Printer Friendly Version Изјава сећања Српског народног вијећа @ 7 August 2017 02:18 PM

5. август 2017.

Поводом 22. годишњице војно-полицијске операције „Олуја“, Српско народно вијеће је, 5. августа 2017. године, организовало читање десете Изјаве сећања, у свим жупанијским и градским већима српске националне мањине у Р.Хрватској. Комеморацији и читању Изјаве сећања, у Већу српске националне мањине Града Загреба присуствовала је и амбасадор Р.Србије у Р.Хрватској, Њ.Е. госпођа Мира Николић.

Амбасадор је овим поводом рекла да „ничија суза, ни патња, није мање вредна“. Николић је подвукла да нема правог помирења и изградње будућности без објективног односа према прошлости, ма колико она била тешка, без суочавања сваке државе са почињеним злочином и без процесуирања починилаца. 5. август ће остати један од најтрагичнијих дана у српској историји, јер се животи страдалих живота не могу вратити, а начин на који су Срби напустили своје куће тога дана учинио је и њихов повратак тешко могућим и поред свих напора. Амбасадор је закључила обраћање позивом да се страдање српског народа у Хрватској обележи на достојанствен начин, како се не би више никада и нигде поновило.

У Саборном храму Светог Преображења Господњег, у Загребу, истога дана је одржан парастос за жртве операције „Олуја“, у служењу архимандрита Данила Љуботине.