Printer Friendly Version Поново ради биоскоп – Портрети: Соња Савић, од 7. до 10. марта 2022. године у биоскопу Тушканац у Загребу - 4. март 2022. @ 4 March 2022 09:51 AM

Амбасада Р. Србије у Загребу и Српско народно веће, заједно са биоскопом „Тушканац“ у Загребу и Југословенском кинотеком из Београда, организују филмску манифестацију „Поново ради биоскоп“, која је ове године посвећена прослављеној глумици Соњи Савић. Дани српског филма, али и филмова југословенске кинематографије, биће одржани од 7. до 10. марта 2022. године у биоскопу „Тушканац“ у Загребу.

Поред репертоара, који садржи низ филмова из богате стваралачке биографије глумице Соње Савић, посетиоци ће имати прилику да погледају и изложбу „Девојка из града” Уметничке галерије „Надежда Петровић” из Чачка, која ће бити представљена у фоајеу биоскопа „Тушканац“. Изложба је део сталне поставке у Уметничкој галерији „Надежда Петровић“ у Соњином родном граду Чачку, а њен најважнији део чине Соњини видео радови. Међутим, са друге стране сама изложба даје осврт на њен живот и стваралачку биографију.

Циљ ове манифестаије јесте промоција српске културе и кинематографије у региону, те да се публика у Хрватској подсети на велике личности и ствараоце југословенског и српског филма, који су оставили неизбрисив траг у режисерском и глумачком опусу, не само у Србији, већ и у државама региона и широм света.

Ова манифестација, део је већ успостављене традиције приказивања српског и југословенског филма у Хрватској, који се одржавају годинама уназад, а у чијој реализацији, поред Амбасаде Р. Србије у Загребу, несебично учествују Српско народно веће из Загреба, кустошки тим биоскопа „Тушканац“ и Југословенска кинотека из Београда. Ове године посебна захвалност на подршци у реализацији манифестације „Поново ради биоскоп“ припада „Пинк филму“, затим г. Предрагу Бамбићу из „Монтаж“ д.о.о. Београд, „Центру филм“ и „Делтавидеу“ из Београда, који су значајно допринели да филмски репертоар садржи једне од најквалитетнијих филмских дела, овековечених у маестреалим наступима глумице Соње Савић.