Printer Friendly Version Poseta ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospodina Mladena Šarčevića, Republici Hrvatskoj @ 2 March 2018 03:26 PM

Ministri su razgovarali o statusu učenika srpske manjine u Republici Hrvatskoj, statusu učenika hrvatske manjine u Republici Srbiji, lektoratima i potencijalima saradnje u oblasti državne mature. Nakon sastanka ministri su istakli zadovoljstvo konstruktivnim i sadržajnim razgovorom.

„Delimo iste vrednosti i mišljenja, a s obzirom da se mnogi procesi unapređenja kvaliteta obrazovanja mogu voditi regionalno, Srbija i Hrvatska mogu uspešno sarađivati“, naglasio je ministar Šarčević na zajedničkoj konferenciji za novinare. Ministar Šarčević je poručio da će uskoro biti  okončane procedure u vezi osnivanja lektorata za hrvatski jezik na Univerzitetu u Novom Sadu, što će biti prvi od tri lektorata za koji je hrvatska nacionalna manjina izrazila interes. Kada je reč o obrazovanju učenika hrvatske manjine u Republici Srbiji, ministar Šarčević je istakao da je problem nedostajućih udžbenika za osnovne škole rešen, a da će usvajanje novog zakona o udžbenicima kroz formu digitalnih udžbenika rešiti i problem nedostajućih udžbenika za srednje škole na hrvatskom jeziku.

„Srbija insistira na principu reciprociteta“, naglasio je ministar Šarčević i dodao da je zadovoljan onim što je čuo od hrvatske koleginice kada je reč o uslovima za obrazovanje srpske manjine u Hrvatskoj. Tokom sastanka, ministar je ukazao na probleme koje srpske škole imaju jer nisu registrovane kao manjinske škole.

Tokom posete Zagrebu, ministar Šarčević je razgovao i sa Jasminom Havranek, direktorkom Agencije za nauku i visoko obrazovanje, kao i učinio posetu Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina Katarina Branković“.

Sastancima su prisustvovali ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić