Printer Friendly Version Комеморација у Јадовну @ 1 July 2014 10:18 AM

29. јун 2014.

На месту некадашњег усташког логора Јадовно, крај Госпића, 29. јуна 2014. године одржано је обележавање годишњице страдања око 40.000 Срба и Јевреја и Рома у јуну 1941. године, на почетку II светског рата.

На комеморацији, која се традиционално одржава од 2009. године, и коју су организовали Српско народно веће, Српска православна црква, Координација јеврејских општина у Хрватској и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске, одао је пошту жртвама министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Р. Србије Александар Вулин, представници Амбасаде Р. Србије у Загребу и ГК Р. Србије у Вуковару и Ријеци. У име Р. Хрватске, комеморацији су присуствовали изасланици председника Хрватске, министар  рада и пензионог система Мирандо Мрсић и представници Сабора.

У говору коју је том приликом одржао, министар Александар Вулин је, између осталог, истакао да злочини не смеју да се забораве и истакао да Србија поштује Хрватску која је њен сусед, чак и када не мисле исто о одређеним деловима ближе историје, али да, кад је реч о Јадовну, Јасеновцу и Градишки, и Србија и Хрватска, као и свака друга земља на свету, мисле исто „јер није могуће другачије мислити о стратишту људи и људскости“.

Владика СПЦ Јован Ћулибрк служио је помен страдалима, док је главни рабин у Хрватској читао молитву за мртве.