Printer Friendly Version ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ НА ИЗБОРИМА РАСПИСАНИМ ЗА 3. АПРИЛ 2022. ГОДИНЕ @ 3 December 2021 09:42 AM

Поводом предстојећих избора у Републици Србији, расписаним за 3. април 2022. године, обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 12. марта 2022. године у поноћ), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) издало је Обавештење за бираче који имају боравише у иностранству о остваривању бирачког права на изборима који ће бити одржани 3. априла 2022. године.

Обавештење се може преузети на линку.

Подносиоци захтева путем јавног портала МДУЛС, на интернет страници, могу да провере да ли су уписани у Јединствени  бирачки списак (ЈБС).

Држављани Републике Србије који имају пријављено пребивалиште у Републици Србији могу да поднесу захтев за гласање у иностранству. Уз прописани формулар потребно је приложити и копију важеће биометријске личне карте Републике Србије или копију важећег биометријској пасоша Републике Србије.

Напомена: пожељно је да подносилац захтева достави копију ишчитане личне карте, уколико је поседује.

Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству, можете да преузмете овде

Захтев за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име и презиме бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Истичемо, да држављани Републике Србије са бирачким правом подносе захтев за гласање у иностранству преко дипломатско-конзуларног представништва најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка, односно до поноћи 12. марта 2022. године (локално време у Републици Србији).

Лице које је држављанин Републике Србије и има пријављено пребивалиште у Републици Србији, а није уписано у ЈБС неопходно је да најпре поднесе захтев за упис у ЈБС. Тек пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се може примити односно процесуирати захтев за гласање у иностранству.

Захтев за упис у јединствени бирачки списак у Републици Србији можете да преумете овде.

Попуњени захтеви могу се доставити Амбасади Републике Србије у Загребу лично или на електронску пошту: konzularno@ambasada-srbije.hr