| |     latinica | english  
Насловна
Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Делегација Амбасаде Републике Србије коју је предводила амбасадор Мира Николић, положила је 11.11.2018. године у 11,00 часова, ловоров венац код капеле Светог Петра и Павла на гробљу Мирогој у Загребу. Пострадалим сународницима у Великом рату, парастос је служио свештеник Српске Православне Цркве.

На позив амбасаде, обележавању Дана примирја, присуствовали су и положили венце, представници Српског народног већа, Српског привредног друштва „Привредник“, СКД „Просвјета“, недељника „Новости“, саборски заступник Б. Милошевић и многи други.

Пригодним речима, амбасадор М. Николић је подсетила на огромне жртве и страдање српског народа у Првом светском рату.  


Oпширније...
Промоција фрушкогорских вина у Амбасади

Вина из Срема промовисана су у Амбасади Србије у Загребу 26. октобра, на иницијативу наше Амбасаде и Општине Инђија. Винарије су представиле своје награђиване производе, а Ер Србија је поклонила једну авио-карту за Београд. Амбасадор Мира Николић и начелник Општине Инђија Владимир Гак били су домаћини догађаја, којем су присуствовали представници дипломатског кора, хрватских институција, пословни људи који се баве увозом и дистрибуцијом пића, као и припадници српске заједнице у РХ.

Промоција је била прилика да представници винарија остваре контакте с увозницима алкохолних пића и дистрибутерима из Хрватске.СТОГОДИШЊИЦА ВЕЛИКОГ РАТА (Загреб, 08-09. новембар 2018. године)

Поводом стогодишњице Великог рата, Српско привредно друштво Привредник
и Амбасада Републике Србије у Загребу позивају Вас на
пројекције филмова с тематиком Првог свјетског рата.

У четвртак, 8. новембра 2018. с почетком у 18 сати:
„Србија у Великом рату“
Документарно-играни филм ауторке Слађане Зарић

У петак, 9. новембра 2018. с почетком у 18 сати:
„Талог“
Телевизијски филм редатеља Мишка Милојевића и сценаристе Владимира
Ђурђевића

Пројекције ће се одржати у Привредниковом дому у Загребу (Прерадовићева
18, 1. кат) и реализирају се уз подршку Министарства културе и
информисања Републике Србије.

У прилогу позивница.Сплит, 24. август 2018. године

Амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић, присуствовала је свечаном затварању 22. Плазма спортских игара младих, које се традиционално одржавају у Сплиту.

Као и сваке године, и ове су се позиву за учешће одазвали млади из Р.Србије, па је тако око 300 деце, из различитих градова у Србији, учествовало у наведеној спортској манифестацији. Амбасадор Николић искористила је прилику да се, на затварању ове спортске смотре, 24. августа 2018. године, упозна са представницима Р.Србије, који су јој пренели своје позитивне утиске боравка у Р.Хрватској.Вараждин, 23. август 2018. године

Њ.Е. амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, госпођа Мира Николић, учествовала је на 3. Међународној спортско-образовној конференцији, под називом „Учење усмерено на живот“, која је одржана 23. августа 2018. године, у Вараждину.

Конференцији, на којој је амбасадор Николић, у поздравном говору, представила активности Р.Србије на плану образовања и значај који се придаје овој теми и младима у Србији, присуствовали су представници средњошколског образовног система из региона. Од средњих школа из Р.Србије, конференцији су присуствовали директори Друге економске школе, Земунске гимназије, Спортске гимназије и Прве економске школе, из Београда.Обележена 77. годишњица усташких злочина у Глини

Амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић, присуствовала је 29. јула 2018. године, комеморацији поводом обележавања 77. годишњице усташких злочина у цркви Рођења пресвете Богородице, у Глини, на позив Српског народног вијећа. Посета деци, учесницима летње школе српској језика и културе „Саво Мркаљ“ на полуострву Вир

Амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић посетила је 30. јула 2018. године децу, полазнике Летње школе српског језика и културе „Саво Мркаљ“, коју већ дуги низ година, у континуитету, заједно организују Српско културно друштво „Просвјета“ и Вијеће српске националне манњине Града Загреба.
Овом приликом, амбасадор Николић поклонила је деци, најбољим полазницима Летње школе, таблет уређаје, прибављене љубазношћу Ротарy Цлуб-а „Београд – Дунав“.Сусрет амбасадора Р.Србије, Њ.Е. Мире Николић, са представницима Ротари kлуб-а „Београд - Дунав“

Амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић, сусрела се 28. јула 2018. године са представницима Ротарy Цлуб-а „Београд – Дунав“, приликом њиховог боравка у Загребу. Овом приликом, представници клуба су донирали Амбасади Р.Србије у Р.Хрватској таблет уређаје, намењене деци у Р.Хрватској, у склопу пројекта који Амбасада Р.Србије у Р.Хрватској спроводи од 2016. године.Представници Амбасаде посетили Жегар

Представници Амбасаде Републике Србије у Загребу, посетили су  26.05.2018. године, грађане српске националности који живе на подручју Жегара (општина Обровац, Задарска жупанија), и посетили манастир Крупа (саграђен 1317.). Поред пружања информација и практичних савета из области конзуларних послова, ученицима основног школског узраста, уручено је 10 таблет-рачунара који су обезбеђени у сарадњи Амбасаде и града Инђије. До сада је уручено преко 80 таблет-рачунара, а интенција Амбасаде је да се са акцијом настави и у наредном периоду, у сарадњи са другим донаторима, међу којима је и ComTrade.   

 Министар Дачић у Сплиту на Годишњем састанку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе

Иступање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на Годишњем састанку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе који се одржава у Сплиту:

 

„Поштована председавајућа,
Драге колеге,
Даме и господо,

На почетку желим да захвалим потпредседници Владе Хрватске и министарки Пејчиновић-Бурић и генералном секретару Централно-европске иницијативе амбасадору ди Вијетрију на изразитом гостопримству и изврсној организацији Годишњег састанка министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе.

Задовољство ми је што данас имам прилику да учествујем у размени мишљења о повезивању унутар ширег европског региона, искуствима и изазовима европских интеграција и напорима које треба заједнички да уложимо у смислу одржања стабилности региона.

Република Србија, усудићу се да кажем, током читаве последње деценије не прави разлике у приоритетним циљевима који се односе на унутрашње реформе, европске интеграције и регионалну сарадњу.
Политика проширења ЕУ, уверени смо, представља један од најважнијих инструмената Уније, не само у стабилизацији региона и помоћи постизању економског просперитета, већ и постизању стабилности и безбедности Уније као целине, што је, надам се, недвосмислено потврђено још једанпут на недавно окончаном Самиту у Софији чињеницом да је пуноправно чланство у ЕУ једина стратешка опција за партнере на Западном Балкану. Србија се показала као равноправан и поуздан партнер ЕУ у претходним годинама и задовољни смо што је то препознато, имајући у виду значајну политичку посвећеност која је у то уложена.

Упркос евидентним изазовима са којима се ЕУ на политичком и економском плану данас суочава, уверени смо да је јасна перспектива чланства у ЕУ била и остала главни покретачки фактор низа реформских активности и позитивног развоја у региону. Република Србија је посвећена процесу приступања ЕУ, у оквиру којег је до сада отворила дванаест преговарачких поглавља. Циљ нам је да отворимо што више поглавља за која смо спремни у што краћем времену, како би целокупан државни апарат мога да буде усредсређен ка кључном и јединственом циљу – пуноправном чланству у ЕУ.

Нама, као и осталима на Западном Балкану, од непроцењиве је важности да се процес интеграција, који је првенствено процес дугих и тешких реформи, настави несметано, уз очекивање да ће недвосмислена подршка и разумевање долазити од свих чланица ЕУ. Напредак сваког од нас појединачно у процесу ЕУ интеграције има позитиван ефекат и на остале у региону.

Даме и господо,

Залажући се за стабилност у региону, сви ми заправо радимо на одрживости и напретку наших економија.
Србија је остварила значајне позитивне резултате у претходној години. Уз пројекцију раста од преко 4% моја земља бележи и трећи узастопни буџетски суфицит, док је јавни дуг смањен на испод 58%, што је, подсетићу вас, услов предвиђен Уговором у Мастрихту. Стопа незапослености је смањена са готово 26 посто на данашњих 13, а незапосленост међу младима са 51 на 33 процената. Сви се у региону суочавамо са „одливом мозгова", али очекивани економски раст за наредни период и планиране стране инвестиције, створиће, можемо бити сигурни, и могућности за запошљавање, нарочито младих.

Са друге стране, говорити о одрживој стабилности немогуће је без препознавања заједничких интереса и пуне подршке регионалној сарадњи, која је, како сам већ напоменуо, један од равноправних стубова наше спољне политике. У пружању доприноса јачању регионалне сарадње, Република Србија посебну пажњу придаје активностима у оквиру тзв. ,,Берлинског процеса". Србија подржава примену регионалних пројеката, заједнички усаглашених на прошлогодишњем Самиту о Западном Балкану у Трсту, посебно када је реч о инфраструктурним пројектима, улагањима у младе, као и усаглашавање евентуално нових заједничких пројеката у другим областима, који би довели до бољитка живота у региону и пре формалног чланства у ЕУ. Такође се најозбиљније припремамо за предстојећи Самит у Лондону, који ће поред већ уходаних тема, покренути и питање безбедности, те већу регионалну повезаност у том смислу.

Када говоримо о стабилности, не можемо а да се не осврнемо на неке догађаје и процесе на међународном плану који доносе нове изазове за шири европски регион, али погађају и сваког нашег грађанина. Напуштање мултилатерализма, сукоби на границама Европе, јачање десничарских покрета, популизма и општа радикализација и банализација политичке сцене, тероризам који и даље опстаје и поред пораза тзв. „Исламске државе", миграције, излазак Уједињеног Краљевства из ЕУ, само су неке од опомена које подсећају на неопходност да Европа и Европска унија јачају и уједињују се, како би оствариле заједничке интересе на континенту и према спољном свету. Што се тиче миграција, морамо бити свесни кризе која се понавља, свакако не у истом обиму, нити истог интензитета, али са новим таласима, рутама и изазовима. Чак и ако не утиче поново на Србију директно, спремни смо да наставимо са конструктивном сарадњом и да радимо заједно са свима вама у решавању овог заједничког проблема.

Даме и господо,

Можемо слободно рећи да ЦЕИ представља „мост" између земаља чланица Европске уније и оних земаља кандидата и аспираната које своје чланство у Европској унији још увек нису оствариле. Припадност овој регионалној иницијативи, која представља оквир за унапређење регионалне сарадње и бржу европску интеграцију, за Србију је веома значајно, нарочито у светлу преговора о приступању ЕУ.
ЦЕИ је, такође, као једна од најстаријих регионалних иницијатива на европском континенту која данас окупља 18 држава, иницијатива која својим искуством и угледом који ужива може остварити значајну додатну вредност у процесу повезивања европских макро региона. У том смислу, са задовољством могу да констатујем значај напора који се на овом пољу улаже.
Без обзира на друге формате и организације, ЦЕИ је успела да остане актуелна. Србија и њене институције, на локалном нивоу, универзитети, НВО сектор, препознали су у пуном обиму капацитете фондова и позива за сарадњу који долазе из ЦЕИ. Потврда великог интереса Србије лежи у чињеници и да је, на управо завршеном позиву ЦЕИ за програм активности за сарадњу, Србија доставила највише пројектних предлога (21).

Драги пријатељи,

Дозволите ми да изразим жаљење последњом одлуком Аустрије. Поштујући свакако и не улазећи у разлоге који су Владу у Бечу определили у том смислу, желео бих да укажем на велики допринос Аустрије, у самој Иницијативи, али и шире, дугогодишњим познавањем и искреном подршком коју је, заједно са Италијом, увек исказивала нашем региону. Надам се да ће, када се стекну услови за то, бити снаге и интереса да се ова одлука можда и ревидира.

Даме и господо,

Желео бих на крају да похвалим напоре које улаже Република Хрватска, као тренутни председавајући ЦЕИ, и да вам пожелим пуно среће и успеха у периоду који следи, као председавајућем овом регионалном иницијативом.

Хвала."Представници Амбасаде посетили младе хокејаше

29. Март 2018.

Амбасадор М. Николић са сарадницима, данас је посетила репрезентацију Србије, која учествује на  јуниорском светском првенству у хокеју на леду (U18). У неформалном дружењу са младим спортистима и члановима стручног штаба, разговарало се о актуелном такмичењу, спортским плановима и организационим аспектима првенства. Сутра је на програму утакмица за треће место, а противник нашим младим хокејашима, биће репрезентација НР Кине. 


Oпширније...
Посета министра просвете, науке и технолошког развоја, господина Младена Шарчевића, Републици Хрватској

27. фебруар 2018.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, г-дин Младен Шарчевић, разговарао  је, 27. фебруара 2018. године, у Загребу са министарком науке и образовања Републике Хрватске, г-ђом Блаженком Дивјак.


Oпширније...
Наставак акције донирања таблет уређаја „Никола Тесла“ од стране амбасадора Р.Србије у Р.Хрватској

15. фебруар 2018.

Амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. Мира Николић, на Дан државности Републике Србије, 15. фебруара о.г., наставила је акцију донације таблет уређаја „Никола Тесла“ ђацима у Р.Хрватској. Овога пута, пажња је била усмерена на северну Далмацију, па је амбасадор најбољим ученицима богословије при манастиру Крка, као и у Општини Ервеник, донирала нову количину ових вредних поклона.


Oпширније...
Дан државности и Дан Војске Републике Србије

14. фебруар 2018.

У Музеју „Мимара“, у Загребу, 14. фебруара о.г. одржан је свечани пријем поводом прославе Дана државности и Дана Војске Републике Србије.


Oпширније...
Председник Републике Србије, Александар Вучић, боравио је, 12. и 13. фебруара 2018. године, у званичној посети Републици Хрватској, на позив председнице Републике Хрватске, Колинде Грабар Китаровић

12-13. фебруар 2018.

Приликом ове званичне посете Републици Хрватској, председник Републике Србије имао је прилику, поред tête-à-tête сусрета два председника, те билатералног састанка делегације две државе у Кабинету председнице Републике Хрватске, и да се сусретне са председником Владе Републике Хрватске, Андрејом Пленковићем, као и са председником Хрватског сабора, Горданом Јандроковићем, који је поздравио иницијативу да посети Републику Србију. Оба састанка, како са председником Владе Р.Хрватске, тако и са председником Хрватског сабора, пружила су прилику за разматрање свих отворених питања у билатералним односима две државе, те договорен наставак и унапређење дијалога о неким кључним питањима.


Oпширније...
Донација таблет уређаја „Никола Тесла“ од стране амбасадора Р.Србије поводом Дана Светог Саве у Вуковару

27. јануар 2018.

Дан Светог Саве, 27. јануар, свечано је прослављен широм Хрватске, у организацији српских мањинских институција, као и Српске православне цркве. У Основној школи “Никола Андрић”, у Вуковару, гошћа на прослави Савиндана била је Њ.Е. амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, госпођа Мира Николић. Амбасадор Србије је, том приликом, припремила изненађење за децу - донацију таблет уређаја „Никола Тесла“.


Oпширније...
Посета Рукометне репрезентације и делегације рукометног савеза РС Амбасади

20. јануар 2018.

Амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић, заједно са својим сарадницима, имала је посебну част да угости тим, тренере и сараднике Рукометне репрезентације Републике Србије - "Орлове", као и делегацијију Рукометног савеза Републике Србије, који су учествовали на Европском првенству у рукомету - ЕУРО2018, у Р.Хрватској. Тим Републике Србије заузео је 12. место у коначном пласману, што је најбољи резултат од Европског првенства у Београду 2012. године.Посета делегације Р.Србије, чланова српско – хрватског Међувладиног мешовитог одбора за мањине, Р.Хрватској, 11-14. јануар 2018. године

11-14. јануар 2018.

Делегација српске стране Међувладиног мешовитог одбора за мањине (ММО), у саставу: Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе и копредседавајући ММО, Гордана Говедарица, косекретар ММО из Канцеларије за људска и мањинска права, Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, боравила је у посети Р.Хрватској, од 11. до 14. јануара 2018. године, у циљу припреме одржавањa 07. седнице ММО за заштиту мањина између две државе.


Oпширније...
Дипломатски хуманитарни базар

3. децембар 2017.

Амбасада Р.Србије у Р.Хрватској учествовала је на традиционалном, 24. Дипломатском хуманитарном базару, који је 03. децембра 2017. године одржан у Загребу. Захваљујући љубазности неких од успешних компанија из Р.Србије, као што су Трикотажа "ИВКО", Винарија "Радовановић", "Царнеx" и "Златиборац", Амбасада Р.Србије је, и ове године, учествовала у прикупљању средстава у хуманитарне сврхе. Издавачко предузеће Српског културног друштва "Просвјета", из Р.Хрватске, донирало је бројна репрезентативна издања најбољих српских писаца, а Хор "Збор", истоименог српског културног друштва из Р.Хрватске, својим извођењем изворних српских песама, представио је, на овом догађају, музичко културно стваралаштво Србије.


Oпширније...
120. годишњица постојања и рада Српског привредног друштва "Привредник"

11. новембар 2017.

У Хрватском музичком заводу, 11. новембра 2017. године, у свечаној атмосфери и уз богат културно-уметнички програм, обележена је 120. годишњица постојања и рада Српског привредног друштва "Привредник". Амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић, обратила се присутнима, честитавши јубилеј.Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

11. новембар 2017.

На загребачком гробљу Мирогој, на Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2017. године, амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић је, са сарадницима из Амбасаде, као и са представницима српске заједнице у Р.Хрватској, послаником Хрватског сабора, господином Борисом Милошевићем, представницима Српског народног већа, господом Сашом Милошевићем и Станком Јањићем, као и са председником Српског привредног друштва "Привредник", господином Николом Лунићем, одала пошту пострадалим сународницима у Првом светском рату, присећајући се, у пригодном говору, њихове жртве и доприноса у успостављању мира.


Oпширније...
"Марко Краљевић - од предања до реповања"

3-4. новембар 2017.

У два града у Р.Хрватској, Загребу и Крњаку, 03. и 04. новембра 2017. године, гостовала је представа Дечијег културног центра из Београда - "Марко Краљевић - од предања до реповања", захваљујући помоћи Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Р.Србије, Града Београда, Митрополије загребачко-љубљанске Српске православне цркве, Српског народног већа и Општине Крњак.Комеморација цивилним жртвама операције "Олуја"

6. август 2017.

Амбасадор Р.Србије у Р. Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић присуствовала је, 6. августа 2017. године, а на позив Српског народног вијећа, комеморацији убијеним цивилима српске националности, током операције „Олуја“, у месту Уздоље, код Книна - Милици, Јандрији, Крстану и Сави Шаре, Јањи, Стевану и Ђурђији Берић, и Милошу Ћосићу.

 


Oпширније...
Изјава сећања Српског народног вијећа

5. август 2017.

Поводом 22. годишњице војно-полицијске операције „Олуја“, Српско народно вијеће је, 5. августа 2017. године, организовало читање десете Изјаве сећања, у свим жупанијским и градским већима српске националне мањине у Р.Хрватској. Комеморацији и читању Изјаве сећања, у Већу српске националне мањине Града Загреба присуствовала је и амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић.


Oпширније...
Обележавање Дана устанка народа Хрватске у Србу

29. јул 2017.

Министар саветник у Амбасади Републике Србије у Републици Хрватској, господин Давор Тркуља присуствовао је обележавању Дана устанка народа Хрватске у Србу, које је одржано 29. јула 2017. године, у организацији Српског народног вијећа и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске.Примопредаја дужности изасланика одбране

21. јул 2017.

У Амбасади Републике Србије у Загребу 21. јула 2017. извршена је примопредаја дужности изасланика одбране, између пуковника Ивана Вулића и потпуковника Дејана Ђорђевића. Тим поводом, уприличен је свечани пријем коме су присуствовали представници Министарства одбране и Оружаних снага Републике Хрватске, дипломатског и војнодипломатског кора у Републици Хрватској.


Oпширније...
Процес сарадње у југоисточној Европи - Дубровник форум

31. јун – 01. јул 2017.

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је, у делегацији председника Републике Србије Александра Вучића, у Дубровнику, 31. јуна и 01. јула 2017. године, где је учествовао на састанку министара спољних послова Процеса сарадње у југоисточној Европи и на Дубровник форуму. Састанци Процеса сарадње у југоисточној Европи у Дубровнику означили су завршетак једногодишњег хрватског председавања, а наредни председавајући Процесу сарадње у југоисточној Европи је Република Словенија.


Oпширније...
Обележавање Дана сећања на Јадовно

24. јун 2017.

Амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић присуствовала је, на позив Српског народног вијећа, Координације јеврејских општина Р.Хрватске, Епархије горњо-карловачке и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Р.Хрватске, обележавању Дана сећања на Јадовно 1941. године. Комеморација је одржана 24. јуна 2017. године, код централног споменика у Јадовну.Обележавање Дана пробоја логораша из усташког логора Јасеновац

22. април 2017.

Амбасадор Републике Србије у Републици Хрватској, Њ.Е. Мира Николић, присуствовала је обележавању Дана пробоја логораша из усташког логора Јасеновац, на позив Српског народног вијећа и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске. Комеморација је одржана 22. априла 2017. године, у Спомен-подручју Јасеновац.


 Амбасадор Р.Србије Њ.Е. Мира Николић и председник Одбора Хрватског сабора за европске послове Домагој Иван Милошевић

8. март 2017.

Амбасадор Републике Србије Њ.Е. госпођа Мира Николић сусрела се са председником Одбора за европске послове Хрватског сабора, господином Домагојем Иваном Милошевићем, 08. марта 2017. године, у оквиру куртоазних сусрета са хрватским званичницима.


Oпширније...
Прослава Дана државности Републике Србије

15. фебруар 2017.

У организацији Амбасаде Републике Србије, 15. фебруара 2017. године, у Загребу, одржана је свечана прослава Дана државности Републике Србије.


Oпширније...
Амбасадор Р. Србије Њ.Е. Мира Николић и председник Одбора Хрватског сабора за спољне послове Миро Ковач

13. фебруар 2017.

Амбасадор Републике Србије Њ.Е. госпођа Мира Николић сусрела се са председником Одбора за спољне послове Хрватског сабора, господином Миром Ковачем, 13. фебруара 2017. године, у оквиру куртоазних сусрета са хрватским званичницима.

Двоје званичника разговарало је о билатералним односима две земље, међупарламентарној сарадњи, те ситуацији у региону, уз посебан остврт на очување стабилности Босне и Херцеговине, те пружању подршке и помоћи Србије и Хрватске овој суседној земљи у суочавању са изазовима, како на политичком нивоу, тако и у сфери безбедности.


Oпширније...
Посета манастирима Крка и Драговић

12. фебруар 2017.

Министар саветник Давор Тркуља и Славиша Николић, супруг амбасадорке Републике Србије у Републици Хрватској, посетили су манастир Крка, где су присуствовали прослави манастирске славе "Три Јерарха".


Oпширније...
Амбасадор Р. Србије Њ.Е Мира Николић и потпредседник Владе и министар одбране Р. Хрватске Дамир Крстичевић

2. фебруар 2017.

Амбасадор Р.Србије Њ.Е. госпођа Мира Николић састала се са потпредседником Владе и министром одбране Р.Хрватске Дамиром Крстичевићем 02. фебруара 2017. године, у оквиру куртоазних сусрета са представницима Владе Р.Хрватске.


Oпширније...
Амбасада Републике Србије у Загребу на Божићном базару

04. децембар 2016.

На Велесајму, у Загребу, одржан је традиционални, 23. по реду, Божићни базар, у организацији Међународног клуба жена, 04. децембра 2016. године. На овогодишњем Божићном базару, под покровитљством председника Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић, било је представљено око педесет амбасада, акредитованих у Републици Хрватској, а манифестацију је свечано отворио градоначелник Загреба Милан Бандић. Сва прикупљена средства од продаје националних производа, које су амбасаде представиле у оквиру својих штандова, била су намењена Дечијем вртићу „Владимир Назор“ и Музичкој школи „Бруно Бјелински“ из Дарувара.


Oпширније...
Амбасадор Мира Николић на јубиларној 10. Вечери националних мањина у Бјеловару

26. новембар 2016.

Амбасадор Србије у Републици Хрватској Њ.Е. госпођа Мира Николић присуствовала је јубиларној 10. Вечери националних мањина у Бјеловару, Бјелогорско-биловарска жупанија, која је ове године одржана под покровитељством града Бјеловара, уз подршку Савета за националне мањине Републике Хрватске. Извођење програма организовало је Културно-уметничко друштво Чешка обец Бјеловар.


Oпширније...
Састанак амбасадора Мире Николић са министром правосуђа РХ Антом Шпрљом

25. новембар 2016.

Aмбасадор Републике Србије Њ.Е. госпођа Мира Николић имала је састанак са министром правосуђа Републике Хрватске господином Антом Шпрљом, у склопу куртоазних сусрета са члановима нове Владе Републике Хрватске, у петак, 25. новембра 2016. године.


Oпширније...
Посета амбасадора Мире Николић манастиру Крки

21. новембар 2016.

Амбасадор Републике Србије у Републици Хрватској Мира Николић боравила је 21. новембра 2016. године у посети манастиру Крки, где је присуствовала прослави манастирске славе Светог Архангела Михаила.


Oпширније...
Састанак амбасадора Мире Николић са министром Павом Баришићем

15. новембар 2016.

Aмбасадор Републике Србије Њ.Е. госпођа Мира Николић имала је састанак са министром науке и образовања Републике Хрватске проф. др Павом Баришићем, 15. новембра 2016. године, у склопу куртоазних сусрета са представницима нове Владе Републике Хрватске.


Oпширније...
Амбасадор Мира Николић у посети Дубровачко-неретванској жупанији

11. новембар 2016.

Амбасадор Републике Србије у Републици Хрватској Њ.Е. госпођа Мира Николић боравила је 10. и 11. новембра 2016. године у посети Дубровачко-неретванској жупанији. Том приликом, амбасадор Николић имала је куртоазне сусрете са жупаном Дубровачко-неретванске жупаније господином Николом Доброславићем, са градоначелником Дубровника господином Влахом Андрушићем, као и са председником Српског народног вијећа Дубровачко-неретванске жупаније господином Милорадом Вукановићем.


Oпширније...
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

11. новембар 2016. у 11:00 часова

Делегација Амбасаде Републике Србије у Загребу положила је ловоров венац на Спомен капелу Светог Петра и Павла, посвећену страдалима у Првом светском рату, на гробљу Мирогој у Загребу. Обележавању Дана примирја и изражавању пијетета према страдалим сународницима, присуствовали су и представници Српског народног вијећа, представници СКД „Просвјета“, СПД „Привредник“ и недељника „Новости“. Парастос је служен од стране свештеника СПЦ.

 Представљене Републике Србије на 39. Interliber-у, међународном сајму књига у Загребу

8. новембар 2016.

Република Србија била је представљена на 39. Interliber-у, међународном сајму књига у Загребу, одржаном од 08. до 13. новембра 2016. године. Привредна комора Србије била је извршни организатор учешћа издавача и писаца из Републике Србије, у име Министарства културе и инофрмисања Републике Србије.


Oпширније...
Изјава сећања поводом годишњице акције “Олуја”

3. августа 2016.

У просторијама Српског народног већа у Загребу, 3. августа 2016. година прочитана је Изјава сећања која се чита већ девет година за редом. Читању изјаве сећања присуствовали су председник Српског народног већа Милорад Пуповац, митрополит загребачко-љубљански господин Порфирије, амбасадор Мира Николић, као и други представници невладиног сектора.

Присећајући се дешавања из августа 1995. године, присутни су се сложили да је неопходно радити на јачању културе толеранције и мира, као и сећању на све жртве страдања.Отворена Књига жалости поводом погибије службеника Амбасаде РС у Триполију Слађане Станковић и Јовице Степића

Амбасада Републике Србије у Загребу има тужну дужност да обавести да су службеници Амбасаде Републике Србије у Триполију госпођа Слађана Станковић и господин Јовица Степић који су киднаповани у новембру 2015. године у Либији, погинули 19. фебруара 2016. године приликом америчког ваздушног напада на базу терориста у граду Сабрата у Либији.

У Амбасади Републике Србије у Загребу, улица Пантовчак број 245, биће отворена Књига жалости у понедељак 22. фебруара 2016. године и уторак 23. фебруара 2016. године, у термину од 12,00 до 15,00 часова.Пријем поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије

15. фебруар 2016.

Уз присуство великог броја високих званица из Републике Хрватске, Амбасада Републике Србије у Загребу приредила је свечани пријем, којим је обележен Дан државности Републике Србије и Дан Војске Србије. Пријему је присуствовало око 200 званица.Председник Републике Србије Томислав Николић учествовао на Процесу „Брдо-Бриони“

25. новембар 2015.

Председник Републике Србије Томислав Николић боравио је 25. новембра 2015. године у Загребу, поводом учешћа на ванредном састанку шефова делегација учесника Процеса „Брдо-Бриони“, на позив домаћина - председнице Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић и председника Републике Словеније Борута Пахора.

фото: www.predsjednica.hr


Oпширније...
Званична посета ППВ и МСП РС И.Дачића Загребу

10-11. март 2015.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је у званичној посети Загребу 10. и 11. марта 2015. године.


Oпширније...
Присуство председника Владе РС А. Вучића инаугурацији новоизабране председнице РХ К. Грабар Китаровић

15. фебруар 2015. 

Премијер Р. Србије Александар Вучић присуствовао је 15. фебруара 2015. године инаугурацији новоизабране председнице Р. Хрватске Колинде Грабар Китаровић.

фото HINA/pool/CROPIX


Oпширније...
Митрополит Порфирије посетио Амбасаду Републике Србије у Загребу

29. децембар 2014.

Поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Господин др Порфирије посетио је Амбасаду Републике Србије у Загребу.70 година Батинске битке

29. новембар 2014.

Поводом обележавања 70 година од Батинске битке и ослобођења Барање, вођене од стране јединица НОВ и ПОЈ (51. Војвођанска дивизија) у садејству са деловима Црвене армије, 29. новембра 2014. године положени су венци на Споменик победе у Батини.


Oпширније...
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату

11. новембар 2014.

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11.11.2014. године, отправник послова Боса Продановић, уз присуство колектива Амбасаде Републике Србије у Загребу, положила је ловоров венац на гробљу Мирогој-Загреб у знак пијетета према страдалим у Првом светско рату.


Oпширније...
Република Србија на 37. међународном сајму књига и учила "Интерлибер" у Загребу

На овогодишњем међународном сајму књига и учила "Интерлибер" који ће се одржати од 11. до 16. новембра 2014. у Загребу, по трећи пут биће представљен "Српски штанд" под покровитељством Министарства кулутре и информисања Републике Србије, а у организацији Народне библиотеке Србије. Национални штанд Републике Србије налазиће се у 6. павиљону Загребачког велесајма, у непосредној близини централне позорнице. На штанду ће своја издања изложити 27 издавача из Србије.
Више информација можете наћи на интернет страници Народне библиотеке Србије.Шеста седница Међувладиног мешовитог одбора о заштити права српске мањине у Републици Хрватској и хрватске мањине у Републици Србији

22-23. октобра 2014.

У Загребу и Врховинама (Лика) је 22. и 23. октобра 2014. одржана шеста седница Међувладиног мешовитог одбора (ММО) за мањине Р.Србије и Р.Хрватске. Седницом су председавали директорка Канцеларије за Хрвате ван Хрватске Дариа Крстичевић, а са српске државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја др Зоран Машић.


Oпширније...
Устоличење епископа славонског г. Јована (Ћулибрка)

13. септембар 2014.

У суботу, 13.09.2014. године, у саборној цркви Свете Тројице у Пакрацу, у присуству највиших великодостојника Српске православне цркве, Римокатоличке цркве у Хрватској и представника Републике Србије и Републике Хрватске, устоличен је нови епископ славонски г. Јован (Ћулибрк).„Брдо-Бриони“ процес - састанак председника земаља Западног Балкана

14-15. јул 2014.

У Дубровнику је 14. и 15. јула 2014. године одржан Самит председника Западног Балкана у оквиру „Брдо-Бриони процеса“.

Домаћини састанка су били хрватски председник Иво Јосиповић и словеначки председник Борут Пахор. На састанку су учествовали председник Србије Томислав Николић, као и председници Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и „Косова“.


Oпширније...
Устоличење Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија

13. јул 2014.

У Саборном храму Преображења Господњег у Загребу 13. јула 2014. године одржана је церемонија устоличења новог Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија.


Oпширније...
„Croatia forum“ у Дубровнику

10-12. jul 2014.

Састанак министара иностраних послова земаља Западног Балкана, под називом „Croatia forum“, одржан је од 10. до 12. јула 2014. године у Дубровнику.

На састанку у Дубровнику учествовао је потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић.


Oпширније...
Комеморација у Јадовну

29. јун 2014.

На месту некадашњег усташког логора Јадовно, крај Госпића, 29. јуна 2014. године одржано је обележавање годишњице страдања око 40.000 Срба и Јевреја и Рома у јуну 1941. године, на почетку II светског рата.


Oпширније...
Актуелне информације о поплавама у Републици Србији

Актуелне информације о поплавама у Републици Србији можете погледати на сајту Министарства спољних послова РС овде.Изузеће из режима међународних дозвола за превоз хуманитарне помоћи

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије је превоз хуманитарне помоћи за поплављена подручја изузело из режима мултилатералних и билатералних дозвола. Возила која превозе хуманитарну помоћ у Републику Србију пропуштаће се без међународних дозвола и по убрзаном поступку.Отворена Књига жалости поводом катастрофалних поплава у Републици Србији

Поводом катастрофалних поплава у Републици Србији, у Амбасади Републике Србије у Загребу отворена је Књига жалости у среду 21. маја од 10,00-15,00, у четвртак 22. маја од 10,00-12,00 и у петак 23. маја од 10,00-14,00 часова. Хрватске аутоцесте: Слободан прелаз за превоз хуманитарне помоћи

Хрватске аутоцесте ослободиле су плаћања путарине за возила која преносе хуманитарну помоћ за угрожена подручја у Хрватској, БиХ и Србији.

Саопштење ХАЦ можете погледати овде.САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Незапамћене поплаве, безмало библијских размера, које су погодиле Србију и читав регион показале су да невоља не зна за границе, али и да их солидарност приказана у оваквим тренуцима брише.

У име Владе Републике Србије и свих њених грађана веома смо захвални Влади Републике Хрватске на брзој реакцији и исказаној спремности да помогне. Овај гест има додатни већи значај имајући у виду да је Хрватска и сама суочена са поплавама на својој територији. Уверени смо да ће чин исказане солидарности грађани Србије умети да цене. Нема потребе посебно истицати да је Србија несебично излазила у сусрет свим својим суседима када им је помоћ у борби са елементарним непогодама била потребна.


Oпширније...
Донација лекова и медицинских средстава поводом ванредне ситуације изазване елементарним непогодама

Министарство здравља Р.Србије обавестило је, поводом ванредне ситуације изазване елементарним непогодама и јављања великог броја организација и појединаца из земље и иностранства који желе да донирају лекове и медицинска средства, да се не могу прихватити донације физичких лица које се лично достављају, имајући у виду, пре свега, безбедност пацијената (није познато како су лекови набављени и на који начин чувани).


Oпширније...
ПРОЦЕДУРА ОТПРЕМЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ИЗ ЕУ КА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Ради убрзане процедуре транспорта хуманитарне помоћи из Републике Хрватске за Републику Србију, неопходно је да се добије ПОТВРДА коју издаје Амбасада Р. Србије за превоз хуманитарне помоћи као и најава  Министарску вањских и европских послова Р. Хрватске  о датуму и времену прелаза граничног прелаза „БАТРОВЦИ -БАЈАКОВО“.

На сајту Царинске управе Министарства финансија Републике Хрватске објављена је процедура отпреме хуманитарне помоћи из ЕУ ка Републици Србији.

Процедуру можете погледати овде.АПЕЛ ЗА ПОМОЋ

Због катастрофалних поплава које су задесиле Србију, хитно је потребна и добродошла свака врста помоћи. Обавештавамо све људе добре воље, који желе и могу да помогну, да доставе помоћ у роби.

Тренутно су најпотребнији вода, конзервирана храна, храна за бебе, ћебад, постељина, пелене за децу и одрасле, чарапе, веш, дечија одећа, батеријске лампе, батерије за батеријске лампе, средства за хигијену (сапун, тоалетни папир, папирни убруси, хигијенски улошци, четкице за зубе, зубне пасте...), Асепсол ознаке 5П и гумене чизме.

Донације у роби могу се доставити на адресу Амбасаде Р. Србије у Загребу, Пантовчак 245, Генералног конзулата у Вуковару и Генералног конзулата у Ријеци

Донације у новцу могу се уплатити на горе истакнути рачун.

Више информација може се добити на телефон који ће бити доступан 24 сата 01/ 4579067.Акција грађана Вараждина

17. мај 2014.

У понедељак 19.05.2014. године од 8 до 19 сати у Хотелу Турсит у Вараждину ће се прикупљати помоћ у гардероби, обући, чарапама, врећама, конзервама, сухој храни и свему за што људи мисле да може помоћи како би се упутила помоћ угроженим становницима Србије.Жиро рачуни за помоћ у отклањању последица поплава

Због незапамћених елементарних непогода које су погодиле Републику Србију, ради збрињавања угроженог становништва и санирања последица поплава, Влада Републике Србије отворила је следеће жиро-рачуне на које се могу уплатити новчана средства за помоћ:

- динарски жиро-рачун – Отклањање последица ванредних околности поплаве, број 840-3546721-89

- девизни жиро-рачун 01-504619-100193230-000000-0000 – Министарство финансија – Управа за трезор, Београд – наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, IBAN код: RS35908504619019323080, са инструкцијама за уплату у EUR или USD  (у прилогу).

Такође, од 18.05.2014. године активиран је PayPal рачун преко кога је могуће уплатити хуманитарну помоћ за жртве поплава у Републици Србији из 193 земље и региона. Рачун припада Амбасади Републике Србије у Бриселу, а средства која се уплате коришћенјем PayPal сервиса директно се пребацују на наменски рачун Владе Р. Србије отворен за помоћ отклањања последица ванредних околности – поплава.

Донације путем PayPal сервиса могу се уплатити на: http://floodrelief.gov.rs/Обележавање Дана победе

9. мај 2014.

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, 9. маја 2014. године, представници амбасаде Републике Србије у Загребу, отправник послова Боса Продановић и први саветник Зоран Васиљевић, положили су венац на партизанском гробљу на  “Мирогоју” у Загребу.Свечана комеморација и полагање венаца у Јасеновцу

4. мај 2014.

У меморијалном подручју Јасеновац, на месту бившег усташког логора  из Другог светског рата, код споменика "Цвет", 4. маја одржана је свечана комеморација и полагање венаца у знак сећања на 69. година од пробоја последњих затвореника логора, али и на све страдале логораше.


Oпширније...
Обележен Дан државности Републике Србије и Дан Војске Србије

14. фебруар 2014.

Поводом обележавња Дана државности Р. Србије и Дана Војске Србије у Загребу је 13. фебруара 2014. одржан пријем у хотелу „Шератон“. Пријему је присуствовало око 400 званица, између осталих, потпредсеник Сабора РХ Ненад Стазић, неколико саборских посланика међу којима и председник Одбора за уставна и правна питања Пеђа Грбин, заменица министра одбране Вишња Тафра, председник Савета за националне мањине Владе Р. Хрватске Александар Толнауер, градоначелник Града Загреба Милан Бандић и председник СНВ Милорад Пуповац. Такође, пријему су присуствовали и директор Војнобезбедносно-обавештајне агенције бригадни генерал Здравко Кланац, као и други званичници МО и ГШ.


Oпширније...
Политичке консултације из области мултилатералних односа између МСП РС и МВЕП РХ

28. јануар 2014. године

У Загребу 28. јануара 2014. године одржане су политичке консултације из мултилатералних односа између Министарства спољних послова РС (Сектор за мулилатералу) и Министарства вањских и еуропских послова РХ (Управа за мултилатералне послове и глобална питања).


фото МВЕП РХ


Oпширније...
Традиционална Светосавска академија Српског културног друштва „Просвјета“

27. јануар 2014. године

У организацији Српског културног друштва „Просвјета“, у понедељак 27. јануара 2014. године, одржана је Светосавска академија у Хрватском глазбеном заводу у Загребу.


фото СКД "Просвјета"


Oпширније...
Одржано Српско вече у организацији Српског народног вијећа

18. јануар 2014. године

У организацији Српског народног вијећа 18. јануара 2014. године одржано је Српско вече, традиционално окупљање српске заједнице у Хрватској. Уз председника СНВ Милорада Пуповца, руководиоца и активиста мањинских већа и српских организација, скупу су присуствовали градоначелник Града Загреба Милан Бандић, председник Савјета за националне мањине Републике Хрватске Александар Толнауер, као и представници Амбасаде Републике Србије у Загребу.Додела председничког ордена амбасадору Станимиру Вукићевићу

27. новембар 2013. године

Председник Репбулике Хрватске др Иво Јосиповић примио је у опроштајну посету амбасадора Републике Србије у Републици Хрватској господина Станимира Вукићевића. Том приликом председник Јосиповић одликовао је амбасадора Вукићевића орденом Реда кнеза Бранимира са огрлицом. Одликовање је уручено због изузетног доприноса у развоју билатералних односа.Обележавање 11. новембра - Дана примирја у Првом светском рату

11. новембар 2013.

Поводом обележавања Дана примирја, амбасадор Станимир Викићевић, уз присуство колектива Амбасаде Републике Србије у Загребу, положио је ловоров венац на гробљу Мирогој-Загреб у знак пијетета према страдалим сународницима у Првом светском рату.Свечано отварање изложбе уметничких радова Милене Павловић Барили

14. октобар 2013.

У четвртак 10.10.2013. године свечано је отворена изложба уметничких радова Милене Павловић Барили у Галерији Кловићеви двори у Загребу.

Уз присуство загребачке културне јавности на отварању говорили су госпођа Марина Вицулин, управница Галерије „Кловићеви двори“, госпођа Јелица Милојковић, ауторка изложбе, господин Станимир Вукићевић, амбасадор Републике Србије у Загребу и госпођа Мартина Боровац Печаревић, начелница Сектора за европске послове и медије Министарства културе Републике Хрватске.

У суботу 12.10.2013. године изложбу је посетио председник Републике Хрватске др Иво Јосиповић, уз стручно вођство госпође Данијеле Марковић, кустоса изложбе.


Oпширније...
Обележавање 9. маја - Дана победе

9. мај 2013.

.

Амбасадор Станимир Вукићевић, генерални конзул из Вуковара Живорад Симић и изасланик одбране потпуковник Зоран Богдановић испред Амбасаде положили венац на споменик у Батини и одали пошту погинулим партизанима (новосадски корпус) и погинулим црвеноарјемцима.Посета ППВ и МО РС А.Вучића Загребу

29. април 2013.

Први потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије Александар Вучић боравио је 29. априла у првој радној посети Загребу где је имао разговоре са председником Републике Хрватске Ивом Јосиповићем, премијером РХ Зораном Милановићем, министром вањских и еуропских послова РХ Весном Пусић, потпредседником Владе РХ Невеном Мимицом и министром одбране РХ Антом Котромановићем.


Oпширније...
Министар правосуђа и државне управе РС Никола Селаковић у службеној посети Загребу

12. март 2013.

У службеној посети Загребу боравио је Никола Селаковић, министар правосуђа и државне управе Републике Србије. Приликом сусрета са Орсатом Миљенићем, министром правде Републике Хрватске договорена је динамика решавања отворених питања у области правосудне сарадње, нарочито потреба усвајања билатералног споразума о процесуирању ратних злочина.Посета МСП РС И. Мркића Загребу

4. март 2013.

Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић посетио је Загреб и том приликом имао сусрете са Весном Пусић, министарком вањски и европских послова Републике Хрватске, Јосипом Леком, председником Хрватског сабора и Ивом Јосиповићем, председником Републике Хрватске.


Oпширније...
Посета Директорке Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону С. Драшковић Хрватској

25-27. фебруар 2013.

Директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић била је у званичној посети Хрватској током које је имала сусрете са представницима хрватских власти и представницима српске заједнице у Хрватској.


Oпширније...
Вести
Обележен Дан примирја у Првом светском рату
Промоција фрушкогорских вина у Амбасади
СТОГОДИШЊИЦА ВЕЛИКОГ РАТА (Загреб, 08-09. новембар 2018. године)
Сплит, 24. август 2018. године
Вараждин, 23. август 2018. године
Обележена 77. годишњица усташких злочина у Глини
Посета деци, учесницима летње школе српској језика и културе „Саво Мркаљ“ на полуострву Вир
Сусрет амбасадора Р.Србије, Њ.Е. Мире Николић, са представницима Ротари kлуб-а „Београд - Дунав“
Представници Амбасаде посетили Жегар
Министар Дачић у Сплиту на Годишњем састанку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе
Представници Амбасаде посетили младе хокејаше
Посета министра просвете, науке и технолошког развоја, господина Младена Шарчевића, Републици Хрватској
Наставак акције донирања таблет уређаја „Никола Тесла“ од стране амбасадора Р.Србије у Р.Хрватској
Дан државности и Дан Војске Републике Србије
Председник Републике Србије, Александар Вучић, боравио је, 12. и 13. фебруара 2018. године, у званичној посети Републици Хрватској, на позив председнице Републике Хрватске, Колинде Грабар Китаровић
Донација таблет уређаја „Никола Тесла“ од стране амбасадора Р.Србије поводом Дана Светог Саве у Вуковару
Посета Рукометне репрезентације и делегације рукометног савеза РС Амбасади
Посета делегације Р.Србије, чланова српско – хрватског Међувладиног мешовитог одбора за мањине, Р.Хрватској, 11-14. јануар 2018. године
Дипломатски хуманитарни базар
120. годишњица постојања и рада Српског привредног друштва "Привредник"
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
"Марко Краљевић - од предања до реповања"
Комеморација цивилним жртвама операције "Олуја"
Изјава сећања Српског народног вијећа
Обележавање Дана устанка народа Хрватске у Србу
Примопредаја дужности изасланика одбране
Процес сарадње у југоисточној Европи - Дубровник форум
Обележавање Дана сећања на Јадовно
Обележавање Дана пробоја логораша из усташког логора Јасеновац
Амбасадор Р.Србије Њ.Е. Мира Николић и председник Одбора Хрватског сабора за европске послове Домагој Иван Милошевић
Прослава Дана државности Републике Србије
Амбасадор Р. Србије Њ.Е. Мира Николић и председник Одбора Хрватског сабора за спољне послове Миро Ковач
Посета манастирима Крка и Драговић
Амбасадор Р. Србије Њ.Е Мира Николић и потпредседник Владе и министар одбране Р. Хрватске Дамир Крстичевић
Амбасада Републике Србије у Загребу на Божићном базару
Амбасадор Мира Николић на јубиларној 10. Вечери националних мањина у Бјеловару
Састанак амбасадора Мире Николић са министром правосуђа РХ Антом Шпрљом
Посета амбасадора Мире Николић манастиру Крки
Састанак амбасадора Мире Николић са министром Павом Баришићем
Амбасадор Мира Николић у посети Дубровачко-неретванској жупанији
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Представљене Републике Србије на 39. Interliber-у, међународном сајму књига у Загребу
Изјава сећања поводом годишњице акције “Олуја”
Отворена Књига жалости поводом погибије службеника Амбасаде РС у Триполију Слађане Станковић и Јовице Степића
Пријем поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије
Председник Републике Србије Томислав Николић учествовао на Процесу „Брдо-Бриони“
Званична посета ППВ и МСП РС И.Дачића Загребу
Присуство председника Владе РС А. Вучића инаугурацији новоизабране председнице РХ К. Грабар Китаровић
Митрополит Порфирије посетио Амбасаду Републике Србије у Загребу
70 година Батинске битке
Обележавање Дана примирја у Првом светском рату
Република Србија на 37. међународном сајму књига и учила "Интерлибер" у Загребу
Шеста седница Међувладиног мешовитог одбора о заштити права српске мањине у Републици Хрватској и хрватске мањине у Републици Србији
Устоличење епископа славонског г. Јована (Ћулибрка)
„Брдо-Бриони“ процес - састанак председника земаља Западног Балкана
Устоличење Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија
„Croatia forum“ у Дубровнику
Комеморација у Јадовну
Актуелне информације о поплавама у Републици Србији
Изузеће из режима међународних дозвола за превоз хуманитарне помоћи
Отворена Књига жалости поводом катастрофалних поплава у Републици Србији
Хрватске аутоцесте: Слободан прелаз за превоз хуманитарне помоћи
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Донација лекова и медицинских средстава поводом ванредне ситуације изазване елементарним непогодама
ПРОЦЕДУРА ОТПРЕМЕ ХУМАНИТАРНЕ ПОМОЋИ ИЗ ЕУ КА РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ
АПЕЛ ЗА ПОМОЋ
Акција грађана Вараждина
Жиро рачуни за помоћ у отклањању последица поплава
Обележавање Дана победе
Свечана комеморација и полагање венаца у Јасеновцу
Обележен Дан државности Републике Србије и Дан Војске Србије
Политичке консултације из области мултилатералних односа између МСП РС и МВЕП РХ
Традиционална Светосавска академија Српског културног друштва „Просвјета“
Одржано Српско вече у организацији Српског народног вијећа
Додела председничког ордена амбасадору Станимиру Вукићевићу
Обележавање 11. новембра - Дана примирја у Првом светском рату
Свечано отварање изложбе уметничких радова Милене Павловић Барили
Обележавање 9. маја - Дана победе
Посета ППВ и МО РС А.Вучића Загребу
Министар правосуђа и државне управе РС Никола Селаковић у службеној посети Загребу
Посета МСП РС И. Мркића Загребу
Посета Директорке Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону С. Драшковић Хрватској
Архива вести