Printer Friendly Version Нова фабрика вакцина против корона вируса у Србији - 7. септембар 2021. @ 7 September 2021 01:28 PM

Камен темељац фабрике за производњу кинеских вакцина у Србији биће положен 9. септембра и представља реализацију споразума Р. Србије и кинеских партнера, и партнера из Уједињених Арапских Емирата по основу којег је 12. јула ове године потписан Меморандум о разумевању у производњи вакцине кинеског произвођача Синофарм у Србији.

Узимајући то у обзир, у Београд је 4. септембра стигла сировина за производњу кинеске вакцине, а до октобра ће компанија “Хемофарм” производити вакцину за процес тестирања.  Експерти који прате читав процес тестирања и почетак пуњења раде са домаћим стручњацима на припреми. Након тестирања, започеће и пуњење вакцине, а предвиђено је да се напуни око шест милиона доза до краја године. Те дозе ће бити намењене првенствено грађанима Србије, а ако буде било вишка доза размотриће се и извоз у регион.

Поред наведеног, Институт Гамалеја из Русије је 1. септембра 2021. године одобрио за употребу 550.000 доза вакцине Спутњик В, које су до 13. августа произведене на Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" у Р. Србији.  Од 550.000 доза – 275.000 компоненте 1 и 275.000 компоненте 2, спремне су за употребу у Србији, с ознаком произведено у Србији, док ће одлука о евентуалном извозу бити накнадно донешена.

Такође, 2. септембра отворена је нова ковид болница у Новом Саду, четири месеца након почетка изградње. У питању је трећа ковид болница у Србији, која је од 3. септембра почела да прима пацијенте оболеле од корона вируса.

У Републици Србији се од 24. децембра 2019. године спроводи  вакцинација становништва против корона вируса. До сада је 51.7% пунолетног становништва примило две дозе вакцине, а од 17. августа 2021. године отпочела је вакцинација трећом, такозваном бустер дозом вакцине, за све оне који су ревакцинисани пре више од шест месеци.

Република Србија је обезбедила довољан број вакцина и грађани могу да изаберу вакцину који желе да приме: Фајзер, Синофарм, Спутњик В или Астразенеку.

Србија је током пандемије показала висок степен одговорности и солидарности дониравши близу милион доза вакцина и планира да, у складу са могућностима, са тим трендом настави.