Printer Friendly Version Амбасадор @ 19 September 2012 12:15 PM

Рођена је 15.1.1965. године у Београду. Дипломирала је и мастерирала на Универзитету УНИОН-Никола Тесла у Београду. 

У периоду од 1996. до априла 1997. радила је у УНХЦР-овој канцеларији у Београду на случајевима Срба избеглих из Хрватске и Босне и Херцеговине и њиховом пресељењу  у треће земље.

У периоду од априла 1997. године до фебруара 1999. године радила је на пројекту повратка избеглих Срба у Хрватску ”Хоћу кући” Хелсиншког одбора за људска права у Србији. Током њеног ангажмана на пројекту у Книн и околна села је организовано враћена прва већа група избеглица и покренути су први судски спорови пред хрватским судовима за повраћај имовине.

Почетком 2001. године примљена је на предлог угледног српског дипломате Живорада Ковачевића у Форум за међународне односе Европског покрета у Србији. У том периоду са господином Ковачевићем и новинаром Душаном Симићем покренула је и уређивала месечник за међународне односе Форума.
У периоду од маја 2001. до јула 2003. радила је као истраживач у београдској канцеларији Међународне кризне групе (МКГ). У том периоду МКГ објављивала  је извештаје о значају сарадње са Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

У периоду од новембра 2004. до краја 2007. године била је старији асистент Горана Свилановића, бившег министра спољних послова СРЈ, док је обављао функцију   председника Првог радног стола (демократизација и људска права) Пакта за стабилност југоисточне Европе. Пакта стабилности у Савет за регионалну сарадњу.

Крајем 2007. године оснива, са групом истомишљеника, независну либералну, аналитичку организацију Центар за евро-атлантске студије (ЦЕАС) (www.ceas-serbia.org)  на чијем челу је била од оснивања до лета 2021. године.

У периоду док је била на његовом челу кључне области деловања ЦЕАС су, између осталог,  биле: анализа српске спољне и безбедносне политике, праћење дешавања у земљама чланицама трансатлантског света, НАТО и ЕУ; промоција пуноправног и активног чланства Републике Србије у ЕУ и НАТО; аргументовање значаја везе између реформе система безбедности и транзиционе правде у пост-конфликтним друштвима; методе превазилажења демократских дефицита мултикултурализма.

У периоду док је била на његовом челу, ЦЕАС је, с њом као главним аутором,  објавио серију високо цењених и цитираних извештаја међу којима су најпознатији: ”Прича са западне стране - ЦЕАС предлог за корекцију административне линије између Србије и Косова, у формату под окриљем Запада (2018. година); ”Основни инстинкт: за још већи политички ангажман НАТО-а на Западном Балкану (2017. година); Широм затворених очију - Јачање руске меке моћи у Србији - циљеви, инструменти и ефекти (2016. године).

У споменутом периоду ЦЕАС је осмислио и реализовао  серију високих међународних скупова међу којима је најпознатија ”Београдска НАТО недеља”, која се одржавала девет година заредом.

Током њеног руковођења, ЦЕАС је постао међу најугледнијим и најутицајнијим аналитичким организацијама на Балкану са широким медијским институционалним и друштвеним утицајем. ЦЕАС су цитирали угледни либерални медији попут New York Times, Washington Post, Politico и други.

У децембру 2016. године престижни лист „Politico“ ју је сврстао међу 28 најутицајнијих личности које ће својим деловањем ”уздрмати, обликовати и утицати  на  Европу у 2017. години”.

Алумниста је Међународне академије за лидерство немачког Фридрих Науман Штифтунга (ИАФ). Стажирала је на престижном париском истраживачком центру ЦЕРИ (CERI) париског Универзитета Science Po.

Њени чланци објављени су у престижним магазинима као што су The National Interest и The Diplomat, те на порталима аналитичких института попут Тhe Center for European Policy Analysis.

Дуже есеје објавили су јој: Фондација НАТО-вог одбрамбеног колеџа из Рима, Центар са транс-атлантске односе Пол Х. Нице школе напредних међународних студија, Џонс Хопкин Универзитета у Вашингтону и немачка Фондација Фридрих Науман за слободу.

Касних деведесетих година активно је подржавала рад ненасилног покрета ОТПОР, који је значајно допринео паду с  власти Слободана Милошевића. Била је регионални продуцент филма о ОТПОР-у ”Обарање диктатора” , који је део серијала A Force More Powerful, ПБС (PBS) пројекта подржаног од америчког Института за мир и институције Алберт Ајнштајн.

Говори енглески језик. Има двоје одрасле деце.