Printer Friendly Version ВАКЦИНИСАНО ВИШЕ ОД 1.450.000 ГРАЂАНА СРБИЈЕ - 9. април, 2021. године @ 9 April 2021 03:09 PM

У Србији је до сада дато више од 2.650.000 доза вакцина против корона вируса. Једном дозом вакцинисано 1.450.000 грађана, а 1.200.000 особа примило је и другу дозу вакцине, што је трећина пунолетних грађана Р. Србије. Циљ је да до краја маја Р. Србија има више од 2.800.000 вакцинисаних, 2.200.000 ревакцинисаних, а до краја јуна више од три милиона вакцинисаних и ревакцинисаних људи.

У старосној популацији између 65 и 74 године вакцинисано је више од 51% становништва, док је 42% становника са више од 75 година вакцинисано.

Р. Србија је оборила сопствени дневни рекорд по броју вакцинисаних људи, када је 8. априла вакцинисано више од 75.000 грађана, што представља посебно приметан резултат на пољу имунизације у међународним оквирима.

До сада Р. Србији је испоручено укупно 3,5 милиона вакцина.

Поред портала еУправа и телефонским путем, од 6. априла је омогућена пријава за вакцинацију и путем апликације Вибер преко званичног инфо сервиса Владе Р. Србије који је покренут на Виберу.

Од 9. априла све локалне самоуправе у Р. Србији почињу да организују слободне пунктове где грађани могу да се вакцинишу без претходне пријаве, а упоредо ће се спроводити и имунизација грађана који се пријаве преко портала еУправе или апликације на Виберу.

Институт „Торлак“ је 5. априла потписао Споразум о трансферу технологија са Руским фондом директних инвестиција и руском фармацеутском компанијом „Генеријум“, којим руска страна преноси српској страни податке о процедурама и технологијама неопходним за производњу вакцине „Спутњик В“ у Србији. Током априла биће произведене три валидационе серије вакцине “Спутњик В”, а узорци ће бити послати на контролу квалитета у Институт „Гамалеја“. Након што институт потврди валидност узорака, институт „Торлак“ ће покренути производњу вакцине. На тај начин Србија ће постати прва земља у Европи која производи вакцину „Спутњик В“.

У Р. Србији је вакцинисано 39.000 страних држављана који су дошли или на позив Привредне коморе Србије или су се сами пријавили преко портала еУправе, највише из БиХ, Северне Македоније и Црне Горе. Србија је тренутно фокусирана на вакцинацију својих грађана, али ће настојати да кроз донације вакцина и у наредном периоду помогне пријатељима и комшијама у борби против Короне, како донацијама вакцина, тако и вакцинацијом страних држављана.