Printer Friendly Version Izjava sećanja Srpskog narodnog vijeća @ 7 August 2017 02:22 PM

5. avgust 2017.

Povodom 22. godišnjice vojno-policijske operacije „Oluja“, Srpsko narodno vijeće je, 5. avgusta 2017. godine, organizovalo čitanje desete Izjave sećanja, u svim županijskim i gradskim većima srpske nacionalne manjine u R.Hrvatskoj. Komemoraciji i čitanju Izjave sećanja, u Veću srpske nacionalne manjine Grada Zagreba prisustvovala je i ambasador R.Srbije u R.Hrvatskoj, NJ.E. gospođa Mira Nikolić.

Ambasador je ovim povodom rekla da „ničija suza, ni patnja, nije manje vredna“. Nikolić je podvukla da nema pravog pomirenja i izgradnje budućnosti bez objektivnog odnosa prema prošlosti, ma koliko ona bila teška, bez suočavanja svake države sa počinjenim zločinom i bez procesuiranja počinilaca. 5. avgust će ostati jedan od najtragičnijih dana u srpskoj istoriji, jer se životi stradalih života ne mogu vratiti, a način na koji su Srbi napustili svoje kuće toga dana učinio je i njihov povratak teško mogućim i pored svih napora. Ambasador je zaključila obraćanje pozivom da se stradanje srpskog naroda u Hrvatskoj obeleži na dostojanstven način, kako se ne bi više nikada i nigde ponovilo.

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg, u Zagrebu, istoga dana je održan parastos za žrtve operacije „Oluja“, u služenju arhimandrita Danila Ljubotine.