Printer Friendly Version Ambasada ugostila srpsku decu iz Dalmacije - 12. novembar 2022. @ 15 November 2022 01:17 PM

Ambasada R. Srbije u Zagrebu ugostila je sedamnaestoro srpske dece iz Eparhije dalmatinske, koja žive u mestima (selima) sa većinskim srpskim stanovništvom (Biskupija, Orlić, Uzdolje, Ramljani, Vrbnik, Zvjerinac, Riđane i Markovac).

Deca uzrasta od 3. razreda osnovne škole do 2. razreda srednje škole boravili su u poseti Zagrebu u organizaciji predsednice UG „Žene kosovske doline“ Radmile Berić i predsednika Opštine Biskupija Milana Đurđevića. Povod posete Zagrebu bio je obilazak Sajma knjiga „Interliber“. Na poziv ambasadora R. Srbije u R. Hrvatskoj gđa. J. Milić, učenici su bili i gosti Ambasade.

Prilikom posete Ambasadi, bio je upriličen doček od strane zaposlenih, a dobrodošlicu su im poželeli ambasador R. Srbije u R. Hrvatskoj gđa. J. Milić i izaslanik Ministarstva odbrane R. Srbije ppuk. Bojan Veličković. Deci su podeljeni prigodni pokloni, kao što su knjige, pernice, školski pribor, majice, kačketi itd, koje su obezbedili Ambasada, „Službeni glasnik“ iz Beograda, SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba, Turistička organizacija Beograd, kao i narodna poslanica R. Srbije S. Lakić.

Pored mladih gostiju, prijemu u Ambasadi su prisustvovali i predsednica UG „Žene kosovske doline“ Radmila Berić sa svojim saradnicima, zatim narodna poslanica Sanja Lakić, sveštenik Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Bogoljub Ostojić sa đakonom Aleksandrom, predstavnik „Službenog glasnika“ gđa. Ljubica Kačavenda, kao predsednik Opštine Biskupija Milan Đurđević.

U saradnji Ambasade i Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, istog dana grupa đaka obišla je i Saborni hram Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Domaćini u Hramu su bili sveštenik Bogoljub Ostojić sa svojim đakonom, dok se obilasku Hrama pridružio i generelni sekretar SKD „Prosvjeta“ Slobodan Živković.