Printer Friendly Version VAKCINISANO VIŠE OD 1.450.000 GRAĐANA SRBIJE - 9. april, 2021. godine @ 9 April 2021 03:07 PM

U Srbiji je do sada dato više od 2.650.000 doza vakcina protiv korona virusa. Jednom dozom vakcinisano 1.450.000 građana, a 1.200.000 osoba primilo je i drugu dozu vakcine, što je trećina punoletnih građana R. Srbije. Cilj je da do kraja maja R. Srbija ima više od 2.800.000 vakcinisanih, 2.200.000 revakcinisanih, a do kraja juna više od tri miliona vakcinisanih i revakcinisanih ljudi.

U starosnoj populaciji između 65 i 74 godine vakcinisano je više od 51% stanovništva, dok je 42% stanovnika sa više od 75 godina vakcinisano.

R. Srbija je oborila sopstveni dnevni rekord po broju vakcinisanih ljudi, kada je 8. aprila vakcinisano više od 75.000 građana, što predstavlja posebno primetan rezultat na polju imunizacije u međunarodnim okvirima.

Do sada R. Srbiji je isporučeno ukupno 3,5 miliona vakcina.

Pored portala eUprava i telefonskim putem, od 6. aprila je omogućena prijava za vakcinaciju i putem aplikacije Viber preko zvaničnog info servisa Vlade R. Srbije koji je pokrenut na Viberu.

Od 9. aprila sve lokalne samouprave u R. Srbiji počinju da organizuju slobodne punktove gde građani mogu da se vakcinišu bez prethodne prijave, a uporedo će se sprovoditi i imunizacija građana koji se prijave preko portala eUprave ili aplikacije na Viberu.

Institut „Torlak“ je 5. aprila potpisao Sporazum o transferu tehnologija sa Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom „Generijum“, kojim ruska strana prenosi srpskoj strani podatke o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju vakcine „Sputnjik V“ u Srbiji. Tokom aprila biće proizvedene tri validacione serije vakcine “Sputnjik V”, a uzorci će biti poslati na kontrolu kvaliteta u Institut „Gamaleja“. Nakon što institut potvrdi validnost uzoraka, institut „Torlak“ će pokrenuti proizvodnju vakcine. Na taj način Srbija će postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu „Sputnjik V“.

U R. Srbiji je vakcinisano 39.000 stranih državljana koji su došli ili na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala eUprave, najviše iz BiH, Severne Makedonije i Crne Gore. Srbija je trenutno fokusirana na vakcinaciju svojih građana, ali će nastojati da kroz donacije vakcina i u narednom periodu pomogne prijateljima i komšijama u borbi protiv Korone, kako donacijama vakcina, tako i vakcinacijom stranih državljana.