Printer Friendly Version Ministar Dačić u Splitu na Godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative @ 13 June 2018 11:11 AM

Istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na Godišnjem sastanku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative koji se održava u Splitu:

 

„Poštovana predsedavajuća,
Drage kolege,
Dame i gospodo,

Na početku želim da zahvalim potpredsednici Vlade Hrvatske i ministarki Pejčinović-Burić i generalnom sekretaru Centralno-evropske inicijative ambasadoru di Vijetriju na izrazitom gostoprimstvu i izvrsnoj organizaciji Godišnjeg sastanka ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative.

Zadovoljstvo mi je što danas imam priliku da učestvujem u razmeni mišljenja o povezivanju unutar šireg evropskog regiona, iskustvima i izazovima evropskih integracija i naporima koje treba zajednički da uložimo u smislu održanja stabilnosti regiona.

Republika Srbija, usudiću se da kažem, tokom čitave poslednje decenije ne pravi razlike u prioritetnim ciljevima koji se odnose na unutrašnje reforme, evropske integracije i regionalnu saradnju.
Politika proširenja EU, uvereni smo, predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata Unije, ne samo u stabilizaciji regiona i pomoći postizanju ekonomskog prosperiteta, već i postizanju stabilnosti i bezbednosti Unije kao celine, što je, nadam se, nedvosmisleno potvrđeno još jedanput na nedavno okončanom Samitu u Sofiji činjenicom da je punopravno članstvo u EU jedina strateška opcija za partnere na Zapadnom Balkanu. Srbija se pokazala kao ravnopravan i pouzdan partner EU u prethodnim godinama i zadovoljni smo što je to prepoznato, imajući u vidu značajnu političku posvećenost koja je u to uložena.

Uprkos evidentnim izazovima sa kojima se EU na političkom i ekonomskom planu danas suočava, uvereni smo da je jasna perspektiva članstva u EU bila i ostala glavni pokretački faktor niza reformskih aktivnosti i pozitivnog razvoja u regionu. Republika Srbija je posvećena procesu pristupanja EU, u okviru kojeg je do sada otvorila dvanaest pregovaračkih poglavlja. Cilj nam je da otvorimo što više poglavlja za koja smo spremni u što kraćem vremenu, kako bi celokupan državni aparat moga da bude usredsređen ka ključnom i jedinstvenom cilju – punopravnom članstvu u EU.

Nama, kao i ostalima na Zapadnom Balkanu, od neprocenjive je važnosti da se proces integracija, koji je prvenstveno proces dugih i teških reformi, nastavi nesmetano, uz očekivanje da će nedvosmislena podrška i razumevanje dolaziti od svih članica EU. Napredak svakog od nas pojedinačno u procesu EU integracije ima pozitivan efekat i na ostale u regionu.

Dame i gospodo,

Zalažući se za stabilnost u regionu, svi mi zapravo radimo na održivosti i napretku naših ekonomija.
Srbija je ostvarila značajne pozitivne rezultate u prethodnoj godini. Uz projekciju rasta od preko 4% moja zemlja beleži i treći uzastopni budzetski suficit, dok je javni dug smanjen na ispod 58%, što je, podsetiću vas, uslov predviđen Ugovorom u Mastrihtu. Stopa nezaposlenosti je smanjena sa gotovo 26 posto na današnjih 13, a nezaposlenost među mladima sa 51 na 33 procenata. Svi se u regionu suočavamo sa „odlivom mozgova", ali očekivani ekonomski rast za naredni period i planirane strane investicije, stvoriće, možemo biti sigurni, i mogućnosti za zapošljavanje, naročito mladih.

Sa druge strane, govoriti o održivoj stabilnosti nemoguće je bez prepoznavanja zajedničkih interesa i pune podrške regionalnoj saradnji, koja je, kako sam već napomenuo, jedan od ravnopravnih stubova naše spoljne politike. U pružanju doprinosa jačanju regionalne saradnje, Republika Srbija posebnu pažnju pridaje aktivnostima u okviru tzv. ,,Berlinskog procesa". Srbija podržava primenu regionalnih projekata, zajednički usaglašenih na prošlogodišnjem Samitu o Zapadnom Balkanu u Trstu, posebno kada je reč o infrastrukturnim projektima, ulaganjima u mlade, kao i usaglašavanje eventualno novih zajedničkih projekata u drugim oblastima, koji bi doveli do boljitka života u regionu i pre formalnog članstva u EU. Takođe se najozbiljnije pripremamo za predstojeći Samit u Londonu, koji će pored već uhodanih tema, pokrenuti i pitanje bezbednosti, te veću regionalnu povezanost u tom smislu.

Kada govorimo o stabilnosti, ne možemo a da se ne osvrnemo na neke događaje i procese na međunarodnom planu koji donose nove izazove za širi evropski region, ali pogađaju i svakog našeg građanina. Napuštanje multilateralizma, sukobi na granicama Evrope, jačanje desničarskih pokreta, populizma i opšta radikalizacija i banalizacija političke scene, terorizam koji i dalje opstaje i pored poraza tzv. „Islamske države", migracije, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, samo su neke od opomena koje podsećaju na neophodnost da Evropa i Evropska unija jačaju i ujedinjuju se, kako bi ostvarile zajedničke interese na kontinentu i prema spoljnom svetu. Što se tiče migracija, moramo biti svesni krize koja se ponavlja, svakako ne u istom obimu, niti istog intenziteta, ali sa novim talasima, rutama i izazovima. Čak i ako ne utiče ponovo na Srbiju direktno, spremni smo da nastavimo sa konstruktivnom saradnjom i da radimo zajedno sa svima vama u rešavanju ovog zajedničkog problema.

Dame i gospodo,

Možemo slobodno reći da CEI predstavlja „most" između zemalja članica Evropske unije i onih zemalja kandidata i aspiranata koje svoje članstvo u Evropskoj uniji još uvek nisu ostvarile. Pripadnost ovoj regionalnoj inicijativi, koja predstavlja okvir za unapređenje regionalne saradnje i bržu evropsku integraciju, za Srbiju je veoma značajno, naročito u svetlu pregovora o pristupanju EU.
CEI je, takođe, kao jedna od najstarijih regionalnih inicijativa na evropskom kontinentu koja danas okuplja 18 država, inicijativa koja svojim iskustvom i ugledom koji uživa može ostvariti značajnu dodatnu vrednost u procesu povezivanja evropskih makro regiona. U tom smislu, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem značaj napora koji se na ovom polju ulaže.
Bez obzira na druge formate i organizacije, CEI je uspela da ostane aktuelna. Srbija i njene institucije, na lokalnom nivou, univerziteti, NVO sektor, prepoznali su u punom obimu kapacitete fondova i poziva za saradnju koji dolaze iz CEI. Potvrda velikog interesa Srbije leži u činjenici i da je, na upravo završenom pozivu CEI za program aktivnosti za saradnju, Srbija dostavila najviše projektnih predloga (21).

Dragi prijatelji,

Dozvolite mi da izrazim žaljenje poslednjom odlukom Austrije. Poštujući svakako i ne ulazeći u razloge koji su Vladu u Beču opredelili u tom smislu, želeo bih da ukažem na veliki doprinos Austrije, u samoj Inicijativi, ali i šire, dugogodišnjim poznavanjem i iskrenom podrškom koju je, zajedno sa Italijom, uvek iskazivala našem regionu. Nadam se da će, kada se steknu uslovi za to, biti snage i interesa da se ova odluka možda i revidira.

Dame i gospodo,

Želeo bih na kraju da pohvalim napore koje ulaže Republika Hrvatska, kao trenutni predsedavajući CEI, i da vam poželim puno sreće i uspeha u periodu koji sledi, kao predsedavajućem ovom regionalnom inicijativom.

Hvala."