Printer Friendly Version ПОЧИЊЕ ПРОИЗВОДЊА ВАКЦИНА ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА У СРБИЈИ - 16.април 2021. @ 16 April 2021 02:49 PM

Према последњим подацима, у Србији је укупно дато 3.020.401 доза вакцина, а од тог броја потпуно вакцинисаних (примљене обе дозе) је 1.212.997 грађана, што је трећина пунолетног становништва Србије. Очекује са да до краја априла у Србији буде 1.8 милиона ревакцинисаних особа, као и да 40% пунолетне популације буде вакцинисано првом дозом вакцине.

Како је Институт “Торлак” у Београду раније преузео податке о процедурама и технологијама неопходним за производњу вакцине „Спутњик В“ у Србији, 14. априла извршено је пуњење прве серије контролних доза вакцине „Спутњик В''. Вакцине произведене на “Торлаку” биће пуштене у употребу у јуну ове године.

Србија је донирала више од 100.000 вакцина државама у региону, док је у самој Србији вакцинисано 39.000 странаца, који су дошли или на позив Привредне коморе Србије или су се сами пријавили преко портала еУправе. Такође, у Србији је вакцинисано и приближно 5.000 здравствених радника из Републике Српске, затим сви запослени у Уставном суду БиХ,  као и 105 новинара из Северне Македоније и 29 новинара  са Кантоналне телевизије Сарајево.

Поред наведеног, још крајем марта 2021. године отпочело је вакцинисање миграната, као и вакцинација осуђених лица и притворених лица у затворима у Србији.

У овом тренутку скоро 4.000 (36%) лица лишених слободе примило је вакцину против Корона вируса, чиме је Србија показала јединствен пример бриге за осуђеничку популацију од почетка вакцинације у Европи, јер је и лицима која се налазе у притвору или на издржавању казне затвора учинила доступним и овај вид заштите који је омогућен свим грађанима Србије.

Влада Србије међу првима у свету омогућила је и имунизацију чланова дипломатског кора у Србији, која је успешно спроведена још током фебруара и марта, а доступне су биле све четири врсте вакцине.