Printer Friendly Version Komemoracija u Jadovnu @ 1 July 2014 10:15 AM

29. jun 2014.

Na mestu nekadašnjeg ustaškog logora Jadovno, kraj Gospića, 29. juna 2014. godine održano je obeležavanje godišnjice stradanja oko 40.000 Srba i Jevreja i Roma u junu 1941. godine, na početku II svetskog rata.

Na komemoraciji, koja se tradicionalno održava od 2009. godine, i koju su organizovali Srpsko narodno veće, Srpska pravoslavna crkva, Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, odao je poštu žrtvama ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi R. Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici Ambasade R. Srbije u Zagrebu i GK R. Srbije u Vukovaru i Rijeci. U ime R. Hrvatske, komemoraciji su prisustvovali izaslanici predsednika Hrvatske, ministar  rada i penzionog sistema Mirando Mrsić i predstavnici Sabora.

U govoru koju je tom prilikom održao, ministar Aleksandar Vulin je, između ostalog, istakao da zločini ne smeju da se zaborave i istakao da Srbija poštuje Hrvatsku koja je njen sused, čak i kada ne misle isto o određenim delovima bliže istorije, ali da, kad je reč o Jadovnu, Jasenovcu i Gradiški, i Srbija i Hrvatska, kao i svaka druga zemlja na svetu, misle isto „jer nije moguće drugačije misliti o stratištu ljudi i ljudskosti“.

Vladika SPC Jovan Ćulibrk služio je pomen stradalima, dok je glavni rabin u Hrvatskoj čitao molitvu za mrtve.