Printer Friendly Version Посета ђака из Р. Србије Јасеновцу, 26.10.2023. године @ 6 November 2023 10:34 AM

Амбасадор Јелена Милић била је ко-домаћин за стотину ђака и професора београдских гиманзија, учесника првог студијског путовања у Јасеновац и Пакрац од краја оружаних сукоба у РХ. Иницијатор и организатор ове историјске посете био је Музеј жртава геноцида а кодомаћин Мар Крабулић његово преосведтенство владика Јован и Епархија Пакрачко-Славонска.   

Том приликом амбасадор Јелена Милић је истакла: “Велика је част и обвеза бити опет  у Јасеновцу,  данас поготову  са свима вама овде. Хвала вам. Речи искрене захвалности што сте баш ви, ђаци и наставници, овде у Јасеновцу у овако великом броју после толико времена, су уистину прво што сам истакалжелела да искажем. И
Музеј и владика  Јован негују хуман, достојанствен и  историјографски одговоран приступ култури сећања. Мада звучи подразумевајуће, такав приступ није, нажалост,  увек и од свих…..Недавно је јасеновац посетила и министарка правде РС Маја Поповић, у функцији и специјалног изасланика председника Вучића,  Јасеновцу.  Она је том приликом поручила да нас „страшни злочини и непочинства која су се десила према недужним јасеновачким жртвама обавезују да у себи и око себе искорењујемо мржњу и зло“. Истакала је да Србија са председником Александром Вучићем посвећена развоју и промоцији културе сећања „која је исцељујућа за будућност целог региона“, те да ће нас  „по томе да ли смо у томе направили искорак или не, памтиће нас наша деца и историја“.Ви сте, поштовани ђаци, и та наша деца која ће нас по томе памтити али и они који чине ове  важне искораке ка  исцељујућој култури сећања. Опет, хвала вам.Пијетет према невино страдалима, одговорност нас грађана да на време примећујемо и спречавамо нетолеранцију према другом, да осуђујемо и спречавамо организовану мржњу и насиље и не дозволимо да се  зла организове мржње, каква су и јасеновачка зла,  икад више понове, нас усмеравају на такав приступ култури сећања. Хуман и на научним чињеницама утемељен приступ. Он не искључује одговорност за почињено, наравно. Амбасада РС у РХ у потпуности подржава управо овакав приступ. Он води ка разумевању и толеранцији, те успоставља темеље за нормалан заједнички живот у миру и просперитету. Нажалост, свесни смо опет ових дана колико мир и просперитет  нису пуке фразе, већ циљеви за које се морамо свакодневно ангажовати. И зато је ваша посета важна.Поштовани владика Јован је, недавно, у серији својих  важних медијских наступа, указао на забрињавајућу околност – мали броја научних радова на тему Јасеновца, што горе описани приступ отежава. Надам се да ће можда и међу вама који сте данас овде, или у вашој генерацији изникнути стручњаци који ће се Јасеновцем и другим сродним темама бавити на тај начин.Све већа грађа МЖГ, недавно отворена Истраживачка библиотека у Јасеновцу, садржаји у епископској књижници у Пакрацу, све је то део важне инфраструктуре  неговања културе сећања на страхоте Јасеновца која се препознаје и цени и ван српских националних и државних оквира. Као амбасадор РС у РХ, сад већ дуже од годину дана, могу вам из прве руке сведочити како овакав приступ отвара врата ка просторима прихватања и суочавања  тамо где то пре, из различитих разлога,  није био случај. Он омогућава и чврсте темеље за преко потребно одмрзавање односа РС и РХ, на чију потребу је, без обзира на врло тешке околности, указао председник Вучић Будуцност Србије Александар Вуциц.
Драги учесници ове историјске посете, хвала вам још једном што сте данас овде. Надам се да ће вама боравак бити и користан и да це бити пример да и многи други ђаци из Србије, региона и сире почну редовно да посецују Јасеновац.”.     Јос једном хвала свим ђацима, наставницима Дејан Ристић  Милан Томасевић и свима другима укљуценом у органитацију и реализацију ове уистину историјске посете!