Printer Friendly Version Obaveštenje o izmenama propisa koji se odnose na pribavljanje podataka – čl. 9,103 i 207 Zakona o opštem upravnom postupku @ 6 June 2016 03:47 PM

U Republici Srbiji, počev od 08. juna 2016. godine, stupaju na snagu novi propisi koji regulišu pribavu podataka neophodnih za odlučivanje u postupcima pred državnim organima. Naime, odredbama čl. 9, 103 i 207 novog Zakona o opštem upravnom postupku, predvidjeno je da je organ koji vrši uvid u podatke o činjenicama neophodnim za odlučivanje o kojima se vodi službena evidencija u Republici Srbiji, dužan da po službenoj dužnosti pribavi te podatke. Državni organi će ubuduće od stranaka moći da zahtevaju dostavljanje samo onih podataka koji su neophodni radi njihove identifikacije, kao i dokumenata koji potvrdjuju činjenice o kojima se ne vodi službena evidencija.

Stranka ima pravo, na izričiti zahtev, da sama pribavi podatke. U tom slučaju, zahtev za pokretanje postupka smatraće se neurednim ukoliko stranka ne podnese potrebne podatke u roku neophodnom za odlučivanje.