Printer Friendly Version Šesta sednica Međuvladinog mešovitog odbora o zaštiti prava srpske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji @ 27 October 2014 02:07 PM

22-23. oktobra 2014.

U Zagrebu i Vrhovinama (Lika) je 22. i 23. oktobra 2014. održana šesta sednica Međuvladinog mešovitog odbora (MMO) za manjine R.Srbije i R.Hrvatske. Sednicom su predsedavali direktorka Kancelarije za Hrvate van Hrvatske Daria Krstičević, a sa srpske državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Zoran Mašić.

Tokom dvodnevnih razgovora izvršena je analiza zaključaka sa prethodne sednice MMO i ocenjeno da većina preporuka iz oblasti manjinskog obrazovanja, informisanosti, zapošljavanja, zastupljenosti i zaštite kulturnog nasleđa još uvek nije u potpunosti ispunjena. Pozdravljen je napredak u oblasti zaštite kulturnog nasleđa Srba u Hrvatskoj. Obostrano je izražena spremnost i odlučnost da se sva otvorena pitanja što pre reše i da se ulože dodatni napori kako bi se ostvarivanje prava manjinskih zajednica u dvema zemljama podiglo na viši nivo. Zajednička ocena je da je sednica protekla u konstruktivnoj atmosferi i da je doprinela utvrđivanju okvira za realizaciju većine preporuka, kao dobre osnove za nastavak unapređenja zaštite prava manjina u R.Srbiji i R.Hrvatskoj.

Drugog dana članovi MMO su posetili Područnu školu Vrhovine Osnovne škole Zrinski i Frankopana - Otočac, u kojoj se održava nastava srpskog jezika i pisma po C modelu, zatim hram sv. Arhangela, Mihaila i Gavrila iz 1748. godine, te drvnu industriju „Drvo“- Vrhovine.