Printer Friendly Version Ambasada Republike Srbije u Zagrebu na Božićnom bazaru @ 6 December 2016 01:16 PM

04. decembar 2016.

Na Velesajmu, u Zagrebu, održan je tradicionalni, 23. po redu, Božićni bazar, u organizaciji Međunarodnog kluba žena, 04. decembra 2016. godine. Na ovogodišnjem Božićnom bazaru, pod pokrovitljstvom predsednika Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, bilo je predstavljeno oko pedeset ambasada, akreditovanih u Republici Hrvatskoj, a manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Sva prikupljena sredstva od prodaje nacionalnih proizvoda, koje su ambasade predstavile u okviru svojih štandova, bila su namenjena Dečijem vrtiću „Vladimir Nazor“ i Muzičkoj školi „Bruno Bjelinski“ iz Daruvara.

Nakon svečanog otvaranja bazara, deca obučena u narodne nošnje izašla su na pozornicu i najavila koncert orkestra Muzičke škole „Bruno Bjelinski“. Usledili su nastupi desetak kultrunih društava iz Zagreba, pa su tako posetioci imali prilike da vide nacionalni ples iz Perua, Indije, Ukrajine, Koreje, Čilea, Poljske, Australije, Makedonije, Irske i Srbije, koji je izveo Pododbor SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba.

Ambasada Republike Srbije je, zahvaljujući velikodušnosti kompanija „Zlatiborac“, Trikotaže „Ivković“ i vinarije „Zvonko Bogdan“, bila predstavljena na svom nacionalnom štandu, a poseban doprinos pružilo je i SKD „Prosvjeta“, čiji je zagrebački Pododbor izveo jedan od najzapaženijih nastupa na Bazaru, a donirali su i dvadesetak knjiga, svojih izdanja, koje su, takođe prodavane posetiocima. Svi zaposleni Ambasade Republike Srbije su, zahvaljujući ličnom angažmanu, doprineli da Republika Srbija, posle par godina izostanka, bude predstavljena na humanitarnom Božićnom bazaru.

Uz ambasadora Miru Nikolić, gost štanda Ambasade bio je i prof. Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća.