Printer Friendly Version SAOPŠTENJE ZA JAVNOST @ 19 May 2014 12:27 PM

Nezapamćene poplave, bezmalo biblijskih razmera, koje su pogodile Srbiju i čitav region pokazale su da nevolja ne zna za granice, ali i da ih solidarnost prikazana u ovakvim trenucima briše.

U ime Vlade Republike Srbije i svih njenih građana veoma smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske na brzoj reakciji i iskazanoj spremnosti da pomogne. Ovaj gest ima dodatni veći značaj imajući u vidu da je Hrvatska i sama suočena sa poplavama na svojoj teritoriji. Uvereni smo da će čin iskazane solidarnosti građani Srbije umeti da cene. Nema potrebe posebno isticati da je Srbija nesebično izlazila u susret svim svojim susedima kada im je pomoć u borbi sa elementarnim nepogodama bila potrebna.

Ovih dana sa nevericom posmatramo izveštaje sa terena i slike koje pokazuju koliko je čovek mali i nemoćan u borbi protiv vodene stihije. Međutim, uprkos potresnim forografijama, nemoguće je samo na osnovu medijskog izveštavanja steći realnu predstavu o neslućeno velikim razmerama katastrofe čiji smo svedoci i štete koju je izazvala.

Samo u par dana evakuisano je preko 25.000 ljudi, čitava naselja zavise od jačine nasipa koji su poslednjih dana izgrađeni u dužini od 18 kilometara, veliki broj ljudi je ostao bez krova nad glavom. Primera radi u mestu Krupanj u jednom danu u potpunosti je uništeno 200 kuća, a takvih primera ima dosta. Nažalost uprkos velikim naporima srpskih i spasilaca iz inostranstva među kojima su i hrvatski timovi, razmere nepogode se mere i ljudskim životima.

Apelujemo na sve ljude dobre volje, na sve koji su u mogućnosti, pojedince i privrednike da pomognu. Ambasada Srbije u Zagrebu i Generalni konzulati Srbije u Rijeci i Vukovaru su u neprekidnom dežurstvu i spremni da prihvate svaku vrstu pomoći. U ovom trenutku ugroženima širom Srbije najpotrebniji su voda, konzervirana hrana, dečija odeća i hrana, sredstva za higijenu i dezinfekciju, posteljina i pelene za decu i odrasle. Međutim, imajući u vidu da se potreba za određenom vrstom robe menja, ali i da je pomoć hitno potrebna, a da carinska procedura podrazumeva određeni vremenski period otvoren je i sledeći žiro račun (HR1323600001501494176) u Zagrebačkoj banci gde građani mogu uplatiti donacije. Takođe, novac je moguće dostaviti i lično u Ambasadu i Generalne konzulate Srbije. Napominjemo da su sve informacije dostupne na sajtu Ambasade R.Srbije.

Još jednom zahvaljujemo Vladi Hrvatske i njenim građanima na pokazanoj solidarnosti.