Printer Friendly Version Poseta MSP RS I. Mrkića Zagrebu @ 22 March 2013 12:59 PM

4. mart 2013.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić postio je Zagreb i tom prilikom imao susrete sa Vesnom Pusić, ministarkom vanjski i evropskih poslova Republike Hrvatske, Josipom Lekom, predsednikom Hrvatskog sabora i Ivom Josipovićem, predsednikom Republike Hrvatske.

Tokom razgovora predsednika Republike Hrvatske i ministra Mrkića razmotreno je stanje bilateralnih odnosa, sa naglaskom na potrebu rešavanja otvorenih pitanja. Predsednik I. Josipović istaknao je pitanje nestalih osoba, čije bi rešenje doprinelo stvaranju atmosfere poverenja, koja bi doprinela razvijanju odnosa na najvišem nivou. Predsednik je ponovio podršku Hrvatske za ulazak svih država regiona u Evropsku uniju.

Tokom susreta ministra Mrkića sa Josipom Lekom, predsednikom Hrvatskog sabora istaknuta je podrška Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, kao i korist koju Srbija može da ima od hrvatskog iskustva u evrointegracijama. Takođe, dogovoren je susret parlamentarnih delegacija u periodu posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

U razgovoru šefova diplomatija dogovoreno uspostavljanje mehanizma koordinacije mešovitim komisijama za rešavanje otvorenih pitanja. Reč je o mešovitim komisijama za pitanje manjina, nestala lica, procesuiranje ratnih zločina, državne granice, povraćaj kulturnih dobara i isplatu penzija.

Kada je reč o evrointegracijama Srbije, ministarka Pusić izjavila je da Hrvatska podržava da Srbija dobije datum početka pristupnih pregovora sa EU. Povodom međusobnih tužbi za genodic pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Pusićeva je ponovila da je preduslov za razgovore o povlačenju tužbi rešavanje drugih otvorenih pitanja, posebno problem nestalih i procesuiranje ratnih zločina.

Ministri su takođe dogovorili da se sastaju redovno, svakih šest meseci.