Printer Friendly Version Председник Републике Србије, Александар Вучић, боравио је, 12. и 13. фебруара 2018. године, у званичној посети Републици Хрватској, на позив председнице Републике Хрватске, Колинде Грабар Китаровић @ 20 February 2018 02:59 PM

12-13. фебруар 2018.

Приликом ове званичне посете Републици Хрватској, председник Републике Србије имао је прилику, поред tête-à-tête сусрета два председника, те билатералног састанка делегације две државе у Кабинету председнице Републике Хрватске, и да се сусретне са председником Владе Републике Хрватске, Андрејом Пленковићем, као и са председником Хрватског сабора, Горданом Јандроковићем, који је поздравио иницијативу да посети Републику Србију. Оба састанка, како са председником Владе Р.Хрватске, тако и са председником Хрватског сабора, пружила су прилику за разматрање свих отворених питања у билатералним односима две државе, те договорен наставак и унапређење дијалога о неким кључним питањима.

Након састанка са председницом Хрватске, Колиндом Грабар Китаровић, председник Србије Александар Вучић истакао је, на заједничкој конференцији за новинаре, да ће и Србија и Хрватска убудуће морати да разговарају и имају боље односе, без обзира колико то не желе сви у политичким системима и једне и друге земље. Председници Хрватске посебно је захвалио на храбрости да га позове у посету у тренутку кад односи две земље нису баш у узлазној линији, уз опаску да је тешко наћи питање око којег ћемо се једноставно договорити, али без тога, истакао је председник Вучић неће бити напретка. Председник Србије додао је да су, у разговору са његовом колегиницом Колиндом Грабар Китаровић, понуђене информације, које ће неким породицама значити у откривању судбине њихових несталих чланова, те најавио да ће две стране, у наредне две године, покушати да реше проблем граница, билатералним путем. Те, уколико се кроз разговоре не буде дошло до решења, две државе ће морати решење за гранични спор да потраже путем међународне арбитраже. Председник Вучић истакао је да 13је разговарано и о припадницима мањина, односно о томе шта Србија може да уради за хрватску мањину у Србију, а шта Хрватска за српску заједницу у Хрватској, што је, за српску страну од кључног значаја у односима. Председник Вучић је захвалио председници Грабар Китаровић на оцени да је, на основу Суботичке декларације, добар део проблема Хрвата у Србији решен.

У наставку првог дана посете, уприличен је сусрет привредника две земље, на Економском форуму, одржаном у Хрватској привредној комори.

У просторијама Православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“, председнику Републике Србије представљена је монографија „Будућност Срба у Хрватској“, те уприличен сусрет са митрополитом загребачко-љубљанским, господином Порфиријем, као и са полазницима Политичке академије Српског народног вијећа, који су председнику Вучићу говорили о свом животу у Хрватској, неким од проблема са којима се суочавају, као и плановима за будућност.

Председник Републике Србије, Александар Вучић, затим је, заједно са председницом Републике Хрватске, Колиндом Грабар Китаровић, посетио надбискупа Загребачке надбискупије, кардинала Јосипа Бозанића, на Каптолу, који је поздравио храбар искорак у побољшању српско-хрватских односа, заједнички направљен од стране председника две државе.

Током другог дана званичне посете Републици Хрватској, председник Републике Србије, Александар Вучић, посетио је српску породицу повратника, у Подгори, код Вргинмоста, обишао Основну школу „Гвозд“, у истоименој општини, како би уручио деци донацију у виду информатичке опреме, те се, на трибини, организованој у Дому културе у Вргинмосту, сусрео са Србима из околних места и упознао са њиховим проблемима, интересима и плановима, у чијој реализацији може и Република Србија да пружи свој допринос.

Званична посета председника Републике Србије, Александра Вучића, Хрватској, завршена је његовим учешћем на 3. Великој скупштини Српског народног вијећа.

Председник Србије је, том приликом, подвукао, да су Срби у Хрватској народ са богатом историјом, који је дао врло значајан вишевековни политички, друштвени, културни и научни допринос у изградњи сваке државне заједнице на простору данашње Хрватске. Председник је нагласио да оваj регион почива на миру између српског и хрватског народа, од чега не постоjи пречи и важниjи интерес, те да ће Србиjа уложити све напоре да чува мир са хрватским народом, да улаже у стабилност, али и у очување свог идентитета код Срба у Хрватској.