Printer Friendly Version Амбасада Републике Србије у Загребу на Божићном базару @ 6 December 2016 01:12 PM

04. децембар 2016.

На Велесајму, у Загребу, одржан је традиционални, 23. по реду, Божићни базар, у организацији Међународног клуба жена, 04. децембра 2016. године. На овогодишњем Божићном базару, под покровитљством председника Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић, било је представљено око педесет амбасада, акредитованих у Републици Хрватској, а манифестацију је свечано отворио градоначелник Загреба Милан Бандић. Сва прикупљена средства од продаје националних производа, које су амбасаде представиле у оквиру својих штандова, била су намењена Дечијем вртићу „Владимир Назор“ и Музичкој школи „Бруно Бјелински“ из Дарувара.

Након свечаног отварања базара, деца обучена у народне ношње изашла су на позорницу и најавила концерт оркестра Музичке школе „Бруно Бјелински“. Уследили су наступи десетак култруних друштава из Загреба, па су тако посетиоци имали прилике да виде национални плес из Перуа, Индије, Украјине, Кореје, Чилеа, Пољске, Аустралије, Македоније, Ирске и Србије, који је извео Пододбор СКД „Просвјета“ из Загреба.

Амбасада Републике Србије је, захваљујући великодушности компанија „Златиборац“, Трикотаже „Ивковић“ и винарије „Звонко Богдан“, била представљена на свом националном штанду, а посебан допринос пружило је и СКД „Просвјета“, чији је загребачки Пододбор извео један од најзапаженијих наступа на Базару, а донирали су и двадесетак књига, својих издања, које су, такође продаване посетиоцима. Сви запослени Амбасаде Републике Србије су, захваљујући личном ангажману, допринели да Република Србија, после пар година изостанка, буде представљена на хуманитарном Божићном базару.

Уз амбасадора Миру Николић, гост штанда Амбасаде био је и проф. Милорад Пуповац, председник Српског народног већа.