| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Radno vreme
Ponedeljak - petak: 8:00 – 16:00 časova
Konzularno odeljenje (rad sa strankama): radnim danom od 8.30 do 12.30 časova

Praznici

Adresa
Slavujevac 3
10000 ZAGREB
REPUBLIKA HRVATSKA

Telefon: +3851/4579067, 4573330,
4573337, 4579068
Lokacija/Mapa
Faks: +3851/4573338 Konzularna nadležnost
Konzularno odeljenje: +3851/4573331 (08h-16h) Е-mail: embassy.zagreb@mfa.rs
Faks konzularnog odeljenja: +3851/4573332 Veb sajt: http://www.zagreb.mfa.gov.rs

 


 
O B A V E Š T E NJ E

PREPORUKA VLADE REPUBLIKE SRBIJE


U cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 ponavljamo preporuku Vlade Republike Srbije da državljani R.Srbije koji borave i rade u inostranstvu da sva putovanja u R.Srbiju, koja nisu neophodna, odlože do daljnjeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19,

Posebno ukazujemo da državljani R.Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije i to iz: Švajcarske Konfederacije, R.Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, se upućuju u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Državljanima R.Srbije koji dolaze iz drugih država, odrediće se mera pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Pri ulasku u zemlju, gradjanima će biti uručeno obavezujuće Rešenje.

Primena navedenih mera će se striktno kontrolisati i svako nepridržavanje istih biće najstrožije sankcionisano propisanom kaznom.
 

 

 


O B A V E Š T E NJ E

UVODJENJE VANREDNOG STANJA U REPUBLICI SRBIJI
– PRIJEM ZAHTEVA ZA VIZE

U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije o izmenama i dopunama Odluku o proglašavanju bolesti COVID-19 i uvodjenje vanrednog stanja u R.Srbiji, Ambasada R.Srbije u Zagrebu neće primati zahteve za izdavanje viza strancima koji nameravaju da ulaze na teritoriju R.Srbije van odredbi navedenih u predmetnoj odluci.

Stranke koje su podnele ranije zahteve za vize ili su u postupku rešavanja, vize će biti izdane tek nakon prestanka aktuelne situacije sa COVID-19.


 
 
O B A V E Š T E NJ E

KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLJANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.


 


4. MARTA 2020. OBAVEŠTENJE ZA BIRAČE SA BORAVIŠTEM U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

Na osnovu člana 16. stav 2. Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 104/09 i 99/11) i tačke 8. Uputstva za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku („Službeni glasnik RS“, br. 15/12 i 88/18), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

                                                            OBAVEŠTAVA

BIRAČE KOJI IMAJU BORAVIŠTE U INOSTRANSTVU O OSTVARIVANJU BIRAČKOG PRAVA NA IZBORIMA ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (4. april 2020. godine), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu na propisani način dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
Nadležna opštinska, odnosno gradska uprava rešenje o upisivanju podatka da će birač na izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i biračko mesto na kome će glasati na isti način i po istom postupku dostavlja diplomatsko-konzularnmo predstavništvu koje je prosledilo zahtev, radi obaveštavanja birača.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Obrazac zahteva za upis u birački spisak podatka da će birač glasati u inostranstvu možete preuzeti ovde.

Način podnošenja zahteva (može lično, putem pošte i e-majla).


Predavanje učenika Gornjogradske gimnazije o Srbiji – 12.03.2020.

Ambasador Mira Nikolić prisustvovala je prezentaciji o Srbiji maturanata Gornjogradske gimnаzije u Zagrebu, koja je održana 12. marta 2020. godine u svečanoj sali Pravoslavne gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ u Zagrebu.

Prezentacija predstavlja završnicu aktivnosti u okviru fakultativnog predmeta „Hrvatska u Jugoistočnoj Evropi“, koji se izučava u sklopu nastave geografije, tokom čijeg trajanja su maturantu stekli dodatna znanja o Srbiji i ostalim državama jugoistočne Evrope.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova