Printer Friendly Version Посета МСП РС И. Мркића Загребу @ 22 March 2013 12:51 PM

4. март 2013.

Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић посетио је Загреб и том приликом имао сусрете са Весном Пусић, министарком вањски и европских послова Републике Хрватске, Јосипом Леком, председником Хрватског сабора и Ивом Јосиповићем, председником Републике Хрватске.

Током разговора председника Републике Хрватске и министра Мркића размотрено је стање билатералних односа, са нагласком на потребу решавања отворених питања. Председник И. Јосиповић истакао је питање несталих особа, чије би решење допринело стварању атмосфере поверења, која би допринела развијању односа на највишем нивоу. Председник је поновио подршку Хрватске за улазак свих држава региона у Европску унију.

Током сусрета министра Мркића са Јосипом Леком, председником Хрватског сабора истакнута је подршка Србији на путу ка Европској унији, као и корист коју Србија може да има од хрватског искуства у евроинтеграцијама. Такође, договорен је сусрет парламентарних делегација у периоду после уласка Хрватске у Европску унију.

У разговору шефова дипломатија договорено је успостављање механизма координације мешовитим комисијама за решавање отворених питања. Реч је о мешовитим комисијама за питање мањина, нестала лица, процесуирање ратних злочина, државне границе, повраћај културних добара и исплату пензија.

Када је реч о евроинтеграцијама Србије, министарка Пусић изјавила је да Хрватска подржава да Србија добије датум почетка приступних преговора са ЕУ. Поводом међусобних тужби за генодиц пред Међународним судом правде у Хагу, МВЕП Пусић је поновила да је предуслов за разговоре о повлачењу тужби решавање других отворених питања, посебно проблем несталих и процесуирање ратних злочина.

Министри су такође договорили да се састају редовно, сваких шест месеци.