Printer Friendly Version Обавештење о изменама прописа који се односе на прибављање података - чл. 9, 103 и 207 Закона о општем управном поступку @ 6 June 2016 03:46 PM

У Републици Србији, почев од 8. јуна 2016. године, ступају на снагу нови прописи који регулишу прибаву података неопходних за одлучивање у поступцима пред државним органима. Наиме, одредбама чл. 9, 103. и 207. новог Закона о општем управном поступку, предвиђено је да је орган који врши увид у податке о чињеницама неопходним за одлучивање о којима се води службена евиденција у Републици Србији, дужан да по службеној дужности прибави те податке. Државни органи ће убудуће од странака моћи да захтевају достављање само оних података који су неопходни ради њихове идентификације, као и докумената који потврђују чињенице о којима се не води службена евиденција.

Странка има правo, на изричити захтев, да сама прибави потребне податке. У том случају, захтев за покретање поступка сматраће се неуредним уколико странка не поднесе потребне податке у року неопходном за одлучивање.