Printer Friendly Version Дан државности и Дан Војске Републике Србије @ 21 February 2018 03:38 PM

14. фебруар 2018.

У Музеју „Мимара“, у Загребу, 14. фебруара о.г. одржан је свечани пријем поводом прославе Дана државности и Дана Војске Републике Србије.

Пријему су присуствовали изасланик председнице Р.Хрватске, саветник за спољну и европску политику, Дарио Михелин; потпредседник Хрватског сабора, Фурио Радин; председник Групе хрватско-српског пријатељства у Хрватском сабору, Жељко Рагуж; посланик Вељко Кајтази; помоћници министра спољних и европских послова Р.Хрватске, Борис Григић и Амир Мухареми, као и дипломате надлежне Дирекције за ЈИЕ, начелник Матија Оћушћак и сарадници; градоначелник Града Загреба, Милан Бандић; председник Савета за националне мањине, Александар Толнауер; шеф Канцеларије Владе Р.Хрватске за људска права и права националних мањина, Бранко Сочанац; председник СНВ, Милорад Пуповац; председник ЗВО, Срђан Јеремић; посланици СДСС, Борис Милошевић и Драгана Јецков; бројни представници дипкора, представници МО и Министарства културе Р.Хрватске, представници српске заједнице, културног живота Загреба, медија. Химне две државе извео је хор Српске опште православне гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић, из Загреба, под дириговањем професорке Јасмине Велдић.

Организацију пријема помогли су спонзори из две земље, више успешних приватних предузећа (Аtlantic Group, Altpro, Germania Sport), као и Општина Инђија из Р.Србије и Град Загреб.

У свом обраћању присутнима, амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. Мира Николић, подвукла је да је трајни интерес Србије да, упркос многим тешким периодима у даљој и ближој прошлости, на овим просторима завладају непомућени мир, стабилност, сарадња и разумевање. Изнела је да је европска перспектива важан фактор унапређења регионалне сарадње, помирења и решавања отворених питања дијалогом на простору Западног Балкана. У контексту односа са Р.Хрватском, пренела је искрени став и намеру за унапређењем односа и сарадње између Србије и Хрватске.

Посету председника Републике Србије, Александра Вучића, Р.Хрватској, реализовану на позив председнице Р.Хрватске, Колинде Грабар Китаровић, означила је као евидентан пример опредељености Србије за дијалог. Истакла је и да су политичка мудрост и храброст успешно превладали сваку препреку, која је могла да угрози реализацију ове посете, те да је ПР РС, Александар Вучић, имао снаге да направи искорак и покаже спремност за успостављање преко потребног дијалога између две државе.