Printer Friendly Version Посета министра просвете, науке и технолошког развоја, господина Младена Шарчевића, Републици Хрватској @ 2 March 2018 03:12 PM

27. фебруар 2018.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, г-дин Младен Шарчевић, разговарао  је, 27. фебруара 2018. године, у Загребу са министарком науке и образовања Републике Хрватске, г-ђом Блаженком Дивјак.

Министри су разговарали о статусу ученика српске мањине у Републици Хрватској, статусу ученика хрватске мањине у Републици Србији, лекторатима и потенцијалима сарадње у области државне матуре. Након састанка министри су истакли задовољство конструктивним и садржајним разговором.

„Делимо исте вредности и мишљења, а с обзиром да се многи процеси унапређења квалитета образовања могу водити регионално, Србија и Хрватска могу успешно сарађивати“, нагласио је министар Шарчевић на заједничкој конференцији за новинаре. Министар Шарчевић је поручио да ће ускоро бити  окончане процедуре у вези оснивања лектората за хрватски језик на Универзитету у Новом Саду, што ће бити први од три лектората за који је хрватска национална мањина изразила интерес. Када је реч о образовању ученика хрватске мањине у Републици Србији, министар Шарчевић је истакао да је проблем недостајућих уџбеника за основне школе решен, а да ће усвајање новог закона о уџбеницима кроз форму дигиталних уџбеника решити и проблем недостајућих уџбеника за средње школе на хрватском језику.

„Србија инсистира на принципу реципроцитета“, нагласио је министар Шарчевић и додао да је задовољан оним што је чуо од хрватске колегинице када је реч о условима за образовање српске мањине у Хрватској. Током састанка, министар је указао на проблеме које српске школе имају јер нису регистроване као мањинске школе.

Током посете Загребу, министар Шарчевић је разговао и са Јасмином Хавранек, директорком Агенције за науку и високо образовање, као и учинио посету Српској православној општој гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић“.

Састанцима су присуствовали амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић и помоћник министра за средње образовање Александар Пајић.