Printer Friendly Version Ponovo radi bioskop – Portreti: Sonja Savić, od 7. do 10. marta 2022. godine u bioskopu Tuškanac u Zagrebu - 4. mart 2022 @ 4 March 2022 09:41 AM

Ambasada R. Srbije u Zagrebu i Srpsko narodno veće, zajedno sa bioskopom „Tuškanac“ u Zagrebu i Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda, organizuju filmsku manifestaciju „Ponovo radi bioskop“, koja je ove godine posvećena proslavljenoj glumici Sonji Savić. Dani srpskog filma, ali i filmova jugoslovenske kinematografije, biće održani od 7. do 10. marta 2022. godine u bioskopu „Tuškanac“ u Zagrebu.

Pored repertoara, koji sadrži niz filmova iz bogate stvaralačke biografije glumice Sonje Savić, posetioci će imati priliku da pogledaju i izložbu „Devojka iz grada” Umetničke galerije „Nadežda Petrović” iz Čačka, koja će biti predstavljena u foajeu bioskopa „Tuškanac“. Izložba je deo stalne postavke u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Sonjinom rodnom gradu Čačku, a njen najvažniji deo čine Sonjini video radovi. Međutim, sa druge strane sama izložba daje osvrt na njen život i stvaralačku biografiju.

Cilj ove manifestaije jeste promocija srpske kulture i kinematografije u regionu, te da se publika u Hrvatskoj podseti na velike ličnosti i stvaraoce jugoslovenskog i srpskog filma, koji su ostavili neizbrisiv trag u režiserskom i glumačkom opusu, ne samo u Srbiji, već i u državama regiona i širom sveta.

Ova manifestacija, deo je već uspostavljene tradicije prikazivanja srpskog i jugoslovenskog filma u Hrvatskoj, koji se održavaju godinama unazad, a u čijoj realizaciji, pored Ambasade R. Srbije u Zagrebu, nesebično učestvuju Srpsko narodno veće iz Zagreba, kustoški tim bioskopa „Tuškanac“ i Jugoslovenska kinoteka iz Beograda. Ove godine posebna zahvalnost na podršci u realizaciji manifestacije „Ponovo radi bioskop“ pripada „Pink Films International“-u, zatim. g. Predragu Bambiću iz „Montage“ d.o.o. Beograd, "Centru film" i „Deltavideu“ iz Beograda, koji su značajno doprineli da filmski repertoar sadrži jedne od najkvalitetnijih filmskih dela, ovekovečenih u maestrealim nastupima glumice Sonje Savić.