Printer Friendly Version SVETSKI DAN ROMA – SIMBOL POBEDE U OČUVANJU IDENTITETA ROMSKOG NARODA – 8. april, 2021. @ 8 April 2021 02:11 PM

Otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Zagrebu Davor Trkulja prisustvovao je danas svečanosti obeležavanja Svetskog dana Roma i pedesetogodišnjici od održavanja prvog Svetskog kongresa Roma, koji je bio organizovan od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. Ovaj kongres se smatra jednim od najvažnijih događaja u istoriji ovog naroda.


Otpravnik poslova g. Trkulja čestitao je u svoje ime, kao i u ime Ambasade, predsedniku Saveza Roma „Kali Sara“ Suzani Krčmar, kao i svim građanima Hrvatske romske nacionalnosti, ovaj veliki praznik za sve Rome širom sveta, ukazujući da Svetski dan Roma ujedno predstavlja simbol pobede u očuvanju njihovog identiteta.

Obeležavanju Svetskog dana Roma u Zagrebu, koje je organizovao Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ uz podršku relevantih državnih institucija i Grada Zagreba, prisustvovali su visoki predstavnici romske zajednice u Hrvatskoj, kao i predstavnici Vlade R. Hrvatske.