Printer Friendly Version Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, boravio je, 12. i 13. februara 2018. godine, u zvaničnoj poseti Republici Hrvatskoj, na poziv predsednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović @ 20 February 2018 03:05 PM

12-13. februar 2018.

Prilikom ove zvanične posete Republici Hrvatskoj, predsednik Republike Srbije imao je priliku, pored tête-à-tête susreta dva predsednika, te bilateralnog sastanka delegacije dve države u Kabinetu predsednice Republike Hrvatske, i da se susretne sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejom Plenkovićem, kao i sa predsednikom Hrvatskog sabora, Gordanom Jandrokovićem, koji je pozdravio inicijativu da poseti Republiku Srbiju. Oba sastanka, kako sa predsednikom Vlade R.Hrvatske, tako i sa predsednikom Hrvatskog sabora, pružila su priliku za razmatranje svih otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima dve države, te dogovoren nastavak i unapređenje dijaloga o nekim ključnim pitanjima.

Nakon sastanka sa predsednicom Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, da će i Srbija i Hrvatska ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima i jedne i druge zemlje. Predsednici Hrvatske posebno je zahvalio na hrabrosti da ga pozove u posetu u trenutku kad odnosi dve zemlje nisu baš u uzlaznoj liniji, uz opasku da je teško naći pitanje oko kojeg ćemo se jednostavno dogovoriti, ali bez toga, istakao je predsednik Vučić neće biti napretka. Predsednik Srbije dodao je da su, u razgovoru sa njegovom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović, ponuđene informacije, koje će nekim porodicama značiti u otkrivanju sudbine njihovih nestalih članova, te najavio da će dve strane, u naredne dve godine, pokušati da reše problem granica, bilateralnim putem. Te, ukoliko se kroz razgovore ne bude došlo do rešenja, dve države će morati rešenje za granični spor da potraže putem međunarodne arbitraže. Predsednik Vučić istakao je da je razgovarano i o pripadnicima manjina, odnosno o tome šta Srbija može da uradi za hrvatsku manjinu u Srbiju, a šta Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, što je, za srpsku stranu od ključnog značaja u odnosima. Predsednik Vučić je zahvalio predsednici Grabar Kitarović na oceni da je, na osnovu Subotičke deklaracije, dobar deo problema Hrvata u Srbiji rešen.

U nastavku prvog dana posete, upriličen je susret privrednika dve zemlje, na Ekonomskom forumu, održanom u Hrvatskoj privrednoj komori.

U prostorijama Pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“, predsedniku Republike Srbije predstavljena je monografija „Budućnost Srba u Hrvatskoj“, te upriličen susret sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim, gospodinom Porfirijem, kao i sa polaznicima Političke akademije Srpskog narodnog vijeća, koji su predsedniku Vučiću govorili o svom životu u Hrvatskoj, nekim od problema sa kojima se suočavaju, kao i planovima za budućnost.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, zatim je, zajedno sa predsednicom Republike Hrvatske, Kolindom Grabar Kitarović, posetio nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije, kardinala Josipa Bozanića, na Kaptolu, koji je pozdravio hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, zajednički napravljen od strane predsednika dve države.

Tokom drugog dana zvanične posete Republici Hrvatskoj, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, posetio je srpsku porodicu povratnika, u Podgori, kod Vrginmosta, obišao Osnovnu školu „Gvozd“, u istoimenoj opštini, kako bi uručio deci donaciju u vidu informatičke opreme, te se, na tribini, organizovanoj u Domu kulture u Vrginmostu, susreo sa Srbima iz okolnih mesta i upoznao sa njihovim problemima, interesima i planovima, u čijoj realizaciji može i Republika Srbija da pruži svoj doprinos.

Zvanična poseta predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Hrvatskoj, završena je njegovim učešćem na 3. Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća.

Predsednik Srbije je, tom prilikom, podvukao, da su Srbi u Hrvatskoj narod sa bogatom istorijom, koji je dao vrlo značajan viševekovni politički, društveni, kulturni i naučni doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru današnje Hrvatske. Predsednik je naglasio da ovaj region počiva na miru između srpskog i hrvatskog naroda, od čega ne postoji preči i važniji interes, te da će Srbija uložiti sve napore da čuva mir sa hrvatskim narodom, da ulaže u stabilnost, ali i u očuvanje svog identiteta kod Srba u Hrvatskoj.