Printer Friendly Version Шеста седница Међувладиног мешовитог одбора о заштити права српске мањине у Републици Хрватској и хрватске мањине у Републици Србији @ 27 October 2014 02:05 PM

22-23. октобра 2014.

У Загребу и Врховинама (Лика) је 22. и 23. октобра 2014. одржана шеста седница Међувладиног мешовитог одбора (ММО) за мањине Р.Србије и Р.Хрватске. Седницом су председавали директорка Канцеларије за Хрвате ван Хрватске Дариа Крстичевић, а са српске државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја др Зоран Машић.

Током дводневних разговора извршена је анализа закључака са претходне седнице ММО и оцењено да већина препорука из области мањинског образовања, информисаности, запошљавања, заступљености и заштите културног наслеђа још увек није у потпуности испуњена. Поздрављен је напредак у области заштите културног наслеђа Срба у Хрватској. Обострано је изражена спремност и одлучност да се сва отворена питања што пре реше и да се уложе додатни напори како би се остваривање права мањинских заједница у двема земљама подигло на виши ниво. Заједничка оцена је да је седница протекла у конструктивној атмосфери и да је допринела утврђивању оквира за реализацију већине препорука, као добре основе за наставак унапређења заштите права мањина у Р.Србији и Р.Хрватској.

Другог дана чланови ММО су посетили Подручну школу Врховине Основне школе Зрински и Франкопана - Оточац, у којој се одржава настава српског језика и писма по Ц моделу, затим храм св. Архангела, Михаила и Гаврила из 1748. године, те дрвну индустрију „Дрво“- Врховине.