Printer Friendly Version САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ @ 19 May 2014 12:28 PM

Незапамћене поплаве, безмало библијских размера, које су погодиле Србију и читав регион показале су да невоља не зна за границе, али и да их солидарност приказана у оваквим тренуцима брише.

У име Владе Републике Србије и свих њених грађана веома смо захвални Влади Републике Хрватске на брзој реакцији и исказаној спремности да помогне. Овај гест има додатни већи значај имајући у виду да је Хрватска и сама суочена са поплавама на својој територији. Уверени смо да ће чин исказане солидарности грађани Србије умети да цене. Нема потребе посебно истицати да је Србија несебично излазила у сусрет свим својим суседима када им је помоћ у борби са елементарним непогодама била потребна.

Ових дана са неверицом посматрамо извештаје са терена и слике које показују колико је човек мали и немоћан у борби против водене стихије. Међутим, упркос потресним форографијама, немогуће је само на основу медијског извештавања стећи реалну представу о неслућено великим размерама катастрофе чији смо сведоци и штете коју је изазвала.

Само у пар дана евакуисано је преко 25.000 људи, читава насеља зависе од јачине насипа који су последњих дана изграђени у дужини од 18 километара, велики број људи је остао без крова над главом. Примера ради у месту Крупањ у једном дану у потпуности је уништено 200 кућа, а таквих примера има доста. Нажалост упркос великим напорима српских и спасилаца из иностранства међу којима су и хрватски тимови, размере непогоде се мере и људским животима.

Апелујемо на све људе добре воље, на све који су у могућности, појединце и привреднике да помогну. Амбасада Србије у Загребу и Генерални конзулати Србије у Ријеци и Вуковару су у непрекидном дежурству и спремни да прихвате сваку врсту помоћи. У овом тренутку угроженима широм Србије најпотребнији су вода, конзервирана храна, дечија одећа и храна, средства за хигијену и дезинфекцију, постељина и пелене за децу и одрасле. Међутим, имајући у виду да се потреба за одређеном врстом робе мења, али и да је помоћ хитно потребна, а да царинска процедура подразумева одређени временски период отворен је и следећи жиро рачун (HR1323600001501494176) у Загребачкој банци где грађани могу уплатити донације. Такође, новац је могуће доставити и лично у Амбасаду и Генералне конзулате Србије. Напомињемо да су све информације доступне на сајту Амбасаде Р.Србије.

Још једном захваљујемо Влади Хрватске и њеним грађанима на показаној солидарности.