Printer Friendly Version Poseta delegacije R.Srbije, članova srpsko – hrvatskog Međuvladinog mešovitog odbora za manjine, R.Hrvatskoj, 11-14. januar 2018. godine @ 17 January 2018 08:21 PM

11-14. januar 2018.

Delegacija srpske strane Međuvladinog mešovitog odbora za manjine (MMO), u sastavu: Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i kopredsedavajući MMO, Gordana Govedarica, kosekretar MMO iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Nikolina Milatović Popović, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, boravila je u poseti R.Hrvatskoj, od 11. do 14. januara 2018. godine, u cilju pripreme održavanja 07. sednice MMO za zaštitu manjina između dve države.

U Zagrebu je, 12. januara 2018. godine, održan radni sastanak predsedavajućih MMO dve države, državnog sekretara Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave R.Srbije, gospodina Ivana Bošnjaka, i državnog sekretara Centralne državne kancelarije za Hrvate van Hrvatske, gospodina Zvonka Milasa. Na sastanku, kome je prisustvovala i ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, NJ.E. gospođa Mira Nikolić, potvrđena je spremnost za preduzimanje koraka na planu unapređenja položaja manjina u dve države.

Prilikom ove posete R.Hrvatskoj, delegacija je posetila Vukovar, Pakrac i Zagreb, gde su održani brojni sastanci sa predstavnicima srpske zajednice u R.Hrvatskoj, kao i upriličene posete Zajedničkom veću opština, Srpskom domu u Vukovaru, Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Katarina Kantakuzina Branković“ i Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.