Printer Friendly Version POČINJE PROIZVODNJA VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA U SRBIJI - 16.april 2021. @ 16 April 2021 02:47 PM

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je ukupno dato 3.020.401 doza vakcina, a od tog broja potpuno vakcinisanih (primljene obe doze) je 1.212.997 građana, što je trećina punoletnog stanovništva Srbije. Očekuje sa da do kraja aprila u Srbiji bude 1.8 miliona revakcinisanih osoba, kao i da 40% punoletne populacije bude vakcinisano prvom dozom vakcine.

Kako je Institut “Torlak” u Beogradu ranije preuzeo podatke o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji, 14. aprila izvršeno je punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine „Sputnjik V''. Vakcine proizvedene na “Torlaku” biće puštene u upotrebu u junu ove godine.

Srbija je donirala više od 100.000 vakcina državama u regionu, dok je u samoj Srbiji vakcinisano 39.000 stranaca, koji su došli ili na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala eUprave. Takođe, u Srbiji je vakcinisano i približno 5.000 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske, zatim svi zaposleni u Ustavnom sudu BiH,  kao i 105 novinara iz Severne Makedonije i 29 novinara  sa Kantonalne televizije Sarajevo.

Pored navedenog, još krajem marta 2021. godine otpočelo je vakcinisanje migranata, kao i vakcinacija osuđenih lica i pritvorenih lica u zatvorima u Srbiji.

U ovom trenutku skoro 4.000 (36%) lica lišenih slobode primilo je vakcinu protiv Korona virusa, čime je Srbija pokazala jedinstven primer brige za osuđeničku populaciju od početka vakcinacije u Evropi, jer je i licima koja se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora učinila dostupnim i ovaj vid zaštite koji je omogućen svim građanima Srbije.

Vlada Srbije među prvima u svetu omogućila je i imunizaciju članova diplomatskog kora u Srbiji, koja je uspešno sprovedena još tokom februara i marta, a dostupne su bile sve četiri vrste vakcine.