Printer Friendly Version Обележен Дан државности Републике Србије и Дан Војске Србије @ 19 February 2014 02:01 PM

14. фебруар 2014.

Поводом обележавња Дана државности Р. Србије и Дана Војске Србије у Загребу је 13. фебруара 2014. одржан пријем у хотелу „Шератон“. Пријему је присуствовало око 400 званица, између осталих, потпредсеник Сабора РХ Ненад Стазић, неколико саборских посланика међу којима и председник Одбора за уставна и правна питања Пеђа Грбин, заменица министра одбране Вишња Тафра, председник Савета за националне мањине Владе Р. Хрватске Александар Толнауер, градоначелник Града Загреба Милан Бандић и председник СНВ Милорад Пуповац. Такође, пријему су присуствовали и директор Војнобезбедносно-обавештајне агенције бригадни генерал Здравко Кланац, као и други званичници МО и ГШ.

Овогодишњем обележавању Дана државности присуствовали су представници  српских политичких партија и организација СДСС, СДФ, НС, као и представници СПД „Привредник“ и СКД „Просвјета“, али и бројни представници Већа српске националне мањине жупанија и градова Хрватске. Такође, својим присуством пријем су увеличали чланови дипломатског кора,  истакнути културни и јавни радници, професори Загребачког универзитета, управници позоришта, као и новинари најзначајнијих хрватских медија.

У говору који је одржала отправница послова Боса Продановић, између осталог, је нагласила да је година за нама била година тешких одлука за Србију, али да ће остати упамћена по потписивању Бриселског споразума и почетку преговора са ЕУ. Честитала је Хрватској улазак у ЕУ и истакла да Србија цени улогу Хрватске у региону, као и њену подршку Србији у процесу евроинтеграција. Ипак, подсетила је да чланство у ЕУ носи и већи степен одговорности по питању заштите људских и мањинских права, као основих тековина европске цивилизације. Истакнуто да посетама на високом и највишем политичком нивоу билатерални српско-хрватски односи бележе значајан позитиван помак, а да је политички дијалог обострано препознат као основни модел решавања отворених питања. Истакнут је и значај респективних мањинских заједница у међусобним односима, као и потреба континуираног заједничког рада на очувању и јачању њиховог националног идентитета. Као посебно успешна издвојена је сарадња у области културе о чему сведочи велики успех изложбе Милене Павловић Барили и неколико подједнако запажених гостовања позоришних представа из Београда.

Допринос свечаности дале су и чланице хора Српске православне гимназије које су отпевале химне Р. Хрватске и Р. Србије, док је ансамбл из Вуковара у грађанским ношњама извео сплет градских игара.