Printer Friendly Version Nova fabrika vakcina protiv korona virusa u Srbiji - 7. septembar 2021. @ 7 September 2021 01:30 PM

Kamen temeljac fabrike za proizvodnju kineskih vakcina u Srbiji biće položen 9. septembra i predstavlja realizaciju sporazuma R. Srbije i kineskih partnera, i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po osnovu kojeg je 12. jula ove godine potpisan Memorandum o razumevanju u proizvodnji vakcine kineskog proizvođača Sinofarm u Srbiji.

Uzimajući to u obzir, u Beograd je 4. septembra stigla sirovina za proizvodnju kineske vakcine, a do oktobra će kompanija “Hemofarm” proizvoditi vakcinu za proces testiranja.  Eksperti koji prate čitav proces testiranja i početak punjenja rade sa domaćim stručnjacima na pripremi. Nakon testiranja, započeće i punjenje vakcine, a predviđeno je da se napuni oko šest miliona doza do kraja godine. Te doze će biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude bilo viška doza razmotriće se i izvoz u region.

Pored navedenog, Institut Gamaleja iz Rusije je 1. septembra 2021. godine odobrio za upotrebu 550.000 doza vakcine Sputnjik V, koje su do 13. avgusta proizvedene na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" u R. Srbiji.  Od 550.000 doza – 275.000 komponente 1 i 275.000 komponente 2, spremne su za upotrebu u Srbiji, s oznakom proizvedeno u Srbiji, dok će odluka o eventualnom izvozu biti naknadno donešena.

Takođe, 2. septembra otvorena je nova kovid bolnica u Novom Sadu, četiri meseca nakon početka izgradnje. U pitanju je treća kovid bolnica u Srbiji, koja je od 3. septembra počela da prima pacijente obolele od korona virusa.

U Republici Srbiji se od 24. decembra 2019. godine sprovodi  vakcinacija stanovništva protiv korona virusa. Do sada je 51.7% punoletnog stanovništva primilo dve doze vakcine, a od 17. avgusta 2021. godine otpočela je vakcinacija trećom, takozvanom buster dozom vakcine, za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

Republika Srbija je obezbedila dovoljan broj vakcina i građani mogu da izaberu vakcinu koji žele da prime: Fajzer, Sinofarm, Sputnjik V ili Astrazeneku.

Srbija je tokom pandemije pokazala visok stepen odgovornosti i solidarnosti doniravši blizu milion doza vakcina i planira da, u skladu sa mogućnostima, sa tim trendom nastavi.