Printer Friendly Version Poseta Direktorke Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu S. Drašković Hrvatskoj @ 22 March 2013 12:47 PM

25-27. februar 2013.

Direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković bila je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj tokom koje je imala susrete sa predstavnicima hrvatskih vlasti i predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj.

U razgovorima sa hrvatskom stranom razmotrena su pitanja položaja srpske zajednice u Hrvatskoj, pre svega nerešeno izbegličko i pitanje povratka, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje u državnoj upravi, školovanje na srpskoj jeziku i ćiriličnom pismu, isplaćivanje penzija, konvalidacija radnog staža i dr.

Prilikom razgovora sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj S. Drašković se upoznala sa problemima sa kojima se srpska zajednica suočava, kao što su povratak izbeglica, nestala lica, obnova kuća, povraćaj imovine, isplata penzija, suđenje za ratne zločine, zapošljavanje. Takođe, razgovarano je o povraćaju nacionalizovane imovine „Privrednika“, stipendiranju omladine i kulturnoj saradnji Srbije sa srpskom manjinom u Hrvatskoj.