Printer Friendly Version Dodeljena nacionalna priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu - 17. novembar 2021. godine @ 17 November 2021 10:46 AM

Ministarstvo spoljnih poslova R. Srbije dodelilo je nacionalna priznanja za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge u oblasti ostvarivanja saradnje i jačanja veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu za 2021. godinu, i to:

  • Nagrada „Majka Srbija” u oblasti humanitarnih aktivnosti, razvijanju i jačanju međusobnih veza, unapređivanju ekonomske saradnje - Đorđu Mihailoviću
  • Nagrada „Slobodan Jovanović" u oblasti politike – dr Momčilu Vuksanoviću
  • Nagrada „Dositej Obradović" u oblasti obrazovanja – Srđanu Mijalkoviću
  • Nagrada „Vuk Karadžić" u oblasti očuvanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma – Prof. dr Jelici Stojanović
  • Nagrada „Nikola Tesla" u oblasti nauke i pronalazaštva – dr Vladimiru Cmiljanoviću

V.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon i ministar spoljnih poslova R. Srbije Nikola Selaković uručili su 10. i 11. novembra nagrade dobitnicima nacionalnih priznanja za 2021. godinu. Nacionalna priznanja su dodeljena u obliku statueta izrađenih od bronze, a uz njih su dobitnicima uručene i povelje o dodeli.

Za 2021. godinu nije dodeljena Nagrada „Mihajlo Pupin“ za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti informaciono - komunikacionih tehnologija, kojima se ističe uloga i doprinos pripadnika dijaspore i Srba u regionu u daljem razvoju svetske tehnologije i doprinosi razvoju informaciono - komunikacionih tehnologija u R. Srbiji, budući da je komisija konstatovala da nijedan predloženi kandidat u navedenoj kategoriji ne ispunjava potrebne kriterijume.

Za 2021. godinu nije dodeljena ni Nagrada „Miloš Crnjanski” za izuzetan doprinos, rezultate i zasluge postignute u oblasti književnog stvaralaštva i širenja slobode izražavanja u novinarstvu, publicistici, drami i aforistici.

Više inforamacija o rezultatima konkursa možete pronaći na linku.