Printer Friendly Version СКОРО 2 МИЛИОНА ГРАЂАНА ВАКЦИНИСАНО У СРБИЈИ - 12.03.2021. @ 12 March 2021 03:37 PM

У Србији је 1.918.443 грађана примило прву дозу вакцине против корона вируса, док је њих 667.138 примило и другу дозу вакцине.

Србија је уз Уједињене Арапске Емирате трећа земља која на располагању има четири вакцине.

Грађани могу да изаберу вакцину коју желе да приме, а доступне су: „Фајзер-Бионтек“, кинеска „Синофарм“, руска „Спутњик Ве“ и „АстраЗенека“.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, а следе Мађарска, Словенија, Румунија, Хрватска, Бугарска, Албанија и Црна Гора.

Србија је убедљиво прва у региону и по броју датих других доза на милион становника, а следе Румунија, Мађарска, Словенија, Хрватска, Бугарска и Албанија.

Србија је сада на првом месту у региону и по укупном броју ревакцинација, а према укупном броју вакцинација, Србија је друга у региону, после Румуније.

По броју оних који су добили другу дозу вакцине на милион становника, Србија је прва у Европи, а када је реч о броју ревакцинација на милион становника у свету, Србија је на шестом месту, после Израела, Сејшела, Уједињених Арапских Емирата, Бахреина и САД.

Када је реч о броју вакцинација на милион становника Србија је друга у Европи, после Велике Британије.

Масовна вакцинација становништва у борби против Ковида-19 у Србији почела је 19. јануара.

Грађани се пријављују путем еУправе или телефонски – путем контакт центра, након чега добијају поруку о термину вакцинације.

Најпре је вакцину примило медицинско особље, затим  је почела имунизација корисника геронтолошких центара, припадника МУП-а, Војске Србије и осталих безбедносних служби, представника медија…

Константно се апелује и позивају најстарији, уколико се нису пријавили да се пријаве за вакцинацију, с обзиром на то да су приоритет грађани старији од 70 година. Такође, позивају се грађани свих старосних доби да се пријаве, јер ће ускоро започети имунизација оних који нису у приоритетним групама.

ПРОИЗВОДЊА ВАКЦИНА У СРБИЈИ

*11. фебруара 2021. године у Србију су стигли руски експерти који су са српским стручњацима разговарали како да се што пре отпочне прозиводња руских вакцина у Србији. Посетили су Институт Торлак како би проценили технолошке и кадровске капацитете Института за производњу вакцине „Спутњик Ве“.

Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је да ће Србија уложити средства у нове погоне и опрему која би задовољила све стандарде, а са циљем да се вакцина производи у Србији. Вакцина „Спутњик Ве“ из наше земље била би дистрибуирана у регион, али и у земље Европе.

Производња руске вакцине „Спутњик Ве” на Институту „Торлак“ требало би да отпочне до 20. маја ове године, а Србија ће тиме постати прва земља на територији Европе у којој ће се производити та вакцина.

Током посете УАЕ, 11. марта 2021. године, председник Р. Србије Александар Вучић најавио је да је договорено да се, заједно са Уједињеним Арапским Емиратима и Kином, у Србији производи вакцина против корона вируса кинеске компаније „Синофарм“. Председник Вучић је указао да је, поред направљеног ходограма са надлежним руским министром, о производњу руске вакцине у оквиру Торлака, договорено да се фабрика за Синофарм вакцину заврши и крене у производњу од 15. октобра ове године.


ВАКЦИНАЦИЈА ЧЛАНОВА ДИПЛОМАТСКОГ КОРА У СРБИЈИ

Влада Србије међу првима у свету омогућила је и имунизацију чланова дипломатског кора у Србији. Доступне су све четири вакцине.

Пријавило се и вакцинисано близу 1.300 чланова дипломатског кора, носилаца посебних личних карата (дипломатске, службене, конзуларне и др).

*Први круг вакцинације „Синофармом“ био је 13, 18. и 19. фебруара, док је други круг спроведен 11. и 12. марта 2021. године.

*23. фебруара започела је вакцинација вакцином „Фајзер“. Ревакцинација поменутом вакцином биће одржана од 16. до 19. марта.

*20. марта биће извршене остале ревакцинације и биће омогућено да вакцину приме и чланови дипломатског кора који из одређених разлога нису могли да се вакцинишу.


ДОНИРАЊЕ ВАКЦИНА ЗЕМЉАМА У РЕГИОНУ

*14. фебруара - председник Вучић предао је премијеру Северне Македоније  Зорану Заеву први контингент  од 4.680 вакцина „Фајзер“, док је 24. фебруара министар Лончар предао македонском министру здравља још 3.510 доза „Фајзер“ вакцине.

*17. фебруара - Србија је донирала 2.000 вакцина „Спутњик Ве“ Црној Гори.

*У Србији је до сада вакцинисано приближно 5.000 здравствених радника из Републике Српске, и наша земља ће уступити информациони систем за вакцинацију Републици Српској како би могла да га користи када буде имала довољно вакцина.

*2. марта – председник Србије Александар Вучић уручио је председавајућем и члановима Председништва Босне и Херцеговине контингент од 5.000 вакцина компаније „АстраЗенека“ које је Србија донирала БиХ.