Printer Friendly Version Obeležen Dan državnosti Republike Srbije i Dan Vojske Srbije @ 19 February 2014 02:12 PM

14. februar 2014.

Povodom obeležavnja Dana državnosti R. Srbije i Dana Vojske Srbije u Zagrebu je 13. februara 2014. održan prijem u hotelu „Šeraton“. Prijemu je prisustvovalo oko 400 zvanica, između ostalih, potpredsenik Sabora RH Nenad Stazić, nekoliko saborskih poslanika među kojima i predsednik Odbora za ustavna i pravna pitanja Peđa Grbin, zamenica ministra odbrane Višnja Tafra, predsednik Saveta za nacionalne manjine Vlade R. Hrvatske Aleksandar Tolnauer, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i predsednik SNV Milorad Pupovac. Takođe, prijemu su prisustvovali i direktor Vojnobezbednosno-obaveštajne agencije brigadni general Zdravko Klanac, kao i drugi zvaničnici MO i GŠ.

Ovogodišnjem obeležavanju Dana državnosti prisustvovali su predstavnici  srpskih političkih partija i organizacija SDSS, SDF, NS, kao i predstavnici SPD „Privrednik“ i SKD „Prosvjeta“, ali i brojni predstavnici Veća srpske nacionalne manjine županija i gradova Hrvatske. Takođe, svojim prisustvom prijem su uveličali članovi diplomatskog kora,  istaknuti kulturni i javni radnici, profesori Zagrebačkog univerziteta, upravnici pozorišta, kao i novinari najznačajnijih hrvatskih medija.

U govoru koji je održala otpravnica poslova Bosa Prodanović, između ostalog, je naglasila da je godina za nama bila godina teških odluka za Srbiju, ali da će ostati upamćena po potpisivanju Briselskog sporazuma i početku pregovora sa EU. Čestitala je Hrvatskoj ulazak u EU i istakla da Srbija ceni ulogu Hrvatske u regionu, kao i njenu podršku Srbiji u procesu evrointegracija. Ipak, podsetila je da članstvo u EU nosi i veći stepen odgovornosti po pitanju zaštite ljudskih i manjinskih prava, kao osnovih tekovina evropske civilizacije. Istaknuto da posetama na visokom i najvišem političkom nivou bilateralni srpsko-hrvatski odnosi beleže značajan pozitivan pomak, a da je politički dijalog obostrano prepoznat kao osnovni model rešavanja otvorenih pitanja. Istaknut je i značaj respektivnih manjinskih zajednica u međusobnim odnosima, kao i potreba kontinuiranog zajedničkog rada na očuvanju i jačanju njihovog nacionalnog identiteta. Kao posebno uspešna izdvojena je saradnja u oblasti kulture o čemu svedoči veliki uspeh izložbe Milene Pavlović Barili i nekoliko podjednako zapaženih gostovanja pozorišnih predstava iz Beograda.

Doprinos svečanosti dale su i članice hora Srpske pravoslavne gimnazije koje su otpevale himne R. Hrvatske i R. Srbije, dok je ansambl iz Vukovara u građanskim nošnjama izveo splet gradskih igara.