Printer Friendly Version Посета Директорке Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону С. Драшковић Хрватској @ 22 March 2013 12:43 PM

25-27. фебруар 2013.

Директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић била је у званичној посети Хрватској током које је имала сусрете са представницима хрватских власти и представницима српске заједнице у Хрватској.

У разговорима са хрватском страном размотрена су питања положаја српске заједнице у Хрватској,  пре свега нерешено избегличко и питање повратка, стамбено збрињавање, запошљавање у државној управи, школовање на српској језику и ћириличном писму, исплаћивање пензија, конвалидација радног стажа и др.

Приликом разговора са представницима Срба у Хрватској С. Драшковић се упознала са проблемима са којима се српска заједница суочава, као што су повратак избеглица, нестала лица, обнова кућа, повраћај имовине, исплата пензија, суђење за ратне злочине, запошљавање. Такође, разговарано је о повраћају национализоване имовине „Привредника“, стипендирању омладине и културној сарадњи Србије са српском мањином у Хрватској.