI je, takođe, kao jedna od najstarijih regionalnih inicijativa na evropskom kontinentu koja danas okuplja 18 država, inicijativa koja svojim iskustvom i ugledom koji uživa može ostvariti značajnu dodatnu vrednost u procesu povezivanja evropskih makro regiona. U tom smislu, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem značaj napora koji se na ovom polju ulaže.
Bez obzira na druge formate i organizacije, CEI je uspela da ostane aktuelna. Srbija i njene institucije, na lokalnom nivou, univerziteti, NVO sektor, prepoznali su u punom obimu kapacitete fondova i poziva za saradnju koji dolaze iz CEI. Potvrda velikog interesa Srbije leži u činjenici i da je, na upravo završenom pozivu CEI za program aktivnosti za saradnju, Srbija dostavila najviše projektnih predloga (21).

Dragi prijatelji,

Dozvolite mi da izrazim žaljenje poslednjom odlukom Austrije. Poštujući svakako i ne ulazeći u razloge koji su Vladu u Beču opredelili u tom smislu, želeo bih da ukažem na veliki doprinos Austrije, u samoj Inicijativi, ali i šire, dugogodišnjim poznavanjem i iskrenom podrškom koju je, zajedno sa Italijom, uvek iskazivala našem regionu. Nadam se da će, kada se steknu uslovi za to, biti snage i interesa da se ova odluka možda i revidira.

Dame i gospodo,

Želeo bih na kraju da pohvalim napore koje ulaže Republika Hrvatska, kao trenutni predsedavajući CEI, i da vam poželim puno sreće i uspeha u periodu koji sledi, kao predsedavajućem ovom regionalnom inicijativom.

Hvala."Predstavnici Ambasade posetili mlade hokejaše

29. Mart 2018.

Ambasador M. Nikolić sa saradnicima, danas je posetila reprezentaciju Srbije, koja učestvuje na juniorskom svetskom prvenstvu u hokeju na ledu (U18). U neformalnom druženju sa mladim sportistima i članovima stručnog štaba, razgovaralo se o aktuelnom takmičenju, sportskim planovima i organizacionim aspektima prvenstva. Sutra je na programu utakmica za treće mesto, a protivnik našim mladim hokejašima, biće reprezentacija NR Kine.
 


Opširnije...
Poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospodina Mladena Šarčevića, Republici Hrvatskoj

27. februar 2018.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, g-din Mladen Šarčević, razgovarao  je, 27. februara 2018. godine, u Zagrebu sa ministarkom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske, g-đom Blaženkom Divjak.


Opširnije...
Nastavak akcije doniranja tablet uređaja „Nikola Tesla“ od strane ambasadora R.Srbije u R.Hrvatskoj

15. februar 2018.

Ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, NJ.E. Mira Nikolić, na Dan državnosti Republike Srbije, 15. februara o.g., nastavila je akciju donacije tablet uređaja „Nikola Tesla“ đacima u R.Hrvatskoj. Ovoga puta, pažnja je bila usmerena na severnu Dalmaciju, pa je ambasador najboljim učenicima bogoslovije pri manastiru Krka, kao i u Opštini Ervenik, donirala novu količinu ovih vrednih poklona.


Opširnije...
Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije

14. februar 2018.

U Muzeju „Mimara“, u Zagrebu, 14. februara o.g. održan je svečani prijem povodom proslave Dana državnosti i Dana Vojske Republike Srbije.


Opširnije...
Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, boravio je, 12. i 13. februara 2018. godine, u zvaničnoj poseti Republici Hrvatskoj, na poziv predsednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović

12-13. februar 2018.

Prilikom ove zvanične posete Republici Hrvatskoj, predsednik Republike Srbije imao je priliku, pored tête-à-tête susreta dva predsednika, te bilateralnog sastanka delegacije dve države u Kabinetu predsednice Republike Hrvatske, i da se susretne sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejom Plenkovićem, kao i sa predsednikom Hrvatskog sabora, Gordanom Jandrokovićem, koji je pozdravio inicijativu da poseti Republiku Srbiju. Oba sastanka, kako sa predsednikom Vlade R.Hrvatske, tako i sa predsednikom Hrvatskog sabora, pružila su priliku za razmatranje svih otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima dve države, te dogovoren nastavak i unapređenje dijaloga o nekim ključnim pitanjima.


Opširnije...
Donacija tablet uređaja „Nikola Tesla“ od strane ambasadora R.Srbije povodom Dana Svetog Save u Vukovaru

27. januar 2018.

Dan Svetog Save, 27. januar, svečano je proslavljen širom Hrvatske, u organizaciji srpskih manjinskih institucija, kao i Srpske pravoslavne crkve. U Osnovnoj školi “Nikola Andrić”, u Vukovaru, gošća na proslavi Savindana bila je NJ.E. ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, gospođa Mira Nikolić. Ambasador Srbije je, tom prilikom, pripremila iznenađenje za decu - donaciju tablet uređaja „Nikola Tesla“.


Opširnije...
Poseta Rukometne reprezentacije i delegacije rukometnog saveza RS Ambasadi

20. januar 2018.

Ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, Nj.E. gospođa Mira Nikolić, zajedno sa svojim saradnicima, imala je posebnu čast da ugosti tim, trenere i saradnike Rukometne reprezentacije Republike Srbije - "Orlove", kao i delegacijiju Rukometnog saveza Republike Srbije, koji su učestvovali na Evropskom prvenstvu u rukometu - EURO2018, u R.Hrvatskoj. Tim Republike Srbije zauzeo je 12. mesto u konačnom plasmanu, što je najbolji rezultat od Evropskog prvenstva u Beogradu 2012. godine.Poseta delegacije R.Srbije, članova srpsko – hrvatskog Međuvladinog mešovitog odbora za manjine, R.Hrvatskoj, 11-14. januar 2018. godine

11-14. januar 2018.

Delegacija srpske strane Međuvladinog mešovitog odbora za manjine (MMO), u sastavu: Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i kopredsedavajući MMO, Gordana Govedarica, kosekretar MMO iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, boravila je u poseti R.Hrvatskoj, od 11. do 14. januara 2018. godine, u cilju pripreme održavanja 07. sednice MMO za zaštitu manjina između dve države.


Opširnije...
Diplomatski humanitarni bazar

3. decembar 2017.

Ambasada R.Srbije u R.Hrvatskoj učestvovala je na tradicionalnom, 24. Diplomatskom humanitarnom bazaru, koji je 03. decembra 2017. godine održan u Zagrebu. Zahvaljujući ljubaznosti nekih od uspešnih kompanija iz R.Srbije, kao što su Trikotaža "IVKO", Vinarija "Radovanović", "Carnex" i "Zlatiborac", Ambasada R.Srbije je, i ove godine, učestvovala u prikupljanju sredstava u humanitarne svrhe. Izdavačko preduzeće Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta", iz R.Hrvatske, doniralo je brojna reprezentativna izdanja najboljih srpskih pisaca, a Hor "Zbor", istoimenog srpskog kulturnog društva iz R.Hrvatske, svojim izvođenjem izvornih srpskih pesama, predstavio je, na ovom događaju, muzičko kulturno stvaralaštvo Srbije.


Opširnije...
120. godišnjica postojanja i rada Srpskog privrednog društva "Privrednik"

11. novembar 2017.

U Hrvatskom muzičkom zavodu, 11. novembra 2017. godine, u svečanoj atmosferi i uz bogat kulturno-umetnički program, obeležena je 120. godišnjica postojanja i rada Srpskog privrednog društva "Privrednik". Ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, Nj.E. gospođa Mira Nikolić, obratila se prisutnima, čestitavši jubilej.Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

11. novembar 2017.

Na zagrebačkom groblju Mirogoj, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra 2017. godine, ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, Nj.E. gospođa Mira Nikolić je, sa saradnicima iz Ambasade, kao i sa predstavnicima srpske zajednice u R.Hrvatskoj, poslanikom Hrvatskog sabora, gospodinom Borisom Miloševićem, predstavnicima Srpskog narodnog veća, gospodom Sašom Miloševićem i Stankom Janjićem, kao i sa predsednikom Srpskog privrednog društva "Privrednik", gospodinom Nikolom Lunićem, odala poštu postradalim sunarodnicima u Prvom svetskom ratu, prisećajući se, u prigodnom govoru, njihove žrtve i doprinosa u uspostavljanju mira.


Opširnije...
"Marko Kraljević - od predanja do repovanja"

3-4. novembar 2017.

U dva grada u R.Hrvatskoj, Zagrebu i Krnjaku, 03. i 04. novembra 2017. godine, gostovala je predstava Dečijeg kulturnog centra iz Beograda - "Marko Kraljević - od predanja do repovanja", zahvaljujući pomoći Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova R.Srbije, Grada Beograda, Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve, Srpskog narodnog veća i Opštine Krnjak.Komemoracija civilnim žrtvama operacije "Oluja"

6. avgust 2017.

Ambasador R.Srbije u R. Hrvatskoj, NJ.E. gospođa Mira Nikolić prisustvovala je, 6. avgusta 2017. godine, a na poziv Srpskog narodnog vijeća, komemoraciji ubijenim civilima srpske nacionalnosti, tokom operacije „Oluja“, u mestu Uzdolje, kod Knina - Milici, Jandriji, Krstanu i Savi Šare, Janji, Stevanu i Đurđiji Berić, i Milošu Ćosiću.

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnik Vlade R. Srbije, Ljubomir Marić, predstavnici Centra za suočavanje sa prošlošću Documenta i Udruženja „Protiv zaborava“, kao i zamenici gradonačelnika Knina i Skradina, načelnici i zamenici načelnika opština Biskupija, Ervenik i Kistanje. Parastos stradalima održali su sveštenici Eparhije dalmatinske.
 


Opširnije...
Izjava sećanja Srpskog narodnog vijeća

5. avgust 2017.

Povodom 22. godišnjice vojno-policijske operacije „Oluja“, Srpsko narodno vijeće je, 5. avgusta 2017. godine, organizovalo čitanje desete Izjave sećanja, u svim županijskim i gradskim većima srpske nacionalne manjine u R.Hrvatskoj. Komemoraciji i čitanju Izjave sećanja, u Veću srpske nacionalne manjine Grada Zagreba prisustvovala je i ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, NJ.E. gospođa Mira Nikolić.


Opširnije...
Obeležavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu

29. jul 2017.

Ministar savetnik u Ambasadi Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, gospodin Davor Trkulja prisustvovao je obeležavanju Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu, koje je održano 29. jula 2017. godine, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.Primopredaja dužnosti izaslanika odbrane

21. jul 2017.

U Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu 21. jula 2017. izvršena je primopredaja dužnosti izaslanika odbrane, između pukovnika Ivana Vulića i potpukovnika Dejana Đorđevića. Tim povodom, upriličen je svečani prijem kome su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora u Republici Hrvatskoj.


Opširnije...
Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi - Dubrovnik forum

31. jun – 01. jul 2017.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravio je, u delegaciji predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u Dubrovniku, 31. juna i 01. jula 2017. godine, gde je učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i na Dubrovnik forumu. Sastanci Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Dubrovniku označili su završetak jednogodišnjeg hrvatskog predsedavanja, a naredni predsedavajući Procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi je Republika Slovenija.


Opširnije...
Obeležavanje Dana sećanja na Jadovno

24. jun 2017.

Ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, NJ.E. gospođa Mira Nikolić prisustvovala je, na poziv Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije jevrejskih opština R.Hrvatske, Eparhije gornjo-karlovačke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista R.Hrvatske, obeležavanju Dana sećanja na Jadovno 1941. godine. Komemoracija je održana 24. juna 2017. godine, kod centralnog spomenika u Jadovnu.Obeležavanje Dana proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac

22. april 2017.

Ambasador Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Mira Nikolić, prisustvovala je obeležavanju Dana proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, na poziv Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske. Komemoracija je održana 22. aprila 2017. godine, u Spomen-području Jasenovac.


 Ambasador R.Srbije NJ.E. Mira Nikolić i predsednik Odbora Hrvatskog sabora za evropske poslove Domagoj Ivan Milošević

8. mart 2017.

Ambasador Republike Srbije NJ.E. gospođa Mira Nikolić susrela se sa predsednikom Odbora za evropske poslove Hrvatskog sabora, gospodinom Domagojem Ivanom Miloševićem, 08. marta 2017. godine, u okviru kurtoaznih susreta sa hrvatskim zvaničnicima.


Opširnije...
Proslava Dana državnosti Republike Srbije

15. februar 2017.

U organizaciji Ambasade Republike Srbije, 15. februara 2017. godine, u Zagrebu, održana je svečana proslava Dana državnosti Republike Srbije.


Opširnije...
Ambasador R. Srbije Nj.E. Mira Nikolić i predsednik Odbora Hrvatskog sabora za spoljne poslove Miro Kovač

13. februar 2017.

Ambasador Republike Srbije Nj.E. gospođa Mira Nikolić susrela se sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Hrvatskog sabora, gospodinom Mirom Kovačem, 13. februara 2017. godine, u okviru kurtoaznih susreta sa hrvatskim zvaničnicima.

Dvoje zvaničnika razgovaralo je o bilateralnim odnosima dve zemlje, međuparlamentarnoj saradnji, te situaciji u regionu, uz poseban ostvrt na očuvanje stabilnosti Bosne i Hercegovine, te pružanju podrške i pomoći Srbije i Hrvatske ovoj susednoj zemlji u suočavanju sa izazovima, kako na političkom nivou, tako i u sferi bezbednosti.


Opširnije...
Poseta manastirima Krka i Dragović

12. februar 2017.

Ministar savetnik Davor Trkulja i Slaviša Nikolić, suprug ambasadorke Republike Srbije u Republici Hrvatskoj, posetili su manastir Krka, gde su prisustvovali proslavi manastirske slave "Tri Jerarha".


Opširnije...
Ambasador R. Srbije Nj.E Mira Nikolić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane R. Hrvatske Damir Krstičević

2. februar 2017.

Ambasador R.Srbije NJ.E. gospođa Mira Nikolić sastala se sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane R.Hrvatske Damirom Krstičevićem 02. februara 2017. godine, u okviru kurtoaznih susreta sa predstavnicima Vlade R.Hrvatske.


Opširnije...
Ambasada Republike Srbije u Zagrebu na Božićnom bazaru

04. decembar 2016.

Na Velesajmu, u Zagrebu, održan je tradicionalni, 23. po redu, Božićni bazar, u organizaciji Međunarodnog kluba žena, 04. decembra 2016. godine. Na ovogodišnjem Božićnom bazaru, pod pokrovitljstvom predsednika Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, bilo je predstavljeno oko pedeset ambasada, akreditovanih u Republici Hrvatskoj, a manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Sva prikupljena sredstva od prodaje nacionalnih proizvoda, koje su ambasade predstavile u okviru svojih štandova, bila su namenjena Dečijem vrtiću „Vladimir Nazor“ i Muzičkoj školi „Bruno Bjelinski“ iz Daruvara.


Opširnije...
Ambasador Mira Nikolić na jubilarnoj 10. Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru

26. novembar 2016.

Ambasador Srbije u Republici Hrvatskoj Nj.E. gospođa Mira Nikolić prisustvovala je jubilarnoj 10. Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru, Bjelogorsko-bilovarska županija, koja je ove godine održana pod pokroviteljstvom grada Bjelovara, uz podršku Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Izvođenje programa organizovalo je Kulturno-umetničko društvo Češka obec Bjelovar.


Opširnije...
Sastanak ambasadora Mire Nikolić sa ministrom pravosuđa RH Antom Šprljom

25. novembar 2016.

Ambasador Republike Srbije Nj.E. gospođa Mira Nikolić imala je sastanak sa ministrom pravosuđa Republike Hrvatske gospodinom Antom Šprljom, u sklopu kurtoaznih susreta sa članovima nove Vlade Republike Hrvatske, u petak, 25. novembra 2016. godine.


Opširnije...
Poseta ambasadora Mire Nikolić manastiru Krki

21. novembar 2016.

Ambasador Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Mira Nikolić boravila je 21. novembra 2016. godine u poseti manastiru Krki, gde je prisustvovala proslavi manastirske slave Svetog Arhangela Mihaila.


Opširnije...
Sastanak ambasadora Mire Nikolić sa ministrom Pavom Barišićem

15. novembar 2016.

Ambasador Republike Srbije Nj.E. gospođa Mira Nikolić imala je sastanak sa ministrom nauke i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr Pavom Barišićem, 15. novembra 2016. godine, u sklopu kurtoaznih susreta sa predstavnicima nove Vlade Republike Hrvatske.


Opširnije...
Ambasador Mira Nikolić u poseti Dubrovačko-neretvanskoj županiji

11. novembar 2016.

Ambasador Republike Srbije u Republici Hrvatskoj NJ.E. gospođa Mira Nikolić boravila je 10. i 11. novembra 2016. godine u poseti Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tom prilikom, ambasador Nikolić imala je kurtoazne susrete sa županom Dubrovačko-neretvanske županije gospodinom Nikolom Dobroslavićem, sa gradonačelnikom Dubrovnika gospodinom Vlahom Andrušićem, kao i sa predsednikom Srpskog narodnog vijeća Dubrovačko-neretvanske županije gospodinom Miloradom Vukanovićem.


Opširnije...
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

11. novembar 2016. u 11:00 časova

Delegacija Ambasade Republike Srbije u Zagrebu položila je lovorov venac na Spomen kapelu Svetog Petra i Pavla, posvećenu stradalima u Prvom svetskom ratu, na groblju Mirogoj u Zagrebu. Obeležavanju Dana primirja i izražavanju pijeteta prema stradalim sunarodnicima, prisustvovali su i predstavnici Srpskog narodnog vijeća, predstavnici SKD „Prosvjeta“, SPD „Privrednik“ i nedeljnika „Novosti“. Parastos je služen od strane sveštenika SPC.Predstavljene Republike Srbije na 39. Interliber-u, međunarodnom sajmu knjiga u Zagrebu

8. novembar 2016.

Republika Srbija bila je predstavljena na 39. Interliber-u, međunarodnom sajmu knjiga u Zagrebu, održanom od 08. do 13. novembra 2016. godine. Privredna komora Srbije bila je izvršni organizator učešća izdavača i pisaca iz Republike Srbije, u ime Ministarstva kulture i inofrmisanja Republike Srbije.


Opširnije...
Izjava sećanja povodom godišnjice akcije “Oluja”

3. avgusta 2016.

U prostorijama Srpskog narodnog veća u Zagrebu, 3. avgusta 2016. godina pročitana je Izjava sećanja koja se čita već devet godina za redom. Čitanju izjave sećanja prisustvovali su predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije, ambasador Mira Nikolić, kao i drugi predstavnici nevladinog sektora.

Prisećajući se dešavanja iz avgusta 1995. godine, prisutni su se složili da je neophodno raditi na jačanju kulture tolerancije i mira, kao i sećanju na sve žrtve stradanja.Otvorena Knjiga žalosti povodom pogibije službenika Ambasade RS u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepića

Ambasada Republike Srbije u Zagrebu ima tužnu dužnost da obavesti da su službenici Ambasade Republike Srbije u Tripoliju gospođa Slađana Stanković i gospodin Jovica Stepić koji su kidnapovani u novembru 2015. godine u Libiji, poginuli 19. februara 2016. godine prilikom američkog vazdušnog napada na bazu terorista u gradu Sabrata u Libiji.

U Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu, ulica Pantovčak broj 245, biće otvorena Knjiga žalosti u ponedeljak 22. februara 2016. godine i utorak 23. februara 2016. godine, u terminu od 12,00 do 15,00 časova.Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije i Dana Vojske Srbije

15. februar 2016.

Uz prisustvo velikog broja visokih zvanica iz Republike Hrvatske, Ambasada Republike Srbije u Zagrebu priredila je svečani prijem, kojim je obeležen Dan državnosti Republike Srbije i Dan Vojske Srbije. Prijemu je prisustvovalo oko 200 zvanica.Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić učestvovao na Procesu „Brdo-Brioni“

25. novembar 2015.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić boravio je 25. novembra 2015. godine u Zagrebu, povodom učešća na vanrednom sastanku šefova delegacija učesnika Procesa „Brdo-Brioni“, na poziv domaćina - predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Republike Slovenije Boruta Pahora.

foto: www.predsjednica.hr


Opširnije...
Zvanična poseta PPV i MSP RS I.Dačića Zagrebu

10-11. mart 2015.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić boravio je u zvaničnoj poseti Zagrebu 10. i 11. marta 2015. godine.


Opširnije...
Prisustvo predsednika Vlade RS A. Vučića inauguraciji novoizabrane predsednice RH K. Grabar Kitarović

15. februar 2015. 

Premijer R. Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je 15. februara 2015. godine inauguraciji novoizabrane predsednice R. Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

foto HINA/pool/CROPIX


Opširnije...
Mitropolit Porfirije posetio Ambasadu Republike Srbije u Zagrebu

29. decembar 2014.

Povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Gospodin dr Porfirije posetio je Ambasadu Republike Srbije u Zagrebu.70 godina Batinske bitke

29. novembar 2014.

Povodom obeležavanja 70 godina od Batinske bitke i oslobođenja Baranje, vođene od strane jedinica NOV i POJ (51. Vojvođanska divizija) u sadejstvu sa delovima Crvene armije, 29. novembra 2014. godine položeni su venci na Spomenik pobede u Batini.


Opširnije...
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

11. novembar 2014.

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11.11.2014. godine, otpravnik poslova Bosa Prodanović, uz prisustvo kolektiva Ambasade Republike Srbije u Zagrebu, položila je lovorov venac na groblju Mirogoj-Zagreb u znak pijeteta prema stradalim u Prvom svetsko ratu.


Opširnije...
Republika Srbija na 37. međunarodnom sajmu knjiga i učila "Interliber" u Zagrebu

Na ovogodišnjem međunarodnom sajmu knjiga i učila "Interliber" koji će se održati od 11. do 16. novembra 2014. u Zagrebu, po treći put biće predstavljen "Srpski štand" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulutre i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji Narodne biblioteke Srbije. Nacionalni štand Republike Srbije nalaziće se u 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma, u neposrednoj blizini centralne pozornice. Na štandu će svoja izdanja izložiti 27 izdavača iz Srbije.
Više informacija možete naći na internet stranici Narodne biblioteke Srbije.Šesta sednica Međuvladinog mešovitog odbora o zaštiti prava srpske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji

22-23. oktobra 2014.

U Zagrebu i Vrhovinama (Lika) je 22. i 23. oktobra 2014. održana šesta sednica Međuvladinog mešovitog odbora (MMO) za manjine R.Srbije i R.Hrvatske. Sednicom su predsedavali direktorka Kancelarije za Hrvate van Hrvatske Daria Krstičević, a sa srpske državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Zoran Mašić.


Opširnije...
Ustoličenje episkopa slavonskog g. Jovana (Ćulibrka)

13. septembar 2014.

U subotu, 13.09.2014. godine, u sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu, u prisustvu najviših velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i predstavnika Republike Srbije i Republike Hrvatske, ustoličen je novi episkop slavonski g. Jovan (Ćulibrk).„Brdo-Brioni“ proces - sastanak predsednika zemalja Zapadnog Balkana

14-15. jul 2014.

U Dubrovniku je 14. i 15. jula 2014. godine održan Samit predsednika Zapadnog Balkana u okviru „Brdo-Brioni procesa“.

Domaćini sastanka su bili hrvatski predsednik Ivo Josipović i slovenački predsednik Borut Pahor. Na sastanku su učestvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i predsednici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i „Kosova“.


Opširnije...
Ustoličenje Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija

13. jul 2014.

U Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu 13. jula 2014. godine održana je ceremonija ustoličenja novog Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.


Opširnije...
„Croatia forum“ u Dubrovniku

10-12. jul 2014.

Sastanak ministara inostranih poslova zemalja Zapadnog Balkana, pod nazivom „Croatia forum“, održan je od 10. do 12. jula 2014. godine u Dubrovniku.

Na sastanku u Dubrovniku učestvovao je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.


Opširnije...
Komemoracija u Jadovnu

29. jun 2014.

Na mestu nekadašnjeg ustaškog logora Jadovno, kraj Gospića, 29. juna 2014. godine održano je obeležavanje godišnjice stradanja oko 40.000 Srba i Jevreja i Roma u junu 1941. godine, na početku II svetskog rata.


Opširnije...
Aktuelne informacije o poplavama u Republici Srbiji

Aktuelne informacije o poplavama u Republici Srbiji možete pogledati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova RS ovdeIzuzeće iz režima međunarodnih dozvola za prevoz humanitarne pomoći

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije je prevoz humanitarne pomoći za poplavljena područja izuzelo iz režima multilateralnih i bilateralnih dozvola. Vozila koja prevoze humanitarnu pomoć u Republiku Srbiju propuštaće se bez međunarodnih dozvola i po ubrzanom postupku.Otvorena Knjiga žalosti povodom katastrofalnih poplava u Republici Srbiji

Povodom katastrofalnih poplava u Republici Srbiji, u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu otvorena je Knjiga žalosti u sredu 21. maja od 10,00-15,00, u četvrtak 22. maja od 10,00-12,00 i u petak 23. maja od 10,00-14,00 časova.Hrvatske autoceste: Slobodan prelaz za prevoz humanitarne pomoći

Hrvatske autoceste oslobodile su plaćanja putarine za vozila koja prenose humanitarnu pomoć za ugrožena područja u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Saopštenje HAC možete pogledati ovde.SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Nezapamćene poplave, bezmalo biblijskih razmera, koje su pogodile Srbiju i čitav region pokazale su da nevolja ne zna za granice, ali i da ih solidarnost prikazana u ovakvim trenucima briše.

U ime Vlade Republike Srbije i svih njenih građana veoma smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ovaj gest ima dodatni veći značaj imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena sa poplavama na svojoj teritoriji. Uvereni smo da će čin iskazane solidarnosti građani Srbije umeti da cene. Nema potrebe posebno isticati da je Srbija nesebično izlazila u susret svim svojim susedima kada im je pomoć u borbi sa elementarnim nepogodama bila potrebna.


Opširnije...
Donacija lekova i medicinskih sredstava povodom vanredne situacije izazvane elementarnim nepogodama

Ministarstvo zdravlja R.Srbije obavestilo je, povodom vanredne situacije izazvane elementarnim nepogodama i javljanja velikog broja organizacija i pojedinaca iz zemlje i inostranstva koji žele da doniraju lekove i medicinska sredstva, da se ne mogu prihvatiti donacije fizičkih lica koje se lično dostavljaju, imajući u vidu, pre svega, bezbednost pacijenata (nije poznato kako su lekovi nabavljeni i na koji način čuvani).


Opširnije...
PROCEDURA OTPREME HUMANITARNE POMOĆI IZ EU KA REPUBLICI SRBIJI

Radi ubrzane procedure transporta humanitarne pomoći iz Republike Hrvatske za Republiku Srbiju, neophodno je da se dobije POTVRDA koju izdaje Ambasada R. Srbije za prevoz humanitarne pomoći kao i najava  Ministarsku vanjskih i evropskih poslova R. Hrvatske  o datumu i vremenu prelaza graničnog prelaza „BATROVCI -BAJAKOVO“.

Na sajtu Carinske uprave Ministarstva finansija Republike Hrvatske objavljena je procedura otpreme humanitarne pomoći iz EU ka Republici Srbiji.

Proceduru možete pogledati ovde.APEL ZA POMOĆ

Zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju, hitno je potrebna i dobrodošla svaka vrsta pomoći. Obaveštavamo sve ljude dobre volje, koji žele i mogu da pomognu, da dostave pomoć u robi.

Trenutno su najpotrebniji voda, konzervirana hrana, hrana za bebe, ćebad, posteljina, pelene za decu i odrasle, čarape, veš, dečija odeća, baterijske lampe, baterije za baterijske lampe, sredstva za higijenu (sapun, toaletni papir, papirni ubrusi, higijenski ulošci, četkice za zube, zubne paste...), Asepsol oznake 5P i gumene čizme.

Donacije u robi mogu se dostaviti na adresu Ambasade R. Srbije u Zagrebu, Pantovčak 245, Generalnog konzulata u Vukovaru i Generalnog konzulata u Rijeci

Donacije u novcu mogu se uplatiti na gore istaknuti račun.

Više informacija može se dobiti na telefon koji će biti dostupan 24 sata 01/ 4579067.Akcija građana Varaždina

17. maj 2014.

U ponedeljak 19.05.2014. godine od 8 do 19 sati u Hotelu Tursit u Varaždinu će se prikupljati pomoć u garderobi, obući, čarapama, vrećama, konzervama, suhoj hrani i svemu za što ljudi misle da može pomoći kako bi se uputila pomoć ugroženim stanovnicima Srbije.Žiro računi za pomoć u otklanjanju posledica poplava

Zbog nezapamćenih elementarnih nepogoda koje su pogodile Republiku Srbiju, radi zbrinjavanja ugroženog stanovništva i saniranja posledica poplava, Vlada Republike Srbije otvorila je sledeće žiro-račune na koje se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć:

- dinarski žiro-račun – Otklanjanje posledica vanrednih okolnosti poplave, broj 840-3546721-89

- devizni žiro-račun 01-504619-100193230-000000-0000 – Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, Beograd – namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava, IBAN kod: RS35908504619019323080, sa instrukcijama za uplatu u EUR ili USD (u prilogu).

Takođe, od 18.05.2014. godine aktiviran je PayPal račun preko koga je moguće uplatiti humanitarnu pomoć za žrtve poplava u Republici Srbiji iz 193 zemlje i regiona. Račun pripada Ambasadi Republike Srbije u Briselu, a sredstva koja se uplate korišćenjem PayPal servisa direktno se prebacuju na namenski račun Vlade R. Srbije otvoren za pomoć otklanjanja posledica vanrednih okolnosti – poplava.

Donacije putem PayPal servisa mogu se uplatiti na: http://floodrelief.gov.rs/Obeležavanje Dana pobede

9. maj 2014.

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja 2014. godine, predstavnici ambasade Republike Srbije u Zagrebu, otpravnik poslova Bosa Prodanović i prvi savetnik Zoran Vasiljević, položili su venac na partizanskom groblju na  “Mirogoju” u Zagrebu.Svečana komemoracija i polaganje venaca u Jasenovcu

4. maj 2014.

U memorijalnom području Jasenovac, na mestu bivšeg ustaškog logora  iz Drugog svetskog rata, kod spomenika "Cvet", 4. maja održana je svečana komemoracija i polaganje venaca u znak sećanja na 69. godina od proboja poslednjih zatvorenika logora, ali i na sve stradale logoraše.


Opširnije...
Obeležen Dan državnosti Republike Srbije i Dan Vojske Srbije

14. februar 2014.

Povodom obeležavnja Dana državnosti R. Srbije i Dana Vojske Srbije u Zagrebu je 13. februara 2014. održan prijem u hotelu „Šeraton“. Prijemu je prisustvovalo oko 400 zvanica, između ostalih, potpredsenik Sabora RH Nenad Stazić, nekoliko saborskih poslanika među kojima i predsednik Odbora za ustavna i pravna pitanja Peđa Grbin, zamenica ministra odbrane Višnja Tafra, predsednik Saveta za nacionalne manjine Vlade R. Hrvatske Aleksandar Tolnauer, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsednik SNV Milorad Pupovac. Takođe, prijemu su prisustvovali i direktor Vojnobezbednosno-obaveštajne agencije brigadni general Zdravko Klanac, kao i drugi zvaničnici MO i GŠ.


Opširnije...
Političke konsultacije iz oblasti multilateralnih odnosa između MSP RS i MVEP RH

28. јануар 2014. године

U Zagrebu 28. januara 2014. godine održane su političke konsultacije iz multilateralnih odnosa između Ministarstva spoljnih poslova RS (Sektor za mulilateralu) i Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH (Uprava za multilateralne poslove i globalna pitanja).


foto MVEP RH


Opširnije...
Tradicionalna Svetosavska akademija Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“

27. januar 2014. godine

U organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“, u ponedeljak 27. januara 2014. godine, održana je Svetosavska akademija u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.


foto SKD "Prosvjeta"


Opširnije...
Održano Srpsko veče u organizaciji Srpskog narodnog vijeća

18. januar 2014. godine

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća 18. januara 2014. godine održano je Srpsko veče, tradicionalno okupljanje srpske zajednice u Hrvatskoj. Uz predsednika SNV Milorada Pupovca, rukovodioca i aktivista manjinskih veća i srpskih organizacija, skupu su prisustvovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, kao i predstavnici Ambasade Republike Srbije u Zagrebu.Dodela predsedničkog ordena ambasadoru Stanimiru Vukićeviću

27. novembar 2013. godine

Predsednik Repbulike Hrvatske dr Ivo Josipović primio je u oproštajnu posetu ambasadora Republike Srbije u Republici Hrvatskoj gospodina Stanimira Vukićevića. Tom prilikom predsednik Josipović odlikovao je ambasadora Vukićevića ordenom Reda kneza Branimira sa ogrlicom. Odlikovanje je uručeno zbog izuzetnog doprinosa u razvoju bilateralnih odnosa.Obeležavanje 11. novembra - Dana primirja u Prvom svetskom ratu

11. novembar 2013.

Povodom obeležavanja Dana primirja, ambasador Stanimir Vikićević, uz prisustvo kolektiva Ambasade Republike Srbije u Zagrebu, položio je lovorov venac na groblju Mirogoj-Zagreb u znak pijeteta prema stradalim sunarodnicima u Prvom svetskom ratu.Svečano otvaranje izložbe umetničkih radova Milene Pavlović Barilli

14. oktobar 2013.

U četvrtak 10.10.2013. godine svečano je otvorena izložba umetničkih radova Milene Pavlović Barilli u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Uz prisustvo zagrebačke kulturne javnosti na otvaranju govorili su gospođa Marina Viculin, upravnica Galerije „Klovićevi dvori“, gospođa Jelica Milojković, autorka izložbe, gospodin Stanimir Vukićević, ambasador Republike Srbije u Zagrebu i gospođa Martina Borovac Pečarević, načelnica Sektora za evropske poslove i medije Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

U subotu 12.10.2013. godine izložbu je posetio predsednik Republike Hrvatske dr Ivo Josipović, uz stručno vođstvo gospođe Danijele Marković, kustosa izložbe.


Opširnije...
Obeležavanje 9. maja - Dana pobede

9. maj 2013.

.

Ambasador Stanimir Vukićević, generalni konzul iz Vukovara Živorad Simić i izaslanik odbrane potpukovnik Zoran Bogdanović ispred Ambasade položili venac na spomenik u Batini i odali poštu poginulim partizanima (novosadski korpus) i poginulim crvenoarmejcima.Poseta PPV i MO RS A.Vučića Zagrebu

29. april 2013.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je 29. aprila u prvoj radnoj poseti Zagrebu gde je imao razgovore sa predsednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerom RH Zoranom Milanovićem, ministrom vanjskih i europskih poslova RH Vesnom Pusić, potpredsednikom Vlade RH Nevenom Mimicom i ministrom odbrane RH Antom Kotromanovićem.


Opširnije...
Ministar pravosuđa i državne uprave RS Nikola Selaković u službenoj poseti Zagrebu

12. mart 2013.

U službenoj poseti Zagrebu boravio je Nikola Selaković, ministar pravosuđa i državne uprave Republike Srbije. Prilikom susreta sa Orsatom Miljenićem, ministrom pravde Republike Hrvatske dogovorena je dinamika rešavanja otvorenih pitanja u oblasti pravosudne saradnje, naročito potreba usvajanja bilateralnog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina.Poseta MSP RS I. Mrkića Zagrebu

4. mart 2013.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić postio je Zagreb i tom prilikom imao susrete sa Vesnom Pusić, ministarkom vanjski i evropskih poslova Republike Hrvatske, Josipom Lekom, predsednikom Hrvatskog sabora i Ivom Josipovićem, predsednikom Republike Hrvatske. 


Opširnije...
Poseta Direktorke Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu S. Drašković Hrvatskoj

25-27. februar 2013.

Direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković bila je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj tokom koje je imala susrete sa predstavnicima hrvatskih vlasti i predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj.


Opširnije...
Vesti
Obeležavanje Svetih Novomučenika Jasenovačkih u Jasenovcu, 13.9.2020. godine
COVID - 19 - KORISNE INFORMACIJE ZA PUTOVANJE
Oproštajna poseta Episkopiji pakračko-slavonskoj - 15.07.2020.
Oproštajna poseta ministru spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske, Gordanu Grlić Radmanu - 14.07.2020.
Oproštajna poseta Predsedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću - 13.07.2020.
KOMEMORACIJA JADOVNO 24. JUNI 2020.
URUČENJE POVELJE NOVAKU DJOKOVIĆU - 29. MAJ 2020.
VAŽNO OBAVEŠTENJE
VAŽNO OBAVEŠTENJE
4. MARTA 2020. OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE
O B A V E Š T E NJ E
Predavanje učenika Gornjogradske gimnazije o Srbiji – 12.03.2020.
Izložba "Ivo Andrić- književnik i/ili diplomata" - 21. februar 2020.
Obeležavanje Dana Državnosti i Dana vojnih snaga Republike Srbije - 14.02.2020.
Narodna banka Srbije - Finansijski vodič za povratnike – informisanje
Obeležen Dan Primirja u Prvom svetskom ratu - 11.11.2019. godine
Prezentacija srpskih vinarija u Ambasadi R.Srbije u Zagrebu – 17.10.2019.
POSETA GRADONAČELNIKA NOVOG SADA, MILOŠA VUČEVIĆА R.HRVATSKOJ – 24. i 25.09.
KOMEMORACIJA VARIVODE - GOŠIĆ, 28. septembar 2019.
SVEČANO OBELEŽAVANJE DANA OPŠTINE DVOR – 20. septembar
SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA, MANASTIR KRKA - 19.08.2019.
KANDIDATURA RS ZA REIZBOR U IZVRŠNI SAVET UNESCO-a
Promocija turističkih potencijala Beograda
Komemoracija povodom Dana sećanja na Jadovno 1941
„Dan nacionalnih zajednica Grada Zagreba“, 16. jun 2019. godine
Učeće Ambasade na manifestaciji „Dan prijateljstva“, 14. juna 2019. godine u Sunju
Dostavljanje humanitarne pomoći za Manastir Krka
Učešće Ambasade R.Srbije na 64. zasedanju Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije, 28. i 29. maja 2019. godine u Zagrebu
Polaganje venaca na spomeniku na Petrovoj Gori povodom godišnjice proboja na Biljegu
Polaganje venaca na Spomenik Crvenoj armiji - „Pobeda“ u Batini
24. Međunarodna izložba karikature u Zagrebu
Polaganje venaca na Spomenik narodnih heroja u Mirogoju u Zagrebu
8. Samit šefova vlada Inicijative „16+1“ zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine
Dani srpskog filma u Zagrebu
Studijska poseta Brodsko-posavskoj županiji
Međunarodni sajam turizma – “Place2Go” u Zagrebu
Poseta Manastiru Krka i opštinama Kistanja i Sinj
Održavanje 8. sednice Međuvladinog mešovitog odbora za manjine sa R.Hrvatsko
36. riječki karneval
Sastanak nacionalnik koordinatora za Kina+16 inicijativu
Prezentacija 16. Beogradskog festivala igre u Zagrebu
Poseta Manastiru Gomirje
Poseta Opštini Kistanje
Obeležavanje Dana državnosti i Dana vojnih snaga Republike Srbije
Učešće ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića na Svetosavskoj akademiji u Zagrebu i susreti sa hrvatskim zvaničnicima i predstavnicima srpske zajednice
Pripremni sastanci Međuvladinog mešovitog odbora za manjine sa R.Hrvatskom
Proslava Svetog Save u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu
25. HUMANITARNI BOŽIĆNI BAZAR, ZAGREB 02.12.2018. GODINE
XXI KONGRES HOTELIJERA, ZAGREB 28.-29. NOVEMBAR
Ansambli narodnih igara i pesama iz Srbije i Hrvatske, „Kolo“ i „Lado“, koncert 26.11.2018. godine
Obeležen Dan Primirja u Prvom svetskom ratu
Obeležen Dan Primirja u Prvom svetskom ratu
Promocija fruškogorskih vina u Ambasadi
STOGODIŠNJICA VELIKOG RATA (Zagreb, 08-09. novembar 2018. godine)
Split, 24. avgust 2018. godine
Varaždin, 23. avgust 2018. godine
Obeležena 77. godišnjica ustaških zločina u Glini
Poseta deci, učesnicima letnje škole srpskoj jezika i kulture „Savo Mrkalj“ na poluostrvu Vir
Susret ambasadora R.Srbije, Nj.E. Mire Nikolić, sa predstavnicima Rotary Club-a „Beograd - Dunav“
Predstavnici Ambasade posetili Žegar
Ministar Dačić u Splitu na Godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative
Predstavnici Ambasade posetili mlade hokejaše
Poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospodina Mladena Šarčevića, Republici Hrvatskoj
Nastavak akcije doniranja tablet uređaja „Nikola Tesla“ od strane ambasadora R.Srbije u R.Hrvatskoj
Dan državnosti i Dan Vojske Republike Srbije
Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, boravio je, 12. i 13. februara 2018. godine, u zvaničnoj poseti Republici Hrvatskoj, na poziv predsednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović
Donacija tablet uređaja „Nikola Tesla“ od strane ambasadora R.Srbije povodom Dana Svetog Save u Vukovaru
Poseta Rukometne reprezentacije i delegacije rukometnog saveza RS Ambasadi
Poseta delegacije R.Srbije, članova srpsko – hrvatskog Međuvladinog mešovitog odbora za manjine, R.Hrvatskoj, 11-14. januar 2018. godine
Diplomatski humanitarni bazar
120. godišnjica postojanja i rada Srpskog privrednog društva "Privrednik"
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
"Marko Kraljević - od predanja do repovanja"
Komemoracija civilnim žrtvama operacije "Oluja"
Izjava sećanja Srpskog narodnog vijeća
Obeležavanje Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu
Primopredaja dužnosti izaslanika odbrane
Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi - Dubrovnik forum
Obeležavanje Dana sećanja na Jadovno
Obeležavanje Dana proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac
Ambasador R.Srbije NJ.E. Mira Nikolić i predsednik Odbora Hrvatskog sabora za evropske poslove Domagoj Ivan Milošević
Proslava Dana državnosti Republike Srbije
Ambasador R. Srbije Nj.E. Mira Nikolić i predsednik Odbora Hrvatskog sabora za spoljne poslove Miro Kovač
Poseta manastirima Krka i Dragović
Ambasador R. Srbije Nj.E Mira Nikolić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane R. Hrvatske Damir Krstičević
Ambasada Republike Srbije u Zagrebu na Božićnom bazaru
Ambasador Mira Nikolić na jubilarnoj 10. Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru
Sastanak ambasadora Mire Nikolić sa ministrom pravosuđa RH Antom Šprljom
Poseta ambasadora Mire Nikolić manastiru Krki
Sastanak ambasadora Mire Nikolić sa ministrom Pavom Barišićem
Ambasador Mira Nikolić u poseti Dubrovačko-neretvanskoj županiji
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Predstavljene Republike Srbije na 39. Interliber-u, međunarodnom sajmu knjiga u Zagrebu
Izjava sećanja povodom godišnjice akcije “Oluja”
Otvorena Knjiga žalosti povodom pogibije službenika Ambasade RS u Tripoliju Slađane Stanković i Jovice Stepića
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije i Dana Vojske Srbije
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić učestvovao na Procesu „Brdo-Brioni“
Zvanična poseta PPV i MSP RS I.Dačića Zagrebu
Prisustvo predsednika Vlade RS A. Vučića inauguraciji novoizabrane predsednice RH K. Grabar Kitarović
Mitropolit Porfirije posetio Ambasadu Republike Srbije u Zagrebu
70 godina Batinske bitke
Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Republika Srbija na 37. međunarodnom sajmu knjiga i učila "Interliber" u Zagrebu
Šesta sednica Međuvladinog mešovitog odbora o zaštiti prava srpske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji
Ustoličenje episkopa slavonskog g. Jovana (Ćulibrka)
„Brdo-Brioni“ proces - sastanak predsednika zemalja Zapadnog Balkana
Ustoličenje Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija
„Croatia forum“ u Dubrovniku
Komemoracija u Jadovnu
Aktuelne informacije o poplavama u Republici Srbiji
Izuzeće iz režima međunarodnih dozvola za prevoz humanitarne pomoći
Otvorena Knjiga žalosti povodom katastrofalnih poplava u Republici Srbiji
Hrvatske autoceste: Slobodan prelaz za prevoz humanitarne pomoći
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Donacija lekova i medicinskih sredstava povodom vanredne situacije izazvane elementarnim nepogodama
PROCEDURA OTPREME HUMANITARNE POMOĆI IZ EU KA REPUBLICI SRBIJI
APEL ZA POMOĆ
Akcija građana Varaždina
Žiro računi za pomoć u otklanjanju posledica poplava
Obeležavanje Dana pobede
Svečana komemoracija i polaganje venaca u Jasenovcu
Obeležen Dan državnosti Republike Srbije i Dan Vojske Srbije
Političke konsultacije iz oblasti multilateralnih odnosa između MSP RS i MVEP RH
Tradicionalna Svetosavska akademija Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“
Održano Srpsko veče u organizaciji Srpskog narodnog vijeća
Dodela predsedničkog ordena ambasadoru Stanimiru Vukićeviću
Obeležavanje 11. novembra - Dana primirja u Prvom svetskom ratu
Svečano otvaranje izložbe umetničkih radova Milene Pavlović Barilli
Obeležavanje 9. maja - Dana pobede
Poseta PPV i MO RS A.Vučića Zagrebu
Ministar pravosuđa i državne uprave RS Nikola Selaković u službenoj poseti Zagrebu
Poseta MSP RS I. Mrkića Zagrebu
Poseta Direktorke Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu S. Drašković Hrvatskoj
Arhiva vesti