| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

 

Радно време
Понедељак - петак: 8:00 – 16:00 часова
Конзуларно одељење (рад сa странкама): радним даном од 8.30 до 12.30 часова

Празници

Адреса
Славујевац 3
10000 ЗАГРЕБ
РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА

Телефон: +3851/4579067, 4573330, 4573337, 4579068 Локација/Мапа
Факс: +3851/4573338 Конзуларна надлежност
Конзуларно одељење: +3851/4573331 (08h-16h) Е-mail: embassy.zagreb@mfa.rs
Факс конзуларног одељења: +3851/4573332 Веб сајт: http://www.zagreb.mfa.gov.rs

 


 
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Имајући у виду актуелне мере забране путовањља и различите граничне режиме у земљама у окружењу које су последица проглашавања епидемије вирусом COVID 19, обавештавамо грађане Републике Србије који се тренутно налазе у Републици Хрватској, да могу да се обрате Амбасади Р. Србије у Загребу, како би били уведени у евиденцију лица која желе да се врате у Републику Србију. Напомињемо да Решења о уласку у Републику Србију доносе надлежни органи Републике Србије.

Молимо заинтересоване да Амбасади путем e-mail (или телефонски позив) доставе следеће податке; име и презиме, датум рођења, број пасоша, да ли болује од хроничних болести (труднице, срчани болесници и др.), сврха боравка у РХ, да ли поседује двојно држављанство, контакт и телефон, где се налазе у Републици Хрватској и имају ли сопствени превоз.

Е-mail Амбасаде: embassy.zagreb@mfa.rs


О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

ПРЕПОРУКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

У циљу спречавања ширења и сузбијања заразне болести COVID-19 понављамо препоруку Владе Републике Србије да држављани Р.Србије који бораве и раде у иностранству да сва путовања у Р.Србију, која нису неопходна, одложе до даљњег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19,

Посебно указујемо да држављани Р.Србије који долазе из држава, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19, односно жаришта епидемије и то из: Швајцарске Конфедерације, Р.Италије, Исламске Републике Иран, Румуније, Краљевине Шпаније, Савезне Републике Немачке, Француске Републике, Републике Аустрије, Републике Словеније и Републике Грчке, се упућују у изолацију у трајању од 28 дана.

Држављанима Р.Србије који долазе из других држава, одредиће се мера под здравствени надзор у трајању од 14 дана (изолација у кућним условима).

При уласку у земљу, градјанима ће бити уручено обавезујуће Решење.

Примена наведених мера ће се стриктно контролисати и свако непридржавање истих биће најстрожије санкционисано прописаном казном.
 

 


 
 
О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ

У складу са мерама Владе Републике Србије за спречавање ширења и сузбијање заразне болести COVID-19, Министарство спољних послова препоручује држављанима Републике Србије који бораве у иностранству да сва путовања у Републику Србију која нису неопходна одложе до даљег, нарочито уколико планирају долазак из земаља, односно подручја са интензивном трансмисијом болести COVID-19.


 


4. МАРТА 2020. ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА БИРАЧЕ СА БОРАВИШТЕМ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛAНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

На основу члана 16. став 2. Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 104/09 и 99/11) и тачке 8. Упутства за спровођење Закона о јединственом бирачком списку („Службени гласник РС“, бр. 15/12 и 88/18), Министарство државне управе и локалне самоуправе

                                            ОБАВЕШТАВА

БИРАЧЕ КОЈИ ИМАЈУ БОРАВИШТЕ У ИНОСТРАНСТВУ О ОСТВАРИВАЊУ БИРАЧКОГ ПРАВА НА ИЗБОРИМА ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије могу, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (4. април 2020. године), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима за народне посланике Народне скупштине гласати у иностранству.
Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.
Дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије коме је поднет захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству на прописани начин доставља надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача у земљи.
Надлежна општинска, односно градска управа решење о уписивању податка да ће бирач на изборима гласати према месту боравишта у иностранству и бирачко место на коме ће гласати на исти начин и по истом поступку доставља дипломатско-конзуларнмо представништву које је проследило захтев, ради обавештавања бирача.
По доношењу решења да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у јединствени бирачки списак, бирач се не уписује у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.
Указује се да се податак о томе да ће бирач гласати у иностранству може уписати у јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у јединствени бирачки списак. У случају да лице које има бирачко право није уписано у јединствени бирачки списак за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, неопходно је претходно спровести поступак уписа у јединствени бирачки списак. Захтев за упис у јединствени бирачки списак, истовремено са захтевом за упис податка да ће бирач гласати у иностранству, подноси се дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије које оба захтева доставља надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту подносиоца захтева пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од његових родитеља.
Такође, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да могу преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије поднети општинској, односно градској управи по месту њиховог пребивалишта у земљи захтев за давање обавештења о подацима који су о њима уписани у јединствени бирачки списак.
Увид у јединствени бирачки списак може се извршити и електронским путем, уношењем податка о јединственом матичном броју грађана, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе.

–  https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Образац захтева за упис у бирачки списак податка да ће бирач гласати у иностранству можете преузети овде.

Начин подношења захтева (може лично, путем поште и е-мајла).

 


Предавање ученика Горњоградске гимназије о Србији – 12.03.2020.

Амбасадор Мира Николић присуствовала је презентацији о Србији матураната Горњоградске гимназије у Загребу, која је одржана 12. марта 2020. године у свечаној сали Православне гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу.
Презентација представља завршницу активности у оквиру факултативног предмета „Хрватска у Југоисточној Европи“,  који се изучава у склопу наставе географије, током чијег трајања су матуранти стекли додатна знања о Србији и осталим државама југоисточне Европе.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова